Журналістку «ВПолтаві.інфо» виштовхали з магазину, де вона перебувала із редакційним завданням

Журналістку «ВПолтаві.інфо» виштовхали з магазину, де вона перебувала із редакційним завданням

6 Липня 2016
1743

Журналістку «ВПолтаві.інфо» виштовхали з магазину, де вона перебувала із редакційним завданням

1743
5 липня у Полтаві журналістку «ВПолтаві.інфо» Світлану Бондарєву виштовхав з приміщення магазину побутової техніки старший менеджер закладу, де вона виконувала редакційне завдання щодо висвітлення дотримання прав споживачів.
Журналістку «ВПолтаві.інфо» виштовхали з магазину, де вона перебувала із редакційним завданням
Журналістку «ВПолтаві.інфо» виштовхали з магазину, де вона перебувала із редакційним завданням

Про це пише Інститут масової інформації.

Як повідомляється, до магазину журналістка «ВПолтаві.інфо» зайшла для виконання редакційного завдання разом із міцевою мешканкою. Однак, старший менеджер магазину закрив відеокамеру руками та апелював до того, що відеозйомка у магазині заборонена. Він виштовхав жінок з приміщення та закрив за ними двері.

«Журналістка викликала поліцію. Лише тоді до магазину зайти вдалось без перешкод. У підсумку Бондарєвій вдалося виконати редакційне завдання, але для того, аби це зробити, довелося заручитися підтримкою правоохоронців», – пише ІМІ.

Медіа-юрист Інституту масової інформації Максим Ратушний, коментуючи цей випадок, зазначив, що статтею 1 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» визначено, що громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

«Проте, необхідно мати на увазі, що наведене визначення вживається/використовується виключно для цілей цього Закону. Крім цього, треба пам'ятати, що у такого закладу як магазин, який вищезазначеним Законом визнається громадським місцем у розумінні попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, є власник або орендар, який у праві визначати порядок перебування громадян на вказаній території»,  зазначає юрист.

Також юрист наголошує на необхідності відмежовувати у тексті аргументацію на користь споживача про його право знати, збирати та фіксувати інформацію про товари та аргументацію щодо журналістської діяльності, оскільки це різні речі – реалізовувати свої права як споживача та здійснювати свою законну професійну діяльність.

«У цьому аспекті важливо згадати про Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист прав споживачів” (щодо права споживачів на фото- і відеозйомку у місцях продажу товарів), (реєстр. № 3326 від 15.10.2015 р., внесений народним депутатом України О. Фельдманом), який може запобігти таким проблемам та узаконити можливість фото- та відеофіксації у місцях продажу товарів», - зазначив Максим Ратушний. 

На фото – менеджер магазину

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1743
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду