ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»

ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»

13 Липня 2016
1507
13 Липня 2016
09:00

ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»

1507
В Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) висловили стурбованість у зв'язку з рішенням Федеральної служби з фінансового моніторингу в Росії опублікувати оновлений список «терористів і екстремістів», який включає в себе представників засобів масової інформації (ЗМІ).
ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»
ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»

Про це пише «Українська правда» з посиланням на заяву представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

 Вона вважає, що публікація списку може поставити журналістів і їхню безпеку під загрозу.

 «Це відповідальність уряду – забезпечувати безпеку журналістів; він не повинен наражати їх небезпеці на основі підозр державних обвинувачів за антиекстремістським законом», - сказала пані Міятович.

Розширений перелік іноземців, росіян і кримчан, яких називає терористами й екстремістами, Росія оприлюднила 12 липня.

Загалом до списку внесено 6 тисяч осіб, серед них 22 кримчан, які позначені як росіяни. У списку є кримські журналісти Микола Семена, який як оглядач співпрацював із «Радіо Свобода» і його проектом «Крим.Реалії», і Анна Андрієвська з Центру журналістських розслідувань. Терористами названо Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чирнія і нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва

 До переліку внесли і голову Цивільного корпусу «Азов – Крим» Станіслава Краснова, якого судять за звинуваченням у незаконному поводженні зі зброєю, а СБУ підозрює у зв’язках із російськими спецслужбами. 

 Пані Міятович зазначила, що вона та інші міжурядові органи неодноразово вказували на недоліки антиекстремістського законодавства Росії і висловила свою стурбованість з приводу його застосування, в тому числі щодо останніх вердиктів стосовно журналістів і попереджень засобам масової інформації.

Нагадаємо, офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович працюватиме над створенням спеціальної місії з прав журналістів до окупованого Криму. Таке рішення було ухвалене під час зустрічі в офісі ОБСЄ у Відні за участі керівників Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Спілки журналістів Росії (СЖР)

Раніше представник пані Міятович у відповідь на заклик Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) створити спеціальну місію з вивчення ситуації з правами журналістів в окупованому Росією Криму заявила, що вже працює над цим, і у липні відвідає Україну.

На фото – Дуня Міятович

Фото: www.osce.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1507
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду