The Washington Post заявляє, що польський суспільний телеканал цензурував виступ Барака Обами

The Washington Post заявляє, що польський суспільний телеканал цензурував виступ Барака Обами

10 Липня 2016
1287
10 Липня 2016
16:01

The Washington Post заявляє, що польський суспільний телеканал цензурував виступ Барака Обами

1287
Польське суспільне мовлення Telewizja Polska (TVP) спотворило промову Президента США Барака Обами, яку він виголосив за підсумками переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою 8 липня.
The Washington Post заявляє, що польський суспільний телеканал цензурував виступ Барака Обами
The Washington Post заявляє, що польський суспільний телеканал цензурував виступ Барака Обами

Про це повідомляє у своїй статті Майкл Бірнбаум (Michael Birnbaum), шеф-кореспондент московского бюро газети The Washington Post.

Видання зазначає, що на тлі побоювань щодо згортання демократичних свобод Польщі після приходу до влади партії «Право і справедливість», серед яких, зокрема, взяття під контроль суспільного мовника, Барак Обама під час поїздки у Варшаву на саміт НАТО висловив своє занепокоєння у жорсткому посланні польському керівництву. Але в основній програмі вечірніх новин на каналі TVP виступ американського лідера був спотворений.

В ході спільної прес-конференції, стоячи поруч з президентом Польщі Анджеєм Дудою, Барак Обама висловив заклопотаність з приводу певних кроків польської влади та тупикової ситуації навколо Конституційного суду в Польщі.

«Більше роботи повинно бути зроблено, -  сказав Барак Обама. - І як ваш друзі і союзники, ми настійно закликаємо всі сторони працювати разом, щоб підтримувати демократичні інститути Польщі».

Президент Польщі на критику ніяк не зреагував.

Глядачі суспільного мовника Telewizja Polska побачили зовсім інший репортаж у вечірніх новинах, у якому стверджувалося,  що американський лідер похвалив Польщу за зусилля в області досягнення верховенства демократії.

«Дев'яносто п'ять відсотків зустрічі було про питання НАТО і безпеку, але Обама високо оцінив зусилля Польщі в розвитку демократії, -  цитує польського репортера The Washington Post. - Що стосується питання про Конституційний суд, він сказав, що упевнений, що поширення демократичних цінностей в Польщі не зупиниться».

Американський журналіст зазначає, що у закадрову тексті телеканалу слова президента Барака Обами були перекладені неправильно, і слова критики польської влади не пролунали.

The Washington Post також нагадує, що понад 100 журналістів були звільнені або пішли у відставку в цьому році через новий закон про суспільне мовлення в Польщі. Новим головою польського суспільного мовника Telewizja Polska був призначений політик Яцек Курський, член партії «Право і справедливість», колишній член Європарламенту.

Нагадаємо, так званий «малий закон про ЗМІ» авторства правлячої партії «Право і справедливість» був прийнятий Сеймом та Сенатом Польщі 30 та 31 грудня 2015 року. Зміни до закону передбачали, зокрема, дострокове завершення терміну повноважень членів правління та наглядових рад Польського громадського телебачення (TVP) та Польського радіо (Polskie Radio). Також, відповідно до змін до закону, членів правління та наглядових рад буде затверджувати міністр держскарбниці Польщі. Закон скасовує можливість проведення конкурсів на ці посади, а також термін повноважень членів правління та наглядових рад.

В правлячій партії «Право і справедливість» вважали, що колишнє керівництво громадських ЗМІ не в змозі виконати роль об'єднання і виховання нації, а також є інструментом пропаганди правлячої в 2007-2015 роках, а нині опозиційної ліберальної партії «Громадянська платформа».

Керівники Польського громадського телебачення (TVP) подали у відставку на знак протесту проти ухвалення закону.

7 січня Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про теле- і радіомовлення, що посилюють контроль влади за громадськими ЗМІ.

З критикою нового закону виступили ОБСЄ, Європейська мовна спілка, Асоціація європейських журналістів та деякі європейські політики. Зокрема, комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс закликав Президента Польщі Анджея Дуду не підписувати закон про ЗМІ, який суперечить стандартам Ради Європи, а генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував Президенту Польщі провести консультації з фахівцями РЄ з питань свободи ЗМІ, перш ніж підписати закон.

У відповідь, глава прес-служби Канцелярії президента Марек Маґєровський наголосив, що протягом останніх 8 років у польських ЗМІ не було плюралізму, але жоден з єврокомісарів не висловлював стурбованості з цього приводу.

Фото: dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду