Нацрада перевірить одеський телеканал через «тенденційні» програми про Саакашвілі

Нацрада перевірить одеський телеканал через «тенденційні» програми про Саакашвілі

17 Червня 2016
1212
17 Червня 2016
18:12

Нацрада перевірить одеський телеканал через «тенденційні» програми про Саакашвілі

1212
16 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку одеського телеканалу «Здоровье» (ТОВ «ТРК “Здоровье”») через показ програм «тенденційної спрямованості» про голову Одеської обласної державної адміністрації Михеїла Саакашвілі.
Нацрада перевірить одеський телеканал через «тенденційні» програми про Саакашвілі
Нацрада перевірить одеський телеканал через «тенденційні» програми про Саакашвілі

На канал «Здоровье» Нацраді поскаржилися ГО «Молодіжна команда Нове Покоління», народний депутат Дмитро Добродомов, Рада національної безпеки й оборони, секретаріат Кабінету Міністрів та Міністерство інформаційної політики. На думку скаржників, одеський телеканал поширює інформацію, яка нав’язує негативне ставлення до грузинського народу та підбурює місцеве населення до захоплення державної влади в Одеській області.

Нацрада проаналізувала записи ефіру каналу «Здоровье» за 12, 13 та 16 травня та зафіксувала неодноразовий вихід в ефір протягом кожної доби «передач тенденційної спрямованості про голову Одеської облдержадміністрації М. Саакашвілі із звинуваченнями його в організованій злочинності і насильстві, образливим перекручуванням прізвища, використанням портрета із зображенням фашистської свастики на чолі».

Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» (необґрунтований показ насильства; пропаганда винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження), а також частини 1 статті 28 закону «Про інформацію» (заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганда війни, насильства, жорстокості, розпалювання ворожнечі тощо).

Крім того значна частина програм, які стосуються пана Саакашвілі, виходили в ефір без назви, авторського знаку та інформації про виробника, що є порушенням ч. 5 ст. 6 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Також 12 травня канал «Здоровье» неодноразово протягом доби демонстрував 55-хвилинний документальний фільм «Маяк Демократії», у якому діяльність пана Саакашвілі на посту президента Грузії подано виключно у негативному ключі з повторенням титрів «Михаил Саакашвили: Насилие. Пытки. Убийства». Виробниками фільму зазначено студію «Лехандрао продакшен» і компанію «Синетек», що діють при Союзі кінематографістів Грузії. Нацрада має намір перевірити наявність у каналу «Здоровье» прокатного посвідчення на цей фільм. До речі, представник каналу на засіданні Нацради показав дозвіл від правовласника, але прокатного посвідчення в нього не виявилося.

З метою перевірки даних моніторингу та наявності прокатного посвідчення Нацрада і призначила позапланову перевірку каналу.

Фото - УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду