Леся Литвинова і Сергій Тахмазов представили документальну стрічку про дітей із синдромом Дауна

Леся Литвинова і Сергій Тахмазов представили документальну стрічку про дітей із синдромом Дауна

15 Червня 2016
3249
15 Червня 2016
13:40

Леся Литвинова і Сергій Тахмазов представили документальну стрічку про дітей із синдромом Дауна

3249
14 червня у кінотеатрі «Жовтень» пройшов прем’єрний показ документальної стрічки «Квиток до Амстердама», у якій піднято проблему ставлення держави і українського суспільства до дітей із синдромом Дауна.
Леся Литвинова і Сергій Тахмазов представили документальну стрічку про дітей із синдромом Дауна
Леся Литвинова і Сергій Тахмазов представили документальну стрічку про дітей із синдромом Дауна

Фільм представили телережисер, засновниця волонтерського центру «Фроловська 9/11» Леся Литвинова і журналіст та волонтер Сергій Тахмазов. Найбільша зала кінотеатру «Гегемон» зібрала колег авторів, волонтерів і журналістів. Після показу пройшов збір коштів. Частину цього доброчинного внеску буде спрямовано на центр допомоги переселенцям, яким опікується Леся Литвинова, частину ─ на підтримку танкового батальйона 17-ї танкової бригади, волонтерську підтримку якому надає Сергій Тахмазов.

Фільм «Квиток до Амстердама» окреслює різницю у становищі українських дітей із синдромом Дауна в порівнянні з європейською практикою підтримки та соціалізації таких громадян.

«Ми часто бачимо дітей із синдромом Дауна в магазинах, театрах, на концертах, на вулиці? Їхні батьки очікують на настання темряви, щоби не соромитися і вивезти дітей подихати свіжим повітрям», - сказала героїня фільму, українська арт-терапевт Ярослава Шевцова.

У стрічці наведені приклади успішного досвіду навчання і розвитку дітей із синдромом Дауна в Україні. Так, театральний режисер Віталій Любота у 2001-му заснував театр «Паростки», акторами якого виступають актори з особливими потребами і талантами. Ярослава Шевцова навчає дітей із синдромом Дауна живопису. Увійшла до стрічки й історія викладачки гри на піаніно Олени Семенюхи, яка за десятки років вперше побачила у музичній школі дівчинку із синдромом Дауна. Світлана Махно, яка вкладає всі сили у виховання свого незвичайного сина Гліба, розповіла, що саме його особливості допомогли їй відчути усю повноту життя.

Як свідчать публікації у ЗМІ, ці люди мають в Україні і послідовників, і однодумців. Однак, як слідує зі стрічки, вони все ж лишаються маленьким винятком у суспільстві і державі, де дітей із синдромом Дауна не сприймають як повноцінних громадян. Навіть звичайна шкільна освіта, як ідеться у фільмі, для них недоступна. За словами задіяної у зйомках фільму вчительки, медична комісія не допускає таких дітей до навчання.

У дорослому віці, говорять батьки дітей з особливими потребами, їм пропонують здобути такі спеціальності, як маляр чи шевчиня. Однак діти із синдромом Дауна, каже Ярослава Шевцова, є природженими творцями і можуть реалізовувати себе у мистецтві.

Більше за будь-які слова оповідають кадри героїв фільму, яким притаманний синдром Дауна. За мольбертом, на сцені, у своїх філософських роздумах про життя і кохання, вони видаються значно цікавішими за чиновників і зірок, які постійно у фокусі ЗМІ. «Цим дітям притаманна неймовірна доброта. У  світі така якість втратила свою цінність, отже, ці діти теж в ігнорі»,  ─ розмірковують задіяні в зйомках стрічки дорослі.

Фільм «Квиток до Амстердама» його автори планують демонструвати на спеціальних показах та сподіваються на інтерес до теми з боку телеканалів. Знята у форматі телекіно робота Лесі Литвинової і Сергія Тахмазова може бути цікава й інтернет-майданчикам. Її головна особливість ─ змістовний діалог із дітьми, які на деталях конструктора Lego пояснюють один одному про «дорогу життя», «майбутню родину» і «мрію, яку треба бути готовим  втратити». 

Хронометраж стрічки – 38 хвилин. Роботу було створено силами авторів. Основою для створення стрічки стала історія однокласниці Лесі Литвинової, яка виховує дитину із синдромом Дауна.

Олена Коркодим для «Детектора медіа»

Фото – кадри з фільму «Квиток до Амстердама»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду