Мінкульт Естонії не відмовляв Києву у проханні заборонити показ просепаратистського фільму

Мінкульт Естонії не відмовляв Києву у проханні заборонити показ просепаратистського фільму

4 Червня 2016
1114
4 Червня 2016
11:09

Мінкульт Естонії не відмовляв Києву у проханні заборонити показ просепаратистського фільму

1114
Міністерство культури Естонії прийняло до уваги прохання посла України Віктора Крижанівського не допустити показу на території країни документального фільму «Часи Донбасу», знятого з точки зору сепаратистів Донбасу. Наразі невідомо, чи планується такий показ стрічки, знятої італійською журналісткою Сарої Реджінеллі, яка нелегально потрапила на окупований Донбас.
Мінкульт Естонії не відмовляв Києву у проханні заборонити показ просепаратистського фільму
Мінкульт Естонії не відмовляв Києву у проханні заборонити показ просепаратистського фільму

Про це повідомляє «Українська правда», яка має у своєму розпорядженні копію листа Мінкульту Естонії.

Перед цим низка естонських ЗМІ (зокрема, Postimees, Delfi), які послались на коментар прес-секретарка Міністерства культури Естонії Кай-Інес Нельсон агентству BNS, заявили, що таким чином Естонія не має наміру перешкоджати показу фільму про Донбас на своїй території.

«Естонія як демократична правова держава поважає свободу слова як одну з основних свобод, за умови, що це не суперечить чинному законодавству і не є засобом розпалювання ворожнечі і насильства», - цитує BNS прес-секретарку відомства Кай-Інес Нельсон, яка виклала позицію міністра культури Естонії Індрека Саара.

«Міністр культури Саар прийняв зміст листа посла Крижанівського до відома і подякував йому за передану інформацію. Міністр висловив послу вдячність за підтримування тісних естонсько-українських відносин і співробітництво, одним з останніх проявів якого стала передача меча епохи вікінгів владі Україна на початку травня. Міністр висловив при цьому упевненість, що двосторонні дружні зв'язки, засновані на конструктивній співпраці, продовжаться і надалі», - сказала пані Нельсон.

Водночас «Українська правда» зазначає, що у листі міністра культури Естонії Індрека Саара послу України Віктору Крижанівському не йшлося про відмову перешкодити показу на території Естонії пропагандистського фільму про Донбас.

«Я хотів би подякувати вам за те, що привернули нашу увагу до фільму пані Реджінелли, про який ми до цього не знали. Ми взяли до уваги ваші занепокоєння»,  - йдеться у листі.

В кінці травня посол України в Естонії Віктор Крижанівський звернувся до естонської влади з письмовим проханням не допустити показу на території Естонії знятого італійською режисеркою Сарою Реджінеллі фільму «Часи Донбасу».

У листі на ім'я міністра культури Індрека Саара, копія якого була відправлена до Міністерства закордонних справ, український посол повідомив про те, що італійська журналістка Сара Реджінеллі нелегально відвідала тимчасово контрольовані російською армією і проросійськими сепаратистами території східної України. За підсумками поїздки було знято фільм «Часи Донбасу», який виправдовує проросійський сепаратизм.

«Цей фільм є частиною ідеологічної гібридної війни Російської Федерації. Він націлений на просування нелегальних сепаратистських угруповань в східній частині України і покликаний спростовувати російську військову агресію проти моєї країни», - написав Віктор Крижанівський.

З урахуванням дружніх відносин між Естонією і Україною посол просив влада країни не допустити показ цього фільму - в разі, якщо у когось виникнуть такі плани.

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal+ Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом.

3 лютого стало відомо, що українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці «Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

3 лютого сайт Teleobs опублікував звернення 18 іноземних журналістів, які працюють в Україні, до французького телеканалу Canal+ з приводу трансляції фільму Поля Морейри «Україна: маски революції», в якому вони висловили своє невдоволення перекручуванням у стрічці подій 2013-2014 років в Україні.

21 лютого польський телеканал TVN24 показав скандальний французький фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, що показує події Євромайдану як бунт українських радикалів-націоналістів. Посольство України в Польщі назвало показ «недружнім жестом» і «неповагою до мільйонів українців». Показ відбувся у програмі «Ева Еварт радить: Документальне кіно у TVN24».

На фото - Индрек Саар. 

Фото: Erlend Štaub

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду