Нацрада перевірить чотири телеканали, які не вшанували пам’ять Петлюри і кримських татар

Нацрада перевірить чотири телеканали, які не вшанували пам’ять Петлюри і кримських татар

16 Червня 2016
4503
16 Червня 2016
13:08

Нацрада перевірить чотири телеканали, які не вшанували пам’ять Петлюри і кримських татар

4503
16 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки чотирьох телеканалів – «UA:Перший», Перший діловий, Dobro і «Малятко-TV» через недотримання ними Правил ведення мовлення в дні трауру та дні пам’яті 18 травня (День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу) і 25 травня (День скорботи та пам’яті 90 років з дня вбивства Симона Петлюри).
Нацрада перевірить чотири телеканали, які не вшанували пам’ять Петлюри і кримських татар
Нацрада перевірить чотири телеканали, які не вшанували пам’ять Петлюри і кримських татар

Верховна Рада оголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (постанова № 792-VІІІ від 12.11.2015) і 25 травня Днем скорботи та пам’яті 90 років з дня вбивства Симона Петлюри (постанова № 971-VІІІ від 02.02.2016).

За даними моніторингу Нацради, «UA:Перший» 25 травня не подав інформації про День пам’яті, не розмістив на екрані стилізоване зображення або палаючу свічку та не оголосив о 12:00 хвилину мовчання.

Перший діловий, за даними моніторингу, 18 травня не розмістив на екрані стилізоване зображення або палаючу свічку, не оголосив о 12:00 хвилину мовчання, а інформацію про день пам’яті подав лише після 17:00 у випусках новин. 25 травня канал теж не розміщував свічки, не оголошував хвилини мовчання і взагалі не поширював протягом доби інформації про день скорботи та пам’яті. Аналогічні ознаки порушення зафіксував моніторинг Нацради в День пам’яті та примирення 8 травня і в День пам’яті жертв політичних репресій 15 травня. Втім, записів програми для підтвердження або спростування своїх даних Нацрада від телеканалу не отримала – той заявив, що обладнання для запису з 4 по 18 травня знаходилося на ремонті.

Телеканал Dobro, як свідчить моніторинг, 25 травня не подавав інформації про день пам’яті раз на дві години, а крім того повторно показав фільм «С востока» (перший показ відбувся 18 травня), знятий 1940 року Київською кіностудією та присвячений подіям на Західній Україні напередодні Другої світової війни, який, на думку Нацради, має ознаки розпалення національної ворожнечі між українським і польським народами та суперечить декомунізаційним нормам законодавства.

Телеканал «Малятко-TV», за даними моніторингу, ні 18-го, ні 25 травня не подавав інформації про дні пам’яті, не розміщував на екрані стилізоване зображення або палаючу свічку та не оголошував о 12:00 хвилини мовчання. Аналогічні ознаки порушень Нацрада зафіксувала і в День пам’яті та примирення 8 травня та в День пам’яті жертв політичних репресій 15 травня. Однак добові записи ефіру за 8 і 15 травня Нацрада від мовника так і не отримала.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4503
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
иННОКЕНТИЙ
2862 дн. тому
ЭТО ПИЗДЕЦ РЕБЯТА
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду