В Україні нарешті домовилися про національний Оскарівський комітет

В Україні нарешті домовилися про національний Оскарівський комітет

23 Червня 2016
2109
23 Червня 2016
12:23

В Україні нарешті домовилися про національний Оскарівський комітет

2109
22 червня між Державним агентством України з питань кіно, Національною спілкою кінематографістів України (НСКУ) та ГО «Асоціація продюсерів України» було укладено Меморандум про налагодження довгострокового співробітництва й організацію діяльності «Українського Оскарівського комітету» та оголошено конкурс на заміщення посади секретаря.
В Україні нарешті домовилися про національний Оскарівський комітет
В Україні нарешті домовилися про національний Оскарівський комітет

Про це йдеться у повідомленні на сайті Держкіно.

Сторони погодили персональний склад громадської ради Комітету і розпочали роботу над організацією її діяльності. Зокрема, в меморандумі зазначається, що прийом робіт до відбору покладається на секретаря Комітету, кандидатура якого буде затверджуватися спільним рішенням сторін.

Сторони домовилися, що лічильна комісія проводить голосування серед членів Комітету за фільм-кандидат на номінацію премії Американської кіноакадемії за найкращий іншомовний фільм і передає результати секретарю, який обирається на конкурсній основі.

Як зауважив голова ГО «Асоціація продюсерів України» Володимир Філіппов, «підписання цього меморандуму є дуже важливим кроком у популяризації українського кіно за кордоном, тому кінематографічна спільнота має діяти швидко і активно, адже участь України у цьому процесі просто необхідна».

«Підписання меморандуму було ініційоване Держкіно, аби запобігти ситуації, що склалася торік, коли від України не було представлено номінанта на Оскар. Цьогоріч ми маємо докласти усіх зусиль, аби світ побачив стрічку, яка б відповідала регламенту американського Оскарівського комітету, і була гідним представником українського кінематографа»,– зазначив голова Держкіно України Пилип Іллєнко.

Нагадаємо, 9 вересня 2014 року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир». Це рішення «Українського Оскарівського комітету» викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я», що здобула кілька престижних міжнародних премій. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач».

Про своє невдоволення рішенням заявила творча група фільму «Плем'я», учасники якої підкреслили, що у процедурі голосування Комітету малі місце грубі порушення. Режисер стрічки «Плем'я» Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook також оголосив протест проти рішення «Українського Оскарівського комітету». Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

Після цього скандалу попередній голова Комітету Олег Фіалко склав повноваження і генеральний директор «Асоціації продюсерів України» Денис Масліков попросив з усіх робочих питань звертатися до нього. Окрім пана Фіалка про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили також продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

Попри гучну критику з боку частини кінематографістів, кіножурналістів і кінокритиків, своє рішення щодо фільму-претендента на здобуття «Оскара» Комітет не змінив.

Скандал в «Українському Оскарівському комітеті» призвів до того, що у 2015 році від України не було висунуто фільму на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2109
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду