У Києві покажуть прем'єру фільму про опір у Криму російській окупації

У Києві покажуть прем'єру фільму про опір у Криму російській окупації

8 Липня 2016
1807

У Києві покажуть прем'єру фільму про опір у Криму російській окупації

1807
Прем'єра документально-художнього фільму «Крим.Спротив» відбудеться в Києві 12 липня в кінотеатрі «Україна». Фільм створили за підтримки Міністерства інформаційної політики України
У Києві покажуть прем'єру фільму про опір у Криму російській окупації
У Києві покажуть прем'єру фільму про опір у Криму російській окупації

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

Документально-художня стрічка розповідає про окупацію Автономної Республіки Крим російськими військами в лютому 2014 року.

Автор ідеї та сценарію – перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. Головний режисер – Фатіма Османова.

Головний герой фільму – іноземний дослідник Джеймс, який приїхав на півострів вивчати етноси багатонаціонального Криму. Саме тут у лютому – березні 2014 року він стає свідком появи «безіменних» російських військ і незаконного референдуму щодо виходу Криму зі складу України. Допитливий розум вченого спонукає героя заглибитись у вивчення подій, свідком яких він став. А за два роки Джеймс вирішує розповісти світові про те, що сталось тоді в Україні.

Як підкреслюють автори картини, хроніки анексії очима неупередженого вченого допомагають глядачеві відтворити реальну картину захоплення Криму і його наслідків для місцевого населення. У центрі уваги – громадянський опір російським військам, замаскованим під місцеві сили «самооборони».

Головний герой вважає, що 26 лютого – день, коли прихильники територіальної цілісності України вийшли на багатотисячний мітинг, їм протистояли активісти партії «Русское единство», якою керував на той момент нинішній глава Криму Сергій Аксьонов – увійде в історію новітньої України як День опору Криму російської окупації.

Нагадаємо, наприкінці серпня відбудеться закритий показ біографічної стрічки про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєіва з назвою «Мустафа». Документальному фільму її творці готують фестивальне майбутнє.

Раніше, 25 червня, до Дня кримськотатарського прапора, кримські журналісти, громадські активісти, діячі культури, політики прочитали вірш Лілії Буджурової «Коли ми повернемося». Запис зробили для сайту Крим.Реалії.

Кабінет міністрів України схвалив проект указу президента і затвердив 26 травня Днем опору кримчан російській агресії.

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Фото - «Крим.Реалії».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1807
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду