Павло Жебрівський: «Монополізація ЗМІ на Донеччині впливає на свободу слова в регіоні»

Павло Жебрівський: «Монополізація ЗМІ на Донеччині впливає на свободу слова в регіоні»

8 Червня 2016
2919

Павло Жебрівський: «Монополізація ЗМІ на Донеччині впливає на свободу слова в регіоні»

2919
Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський переконаний: чим більша конкуренція ЗМІ, тим вищий рівень свободи слова
Павло Жебрівський: «Монополізація ЗМІ на Донеччині впливає на свободу слова в регіоні»
Павло Жебрівський: «Монополізація ЗМІ на Донеччині впливає на свободу слова в регіоні»

На Донеччині особлива медійна ситуація. Й не тільки через те, що на її території триває АТО й засилля російської пропаганди. А й через монополізацію ринку одним медіахолдингом, що посутньо впливає на свободу слова. Про це зазначив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський у бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» після завершення виїзного засідання Комітету свободи слова та інформаційної політики в Краматорську.

Пане Павле, чи задовольняє вас рівень свободи слова на території Донеччини? Якщо ні, то що, на вашу думку, треба зробити, щоб його покращити?

— На жаль, медіапростір Донеччини досить монополізований. Є холдинг «Медіа Група Україна», який має кілька регіональних телеканалів — «Донбас», МТВ, «Сигма», — та газету «Приазовский рабочий». Це все в одних руках. Зрозуміло, що нині рівень свободи слова залежить і від конкуренції медіа. Чого сьогодні не вистачає і в Україні в цілому, й на Донбасі зокрема? Пам’ятаєте вислів: «Спочатку було слово»? Без зміни ставлення до інформаційних питань у державі ми ніколи нічого тут не збудуємо. Ви знаєте, який тут вплив російської пропаганди… Щодо того, що саме робити, то мені завжди згадуються слова Леоніда Кучми: «Скажіть мені, що побудувати, і я побудую». Всі знають, як побудувати, тільки не мають плану, що треба зробити. Але я точно знаю, що це мають бути системні й скоординовані дії багатьох органів влади.

На засіданні Комітету свободи слова лунала критика деяких місцевих ЗМІ за те, що вони піарять владу. Народні депутати радили журналістам більше писати про простих людей, а не заполоняти перші шпальти портретами керівників області та інших представників місцевої влади. На вашу думку, наскільки об’єктивні такі закиди?

— На мою думку, така четверта влада — нерозвинута й монополізована — призводить до ганебних речей. Зокрема до того, що постійні компліментарні матеріали можуть у декого (хто б там не був) зірвати дах від відчуття власної значущості. Іноді буває так: «Сір, я вам скажу неприємну річ, вам її ніхто не скаже. Сір, ви прекрасні». Якщо вам постійно казатимуть тільки приємні речі, змін не буде. Треба висвітлювали різні сторони життя. Та водночас дуже важливо, щоб журналісти акцентували увагу не тільки на негативі. Мені дуже подобаються слова Любомира Гузара, що критика руйнує, а дії надихають на звершення. Тому збалансованість журналістських матеріалів дуже важлива. Критика теж не менш важлива, але добре було б, щоби після виходу деяких матеріалів на місці руїни не виникло ще більшої руїни. Треба щось і будувати.

Наскільки важливим, на вашу думку, для Донеччини було проведення виїзного засідання Комітету свободи слова?

— Увага комітету дуже важлива, особливо до території, яка в зоні АТО. Можливо, така ситуація тут склалася й через те, що в попередні десять років таких виїзних засідань ніхто не проводив. Водночас, я думаю, сьогодні важливо, щоб говорили не тільки про встановлення вежі на Карачуні, а й про конкуренцію в ЗМІ. Ці питання взаємопов’язані й мають доповнювати одне одного в плані свободи слова.

Ще раз наголошу, що саме увага Комітету свободи слова вкрай важлива. Думаю, це не останній приїзд народних депутатів. Вони мали змогу поспілкувалися з нашими людьми. В будь-якій області все концентрується в обласному центрі, зокрема й ЗМІ. А на Донеччині тепер такого обласного центру немає. Це й мінус, і плюс. Це величезний шанс для місцевих видань стати на ноги. Журналісти поспілкувалися, відчули дух свободи слова, почули поради. В нас така своєрідна медійна децентралізація. Знаєте, наше майбутнє — в нашій біді, бо саме наша біда змушує нас до такої децентралізації ЗМІ.

Фото - Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2919
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду