У Києві відбувся показ фільму «Крим. Спротив» про опір російській окупації півострова

У Києві відбувся показ фільму «Крим. Спротив» про опір російській окупації півострова

12 Липня 2016
2723
12 Липня 2016
19:08

У Києві відбувся показ фільму «Крим. Спротив» про опір російській окупації півострова

2723
Сьогодні, 12 липня, в столичному кінотеатрі «Україна» відбувся допрем'єрний показ документально-художнього фільму «Крим. Спротив», який був створений за підтримки Міністерства інформаційної політики України.
У Києві відбувся показ фільму «Крим. Спротив» про опір російській окупації півострова
У Києві відбувся показ фільму «Крим. Спротив» про опір російській окупації півострова

Фільм «Крим. Спротив» був створений журналістами проекту «Крим.Реалії» до другої річниці окупації Криму Росією та розповідає про численні факти опору кримчан військовому захопленню півострова навесні 2014 року.

Автор ідеї та сценарію – перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. Головний режисер – Фатіма Османова.

Головний герой фільму – іноземний дослідник Джеймс, який приїхав на півострів вивчати етноси багатонаціонального Криму. У лютому-березні 2014 року він стає свідком появи «безіменних» російських військ і незаконного референдуму щодо виходу Криму зі складу України. За два роки Джеймс вирішує розповісти світові, що сталось тоді в Україні.

Головний герой вважає, що 26 лютого – день, коли прихильники територіальної цілісності України вийшли на багатотисячний мітинг, їм протистояли активісти партії «Русское единство», якою керував на той момент нинішній глава Криму Сергій Аксьонов – увійде в історію новітньої України як День опору Криму російської окупації.

У допрем’єрному показі стрічки взяли участь Президент України Петро Порошенко з дружиною, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефакт Чубаров, співачка, переможниця «Євробачення-2016» Джамала.

Петро Порошенко подякував творцям фільму, прізвища не всіх з яких можна було назвати з міркувань безпеки, адже вони залишаються в окупованому Росією Криму. Глава держави також заявив, що ініціював зміни до Конституції України з метою надання кримськотатарському народу національно-культурної автономії у складі України. «Кримські татари це заслужили», - зазначив він.

Співачка Джамала сказала, що її вразила правда цієї стрічки, яка ще раз доводить, що Крим – це Україна.

Нагадаємо, наприкінці серпня відбудеться закритий показ біографічної стрічки про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєіва з назвою «Мустафа». Документальному фільму її творці готують фестивальне майбутнє. Стрічка – про життя кримського татарина Мустафу Джемілєва, який піддавався репресіям за часів радянської влади.

На фото - Петро Порошенко, Мустафа Джемілєв, Джамала

Фото: www.president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2723
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду