Київська облрада відмовляється реформувати газету «Час Київщини» - Комітет свободи слова обурений

Київська облрада відмовляється реформувати газету «Час Київщини» - Комітет свободи слова обурений

17 Червня 2016
2011
17 Червня 2016
16:14

Київська облрада відмовляється реформувати газету «Час Київщини» - Комітет свободи слова обурений

2011
Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Дмитро Стеценко заявив, що Київська обласна рада порушила Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».
Київська облрада відмовляється реформувати газету «Час Київщини» - Комітет свободи слова обурений
Київська облрада відмовляється реформувати газету «Час Київщини» - Комітет свободи слова обурений

Про це він сказав на засіданні Комітету свободи слова15 червня.

Дмитро Стеценко повідомив, що 2 червня з Київська обласна рада прийняла рішення не щодо реформування і виходу зі складу засновників газети «Час Київщини», а «фактично щодо поновлення на посаді певного генерального директора, який повинен здійснювати на посаді певні повноваження».

Це рішення, за його словами, рада ухвалила з третьої спроби.

«Вони прийняли програму підтримки друкованих ЗМІ в Київській області. Офіційно цього документу ще немає, але неофіційно є інформація, що він підтверджує певне квотування між фракціями щодо публікацій в газеті «Час Київщини». Іншими словами, йде не роздержавлення і дистанціювання від впливу на друкований ЗМІ, а навпаки – посилення контролю», - заявив депутат.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар підтвердила, що таке рішення Київської обласної є порушенням закону. Вона попросила представників секретаріату Комітету розробити інструкцію, як ЗМІ діяти за подібних обставин зловживання з боку органів влади, які відмовляються виходити із засновників, а також щодо того, як колективам ЗМІ відстоювати свою позицію відповідно до ухваленого закону.

«Ці питання повинні розглядатися в першочерговому порядку. Варто інструкцію правову надати Держкомтелерадіо, бо це їх пряма відповідальність,яку вони мали б виконувати», - заявила пані Сюмар й попросила зробити відповідне доручення..

За словами Дмитра Стеценка, зараз чиниться тиск на колектив газети «Час Київщини» не лише щодо погодження цієї програми, а й задля відмови від проведення реформування. Вікторія Сюмар порадила співробітникам газети «Час Київщини» писати відповідні заяви в правоохоронні органи.

У коментарі «Детектору медіа» юристка Центру демократії та верховенства права Галина Чижик підтвердила, що таке рішення Київради повністю суперечить Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».

«По-перше, закон чітко визначив, що усі місцеві ради мають вийти зі складу засновників комунальних ЗМІ. По-друге, крайній строк для прийняття рішення стосовно реформування був 30 квітня цього року. Київрада, до прикладу, також прийняла 3-річну програму "Київ інформаційний", в якій ідеться і про фінансову підтримку видання "Вечірній Київ". Однак, в цій програмі чітко зазначено, що має відбутися реформування газети і що видання фінасуватиметься обмежений період часу», - розповіла вона.

Пані Чижик додала, що основна проблема полягає в тому, що на сьогодні немає жодної відповідальності за невиконання депутатами вимог закону. «Через це з'являються місцеві ради, які замість того, аби виконувати зобов'язання України перед Радою Європи, продовжують фінансувати власний піар за рахунок платників податків», - стверджує юристка.

«Детектор медіа» очікує на коментар Київської обласної ради, який її представник пообіцяв надати особисто наступного тижня.

Нагадаємо, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) повідомила, що Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Фото: golospravdy.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2011
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду