Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої

Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої

7 Липня 2016
1483

Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої

1483
«Радіо Свобода» на своєму сайті опублікувало уривки зі щоденника журналістки Марії Варфоломеєвої, яка понад рік провела в полоні бойовиків «ЛНР».
Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої
Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої

Як зазначено на сайті «Радіо Свобода», до того, як потрапити в полон бойовиків «ЛНР», починаючи з літа 2014 року, журналістка Марія Варфоломеєва висвітлювала події в Луганську в «найгарячіші» дні збройного конфлікту на Донбасі, описуючи життя людей в окупованому місті.

На інтернет-сайті опублікувало уривки зі щоденника Марії та її фото:

«У серпні, коли посилились обстріли Луганська, доводилося спати в коридорі. Це, звісно, було лише ілюзією безпеки: від прямого потрапляння нічого не врятує. Але так здавалося спокійніше… Протягом п’яти місяців у деяких районах Луганська не було води і світла. У черзі за водою луганчани стояли по 2-3 години під палючим сонцем і під загрозою обстрілу. Тут проявилися хороші і погані якості людей. Однорукий старий ніс на культі бутель води, а поруч стояли здорові мужики, і всім було байдуже. Тільки після того, як я взялася йому допомогти, їм стало соромно, і вони забрали бутилі в мене і у нього і провели його до дому...» – пише в щоденнику Марія Варфоломеєва.

Нагадаємо, 3 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб – цивільну Ольгу Литовченко й військового, громадянина РФ Івана Горбунова. Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко та запросив у Київ.

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

 

На фото - журналістка Марія Варфоломеєва

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1483
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду