Громадські організації пропонують Гройсману боротися з піратським контентом лише через суд

Громадські організації пропонують Гройсману боротися з піратським контентом лише через суд

12:13,
14 Червня 2016
1804

Громадські організації пропонують Гройсману боротися з піратським контентом лише через суд

12:13,
14 Червня 2016
1804
Громадські організації пропонують Гройсману боротися з піратським контентом лише через суд
Громадські організації пропонують Гройсману боротися з піратським контентом лише через суд
Шістнадцять громадських організацій України, серед яких Національна спілка журналістів України (НСЖУ), дві асоціації видавців (УАВПП, АНРВУ), Інтернет-асоціація України, звернулися до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і депутатів ВРУ з пропозицією внести в законопроект щодо захисту авторських прав в інтернеті три розроблених ними пункти, які дозволять зберегти свободу слова.

Про це йдеться у розповсюдженому зверненні, яке отримав також «Детектор медіа».

Громадські організації України звернулися до прем'єра і депутатів, щоб виключити можливість блокування на 10 днів інформаційних ресурсів під виглядом порушення авторських прав тільки за заявою будь-якої особи і без судового розгляду.

Як відомо, 1 червня Комітет ВРУ з питань свободи слова відправив на доопрацювання законопроект №4629 «Про внесення змін до деяк законодавчих актів України стосовно захисту авторських прав и суміжних прав у мережі Інтернет». Проти цього законопроекту виступили кілька медіаасоціацій і дві Громадських ради - при Держкомтелерадіо і при Комітеті ВРУ з питань свободи слова.

Згідно законопроекту будь-яка особа може подати на власника веб-сайту заяву з вимогою видалення інформації або заборони доступу до неї. При цьому  заявнику достатньо лише заявити про наявність майнових прав на об'єкт авторського права, не надаючи жодних доказів. На підставі цієї заяви постачальник послуг хостингу повинен був блокувати сайт на 10 днів без рішення суду.

«Наразі до парламенту внесено одразу кілька законопроектів про «блокування сайтів без суду на 10 (і більше) днів», тому всі організації інтернет-гравців і видавців об'єднали свою позицію і конструктивно пропонують цивілізовані правила», - заявив президент Асоціації «Незалежні Регіональні Видавці України» (АНРВУ) Олександр Човган.

Три пункти, які просять прем'єра імплементувати в законодавство громадські організації, позбавляють можливості заблокувати сайт без рішення суду і без надання доказів. Організації пропонують, що з метою захисту авторських прав заявник може звернутися спочатку по електронній пошті до власника сайту (пункт обов'язковий, якщо е-mail відомий), а потім - до суду.

«Пропоновані для імплементації норми, розроблені безпрецедентною кількістю громадських організацій України, виключать можливість блокувати на 10 днів інформаційні ресурси під виглядом порушення авторських прав за однією лише заявою і без жодного судового розгляду», - пояснив керівник групи розробників Олександр Човган.

Громадські організації пропонують наступне:

«З метою захисту авторських прав в мережi iнтернет Заявник може звернутися до суду (господарського суду) та подати заяву про забезпечення позову (Цивільний процесуальний кодекс, стаття 151) або вжиття запобіжних заходів (Господарський процесуальний кодекс, стаття 43-1), з доказами, які підтверджують:

1) факт первинного оприлюднення об'єкта інтелектуальної власності Заявником, або iнший доказ наявностi та обсягу авторських прав, передбачений законодавством;

2) факт направлення листа-вимоги з електронним цифровим пiдписом на електронну адресу (e-mail) власника веб-сайту, який на думку Заявника порушує авторське право, - у термiн 48 годин та бiльше до моменту звернення до суду та копію цього листа-вимоги, посвідчену нотаріально.

 Лист-вимога має включати вимогу припинити розміщення в мережі Інтернет контенту, що порушує авторські права Заявника (з вказанням url - визначника місцезнаходження ресурсу), а також копіі документів, вказаних в попередньому абзаці. Цей пункт не є обов'язковим, якщо e-mail власника сайту не вiдомій з відкритої бази даних (whois).

3) Нотарiально завiрена у день звернення до суду (господарського суду) копiя контенту (з вказанням url), який розмiщений на веб-сайтi того, хто за думкою Заявника, порушує авторське право.

Перевіривши наявнicть та обсяг авторських прав Заявника, наявність спірного контенту на веб-сайті та наявність (відсутність) e-mail власника веб-сайту у відкритій базі даних (whois), суд (господарський суд) виносить рiшення про забезпечення позову (вжиття запобіжних заходів) шляхом зобов'язання власника веб-сайту та/або постачальника послуг хостингу унеможливити доступ користувачів до спірного контенту до розгляду справи по суті».

Нагадаємо, Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект №4629, який встановлює механізм досудового блокування сайтів на основі заяви правовласника про наявність піратського контенту. Законопроект №4629, ініціатором якого значиться Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Кабінет Міністрів України, зареєстровано у парламенті 10 травня.

Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Української Асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), ГО «Центр демократії та верховенства права» закликають відкликати законопроект № 4629 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет» і внести положення, які б передбачали, що примусове блокування контенту в інтернеті має здійснюватись за рішенням суду. Це звернення також підтримали громадські ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики та Держкомтелерадіо.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 1 червня дослухався до прохання громадських організацій і відправив на доопрацювання проект закону №4629 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет».

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду