Реуцький відкидає звинувачення прес-центру АТО і заявляє, що «Громадське» не публікувало репортаж з Авдіївки

Реуцький відкидає звинувачення прес-центру АТО і заявляє, що «Громадське» не публікувало репортаж з Авдіївки

8 Липня 2016
2259

Реуцький відкидає звинувачення прес-центру АТО і заявляє, що «Громадське» не публікувало репортаж з Авдіївки

2259
Журналіст «Громадського» Костянтин Реуцький, щодо якого прес-центр Штабу АТО готує подання до СБУ з метою призупинення акредитації в зоні АТО, відкидає звинувачення і заявляє, що знімальна група каналу завжди дотримується інструкцій військових.
Реуцький відкидає звинувачення прес-центру АТО і заявляє, що «Громадське» не публікувало репортаж з Авдіївки
Реуцький відкидає звинувачення прес-центру АТО і заявляє, що «Громадське» не публікувало репортаж з Авдіївки

Про це він написав у своєму Facebook.

«Хлопців, які загинули на Авдіївській промці 6 липня, ми записували за кілька годин до їх останнього бою. Вони загинули в 30 метрах від нас. Ми весь цей час були поруч з ними. Ми допомагали їх бинтувати і вантажити в евакуаційний "саксон". Я ще не відіправ їх кров з одягу. Я другий день згадую їх особи, їх жарти. Кілька разів переглянув зйомки з ними. Це важко», - повідомляє журналіст подробиці зйомки репортажу з позицій українських десантників в промзоні Авдіївки (Донецька область), які були обстріляні 6 липня бойовиками «ДНР» із заборонених Мінськими домовленостями 120-мм мінометів.

Нагадаємо, прес-центр Штабу АТО просить СБУ призупинити  акредитацію у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціальної кореспондентки російської «Новой газеты» Юлії Полухіної до з’ясування всіх обставин через публікацію відео з позицій українських десантників, які тримають оборону в промзоні Авдіївки.

Зокрема, у заяві йдеться, що Анастасія Станко і Костянтин Реуцький представили російську журналістку як свого працівника.

У заяві також стверджується, що зранку 8 липня сюжет було виставлено на сайті «Громадського». Після оприлюднення відео захисники промзони начебто звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти сюжет, що й було зроблено. Згодом «Громадське» спростувало це повідомлення. За твердженням прес-центру, через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної. Насправді матеріал вийшов на сайті «Новой газеты» 7 липня.

Костянтин Реуцький стверджує, що репортаж з промзони в ефір «Громадського» не виходив і з ранку 8 липня знаходиться на затвердженні офіцерів штабу.

«Не знаю, кому спало на думку перекласти свої недоліки на журналістів, але цей хтось зробив відверту підлість. Цей хтось, очевидно, знає, що за два роки роботи від військових жодного разу не було нарікань на наші сюжети. Що ми завжди чітко дотримуємося інструкцій командирів, навіть якщо вважаємо їх дивними. Що так було і в попередньому сюжеті з промзони, в якому враховані всі табу. Що так буде і в сюжеті, який тільки готується до ефіру. І що ніхто з нас не виступить з публічною заявою з перерахуванням фейлів, що призвели до того, що трапилося (і не тільки в цей раз)», - заявляє журналіст.

Костянтин Реуцький також спростовує наведені у заяві прес-центру Штабу АТО твердження:

  «1. Інформація про те, що сюжет про той бій на Авдіївському промзоні був опублікований Громадським - це відверта брехня.

  1. З журналісткою "Нової" Юлією Полухіною я особисто познайомився тільки в цьому відрядженні. З боку прес-офіцерів, які готували заяву, ліпити з нас групу (з натяком на її злочинність) - це, м'яко кажучи, непрофесійно. Але, до речі, мушу зазначити, що в ці дні Юля справила на мене хороше враження. Наприклад, на відміну від хом'ячків, які зараз кинуться її рвати, вона дуже багато зробила і продовжує робити для повернення додому полонених українських військових і тіл загиблих бійців.
  2. Так, в зйомці Полухіної є те, що ми ніколи не публікуємо. Зауважу, що не публікуємо не тому, що це йде врозріз зі стандартами, а виключно піклуючись про наших військових. Але чи отримала Полухіна інструкції по роботі на цьому об'єкті? Хто повинен був її докладно проінструктувати?
  3. Про те, що з нами буде журналістка російської "Новой газеты", командувач ВДВ знав за день до зйомки. Полухіна йому назвалась ще в Слов'янську. Він не заперечував. Навіть жартував з цього приводу і при знайомстві, і під час інтерв'ю вже на промкомі. Жартували про "російську шпигунку" і кілька його заступників. І представляти тепер ситуацію так, нібито Станко та Реуцький таємно провезли на позиції громадянку воюючої з нами країни - це теж підлість».

За словами Костянтина Реуцького, Штаб АТО в своїй заяві намагається прикрити своє рішення про відмову в акредитації низової ініціативою захисників промзони.

«Думаю, це ще одна підлість. Не думаю, що командири і бійці, з якими ми спілкувалися на тих позиціях, повторили б мені в обличчя весь цей очевидний абсурд. Дуже боляче, коли гинуть хлопці, за кілька годин встигають стати своїми. Це болить. А то, що хтось свої провтики намагається списати на журналістів, волонтерів, кого завгодно ще - це не боляче, а просто бридко. Але, на жаль, звично», - підсумував Костянтин Реуцький.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулась» з підзаголовком «Вдень 6 липня поруч з Донецьком йшов важкий бій. Під мінометним обстрілом загинули два українських десантника».

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова  заявляє, що кореспондентка російської газети «Новая газета» Юлія Полухіна, опублікувавши відео з місць розташування українських військових під Авдіївкою (Донецька область), порушила правила роботи в зоні АТО. За словами чиновниці, це може призвести до вилучення прес-карти, яка дозволяє працювати у зоні АТО.

Редакція «Громадського» заявила, що шокована «необґрунтованими звинуваченнями»  з боку прес-центру Штабу АТО, вважає заяву прес-центру АТО непорозумінням і закликає разом розібратися у ситуації.

Редакція російської «Новой газеты» оприлюднила заяву у зв’язку з ініціюванням прес-центру Штабу АТО щодо призупинення акредитації на роботу в зоні АТО спецкора видання Юлії Полухіної. Газета заявляє, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки надав журналістці командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч з нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки поки що не отримала офіційний запит від прес-центру Штабу антитерористичної операції щодо призупинення акредитації в зоні АТО двох журналістів «Громадського» і журналістки російської «Новой газеты», але обіцяє відреагувати на ситуацію.

Фото: скрін сайту «Новой газеты»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2259
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду