Організації Мережі органів саморегулювання ЗМІ домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді

Організації Мережі органів саморегулювання ЗМІ домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді

19 Червня 2016
1624
19 Червня 2016
13:00

Організації Мережі органів саморегулювання ЗМІ домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді

1624
Організації Мережі органів саморегулювання ЗМІ, до якої входять представники шести країн Східної Європи, домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді, а також про принципи її роботи.
Організації Мережі органів саморегулювання ЗМІ домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді
Організації Мережі органів саморегулювання ЗМІ домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді

Представники саморегуляторних органів шести східноєвропейських країн: Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії та України, що об’єднані в Мережу органів саморегулювання ЗМІ, під час щорічної зустрічі в Грузії 16-17 червня домовилися про створення консультативної Комісії з протидії пропаганді та принципи її роботи.

 Члени мережі працювали над цим проектом майже два роки. Зокрема, відповідно до положення, при розгляді скарг Комісія керуватиметься прийнятими рекомендаціями і національними етичними кодексами країни, на ЗМІ якої надійшла скарга.

 Національні органи саморегулювання мають протягом місяця ратифікувати ці документи та делегувати до складу Комісії свого уповноваженого представника. Відповідно до положення, звернення до Комісії повинні подаватися виключно національними органами саморегулювання. До розгляду прийматимуться звернення за скаргами, що надійшли в національні органи саморегулювання не пізніше 3 місяців. Терміни розгляду звернення: не більше 2 місяців на підготовку і передачу в Мережу думки Комісії.

 Рішення прийматиметься за принципом консенсусу. Остаточна думка Комісії розсилатиметься в національні органи саморегулювання, які зобов'язані оприлюднити думку Комісії на своїх офіційних сторінках веб-сайтах або в інший спосіб.

Також Мережа організацій медійного саморегулювання (МОМС) ухвалила рекомендації щодо поширення пропаганди в ЗМІ.

У рекомендаціях зокрема йдеться про те, що національні органи медійного саморегулювання, члени МОМС стурбовані зростанням числа пропагандистських матеріалів в ЗМІ, розповсюджуваних як національними, так і міжнародними мовниками і видавцями, включаючи державні, публічно-правові та приватні.

 «У контексті даного документа під пропагандистськими розуміються журналістські матеріали будь-якого жанру, що містять мову ворожнечі, ненависті, дискримінацію, расизм, шовінізм, прославляння війни і тероризму, які розповсюджують ксенофобію; вдаються до маніпуляції фактами в політичних цілях; експлуатують теми підвищеного суспільного інтересу і зловживають довірою громадян до засобів масової інформації взагалі і до журналістики і журналістів, зокрема», – зазначається у документі.

 Члени МОМС констатують, що представники ЗМІ все частіше втягуються в агресивні пропагандистські кампанії, поширюючи в традиційних і нових медіа під виглядом авторських і редакційних матеріалів відверто маніпулятивний контент, який суперечить загальноприйнятим стандартам і етичними принципами професії, зловживають вірою аудиторії в незалежність редакції і чесність, відповідальність журналіста .

Члени МОМС вважають, що ніякі цілі не можуть служити виправданням маніпулювання громадською думкою, поширення відвертої брехні або ж напівправди, що імітує достовірність факту і точність передачі думки. На думку, членів Мережі, порушення основ журналістської етики неминуче веде не тільки до зростання недовіри громадян до ЗМІ, професійних журналістів і журналістських організацій, а й до посилення державного впливу на ЗМІ, політичного втручання в діяльність конкретних редакцій аж до реального і суттєвого обмеження права ЗМІ на вільне поширення інформації.

 «В кінцевому підсумку, ситуація прямої або непрямої залученості ЗМІ в пропагандистську машинерію є прямою загрозою для безпеки ЗМІ і журналіста, а також підриває можливість виконання ними своєї соціальних місії, включаючи захист громадських інтересів. З огляду на сказане, організації - члени МОМС закликають журналістів, редакторів, власників ЗМІ, всіх тих, хто несе відповідальність за редакційний контент і за його поширення, керуватися у своїй роботі основними професійними стандартами», – йдеться у рекомендаціях.

 Захід відбувся за підтримки Спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Промоція професійної та відповідальної журналістики шляхом підтримки регіональної мережі органів саморегуляції ЗМІ». 

Фото Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1624
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду