«Опора» заявляє про порушення прав журналістів  головою ОВК виборчого округу на Чернігівщині

«Опора» заявляє про порушення прав журналістів головою ОВК виборчого округу на Чернігівщині

15 Липня 2016
1610
15 Липня 2016
13:21

«Опора» заявляє про порушення прав журналістів головою ОВК виборчого округу на Чернігівщині

1610
Громадська мережа «Опора» заявляє, що голова окружної виборчої комісії (ОВК) одномандатного виборчого округу № 206 (Чернігівська область) Анатолій Сульдін перешкоджав журналістам, змусивши їх залишити приміщення, де проходило засідання ОВК.
«Опора» заявляє про порушення прав журналістів  головою ОВК виборчого округу на Чернігівщині
«Опора» заявляє про порушення прав журналістів  головою ОВК виборчого округу на Чернігівщині

Про це йдеться на сайті «Опори».

12 липня о 19.00 голова ОВК одномандатного виборчого округу № 206 Анатолій Сульдін закрив засідання окружної виборчої комісії під час розгляду питання про передачу виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям і заявив про необхідність залишити приміщення представникам ЗМІ, спостерігачам та іншим суб’єктам виборчого процесу. При цьому члени комісії залишилися на місці.

«Такими діями голова порушив ключову засаду виборчого процесу, а саме його публічність і відкритість. Відповідно до частини 4 статті 13 Закону України “Про вибори народних депутатів України” представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а також на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів.

Переривання публічного засідання та переведення його у закритий формат повністю унеможливлює спостереження за засіданням як ключове право офіційного спостерігача, передбачене частиною 9 статті 78 Закону, таким чином є перешкоджанням діяльності офіційного спостерігача. Такі дії  підпадають під ознаки кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 157 КК України (перешкоджання діяльності офіційного спостерігача  при виконанні ним своїх повноважень)», - зазначає «Опора».

Громадянська мережа «Опора» наголошує, що позбавлення можливості присутності на засіданні ОВК № 206 унеможливлює для спостерігача висновок про проведення засідання в чесний і неупереджений спосіб, а також може створити перешкоди для визнання демократичності та транспарентності процесу проведення проміжних виборів у 206-му одномандатному виборчому окрузі в цілому.

13 липня спостерігачі «Опори» подали до Чернігівського відділу поліції повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 157 КК України.  

Нагадаємо, у квітні управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації (ОДА) відмовило журналісту інформаційного агентства УНН у доступі до публічної інформації і не надало відповіді на запит щодо фінансування послуг приватної клініки за рахунок держаних коштів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1610
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду