Серед затриманих за злочини на Євромайдані колишніх «беркутівців» є той, що нападав на журналістів – Закревська

Серед затриманих за злочини на Євромайдані колишніх «беркутівців» є той, що нападав на журналістів – Закревська

25 Червня 2016
1716
25 Червня 2016
10:31

Серед затриманих за злочини на Євромайдані колишніх «беркутівців» є той, що нападав на журналістів – Закревська

1716
23 червня слідчими Генеральної прокуратури України затримано чотирьох колишніх співробітників харківського «Беркуту», які підозрюються у побитті і вбивстві євромайданівців 18 лютого 2014 року в Києві. Адвокат «Небесної сотні» Євгенія Закревська заявляє, що серед них – співробітник Нацполіції Гончаренко, який разом з двома іншими колишніми «беркутівцями» напали на журналістів на посту ДАІ у селі Пісочин (Харківська область) у січні 2015 року.
Серед затриманих за злочини на Євромайдані колишніх «беркутівців» є той, що нападав на журналістів – Закревська
Серед затриманих за злочини на Євромайдані колишніх «беркутівців» є той, що нападав на журналістів – Закревська

Про це вона написала у своєму Facebook.

Нагадаємо, 29 січня 2015 року на одному з харківських постів ДАІ автомобіль, у якому їхали журналісти і правозахисник, зупинили міліціонери. Костянтин Реуцький, луганський правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ», який висвітлює події в зоні АТО, був побитий екс-«беркутівцями», співробітниками МВС.

У пана Реуцького вилучили фотоапарат, з допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі (Донецька область), також на камері могли бути зафіксовані деталі злочину працівників МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

Свідками нападу були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, яку міліціонери штовхали, та журналіст польського видання «Критика політична» Павел Пеньонжек. Зі слів пані Станко, їх затримали прапорщики міліції на прізвища Ріяк, Костюк і Гончаренко.

Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад. Харківська міліція почала службову перевірку за фактом інциденту. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, було відсторонено від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події, але згодом вони повернулися до виконання своїх обов’язків.

Водночас у міліції стверджували, що Костянтин Реуцький сам упав на землю, хоча журналісти Настя Станко і Павел Пеньонжек, які були свідками інциденту, повідомили, що пана Реуцького скрутили і кинули на землю.

Журналісти стверджують, що саме ці екс-«беркутівці» напали на них на блок-посту

Про затримання чотирьох колишніх «беркутівців», які зараз є співробітниками Нацполіції України, повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

«23.06.2016 слідчими Генеральної прокуратури України затримано чотирьох колишніх співробітників батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУ МВС України в Харківській області, які підозрюються у вчиненні 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, Кріпосному провулку та вулиці Грушевського у м. Києві, на виконання явно злочинного наказу дій, спрямованих на незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів та демонстрацій, та перевищення влади і службових повноважень, що спричинили настання тяжких наслідків у вигляді заподіяння, внаслідок застосування спеціальних засобів, тяжких тілесних ушкоджень 35 громадянам, а також вчиненні закінчених замахів на умисне вбивство двох і більше осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, за попередньою змовою групою осіб. Крім цього, одному підозрюваному інкримінується вчиненні під час цих подій вбивства однієї особи», - написала вона у Facebook.

Згодом Генпрокурор України Юрій Луценко повідомив про затримання п’ятьох колишніх «беркутівців»: «Затримали ще 5 беркутівців, які підозрюються в побитті та вбивствах людей на Майдані 18 лютого.  19 осіб уже постали перед судом, по 13 закінчується досудове слідство,  36 - в розшуку.  Дехто каже, що це вже не актуально.  А в мене серце тьохає кожен раз.  Особливо - коли бачу криваву доказову базу, вийняту з тіл загиблих героїв».

Адвокат «Небесної сотні» Євгенія Закревська нагадує, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і народний депутат Антон Геращенко, визнаний цього року однім з «ворогів преси», захищали нападників на журналістів.

«Можливо пам'ятаєте події січня 2015 го року, коли на блок-посту в Пісочині троє беркутів напали на журналістів, побили Костянтина Реуцького, відібрали флешку, намагалися забрати телефон у Насті Станко?  Можливо пам'ятаєте, що між іншим вони хвалилися, що їм за це нічого не буде, тому що і за Майдан нічого не було? Можливо пам'ятаєте, як за них «вписувались» Aрсен Аваков і Антон Геращенко? Може бути не знаєте, але всі вони продовжили працювати, як і переважна більшість «беркутівців». Тоді на блок-посту в Пісочині фігурувало троє беркутів: Ріяк, Гончаренко і Костюк. Один з них, Гончаренко вчора затриманий і взятий під варту, йому пред'явлено підозру щодо подій 18.02.2014 року», - повідомляє Євгенія Закревська.

Водночас вона повідомляє, що за напад на журналістів екс-«беркутівці» так і не були покарані.

«А за напад на блок-посту їм дійсно поки нічого не було. Уже втретє слідчий Харківської прокуратури Малинка закриває справу. Уже двічі ми цю постанову оскаржили. І мені не западло це буде зробити і десять раз. Тому що я пам'ятаю. В мене гарна пам'ять», - написала адвокат.

Нагадаємо, 30 січня 2015 року прокуратура Харківської області розпочала досудове розслідування за фактом нічного інциденту на посту ДАІ у селі Пісочин між працівниками міліції та представниками ЗМІ.

Водночас радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко не тільки стверджував, що конфлікт стався з вини журналістів, але й заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх «беркутівців», які 28 лютого затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю.

3 березня журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко звернулась до очільника МВСАрсена Авакова з вимогою звільнити і притягнути до кримінальної відповідальності правоохоронців, колишніх співробітників «Беркуту», які 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області напали на групу, в якій були журналісти і правозахисник.

За півтора року розслідування не принесло результату.

На фото - напад на журналістів

Фото: Настя Станко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1716
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду