СБУ заявляє, що обмін звинувачуваної у сепаратизмі одеської журналістки відбувся у правових рамках

СБУ заявляє, що обмін звинувачуваної у сепаратизмі одеської журналістки відбувся у правових рамках

15 Червня 2016
1210
15 Червня 2016
10:43

СБУ заявляє, що обмін звинувачуваної у сепаратизмі одеської журналістки відбувся у правових рамках

1210
Речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська заявила, що СБУ проводить обміни українських громадян, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також в Росії, виключно в рамках українського законодавства. За її словами, це стосується також обміну Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва на фігурантів справи «Бессарабської народної республіки» - одеських журналістів Олегу Гліщинську і Віталія Діденка.
СБУ заявляє, що обмін звинувачуваної у сепаратизмі одеської журналістки відбувся у правових рамках
СБУ заявляє, що обмін звинувачуваної у сепаратизмі одеської журналістки відбувся у правових рамках

Про це Олена Гітлянська написала у своєму Facebook.

Зокрема, підозрюваній у сепаратизмі Олені Глищинській, перед тим, як її відправили у рамках обміну на територію Росії, суд змінив запобіжний захід.

«Так, стаття З31 КПК України (обрання, скасування або зміна запобіжного заходу в суді) визначає, що суд зобов'язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою через процесуально визначений період. За наслідками розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує змінює запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або продовжує його дію. У випадку з Глищинською суд прийняв рішення скасувати цей запобіжний захід», - повідомила Олена Гітлянська.

Вона також заявила, «аби упередити можливі некомпетентні коментарі про зрив розслідування самої справи», що справа вже тривалий час знаходиться на розгляді суду.

«Обвинувачена мала можливість дати свої покази. Надалі, глава 24-1 КПК, яка регламентує спеціальний порядок розслідування кримінальних правопорушень, передбачає необхідні механізми роботи для сторони обвинувачення та суду», - написала речниця СБУ.

Водночас колишній журналіст, народний депутат Сергій Лещенко повідомив, що Олена Гліщинська працювала помічницею народного депутата Віталія Барвіненка.

«Звинувачена в сепаратизмі організатор так званої "Народної ради Бессарабії" Олена Гліщинська, яку вислали до Росії, обмінявши на Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, виявилася... помічником депутата Віталія Барвіненка (група "Відродження") у двох скликаннях», - написав він у Facebook.

Як повідомили російські ЗМІ, одразу після прибуття до Москви Олена Гліщинська заявила, що вважає себе жертвою боротьби із інакомислячими в Україні і поскаржилась на порушення її прав людини та жаливі умови утримання в українському СІЗО.

Нагадаємо, 14 червня українських політв’язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва було звільнено завдяки обміну на журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких було затримано у 2015 році за підозрою у сепаратизмі.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що повернення українських політв'язнів Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка було забезпечене завдяки реалізації формули обміну «два на два».

Російська «Новая газета» пише, що у Олени Гліщинської двоє маленьких дітей. Третю дитину вона народила 27 квітня 2016 року в тюремній лікарні. Як стверджує видання, наступного дня жінку  повернули в камеру СІЗО, а дитину відправили в реанімацію перинатального центру.

21 квітня 2016 року Європейський суд з прав людини прийняв рішення про те, що Олену Гліщинську необхідно терміново перевести з СІЗО до медичної установи. Таке рішення суд прийняв у відповідь на звернення Української Гельсінської спілки з прав людини.

Суд України проігнорував це рішення, пише «Новая газета». У результаті Олена Глищинська і її родичі погодилися на зміну місця проживання в рамках обміну. Правда, до останнього моменту мова йшла про можливість переїзду на територію «ДНР», а не до Росії.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2015 року Служба безпеки України (СБУ) затримала в Одесі в рамках застережних заходів перед травневими святами 12 осіб, у яких зберігалася друкована продукція сепаратистського змісту. Серед них був головред інтернет-видання «На самом деле», організатор так званої «Народної ради Бесарабії» Артем Бузіла. Разом з ним затримали редакторку телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську-Романову.

Згодом Управління Служби безпеки України в Одеській області надало інформацію, що Артема Бузілу та Олену Гліщинську підозрюють у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 (готування злочину) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Крім Артема Бузіли і Олени Гліщинської-Романової у справі проходив редактор видання «Інфоцентр», активіст «Народної ради Бессарабії» Віталій Діденко.

У вересні 2015 року Суворовський районний суд Одеси визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність України і засудив до трьох років позбавлення волі. Віталій Діденко пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою провину. Незважаючи на це, суд визнав його небезпечним для суспільства і відмовився призначати випробувальний термін.

У жовтні 2015 го року Артем Бузіла визнав себе винним у інкримінованих йому злочинах, і за це отримав порівняно м'який вирок: три роки обмеження свободи - в умовах здійснення за ним нагляду і з обов'язковим залученням до праці в спеціальному виправному центрі.

30 березня одеський журналіст Артем Бузіла, заарештований за звинуваченням у сепаратизмі в кінці квітня 2015 року, вийшов на свободу. Згодом ЗМІ повідомили, що він вилетів до Росії. Всього журналіст провів за гратами 11 місяців.

На фото - Олена Гліщинська

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду