Окупаційна «прокуратура Криму» не знайшла порушень в затриманні блогера Заїра Акадирова російською поліцією

Окупаційна «прокуратура Криму» не знайшла порушень в затриманні блогера Заїра Акадирова російською поліцією

2 Червня 2016
1229
2 Червня 2016
17:13

Окупаційна «прокуратура Криму» не знайшла порушень в затриманні блогера Заїра Акадирова російською поліцією

1229
Кримський блогер, колишній головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров повідомив, що так звана «прокуратура Криму» за результатами проведеної перевірки щодо незаконного затримання журналіста біля так званого «Верховного Суду Криму» повідомила, що порушень Федерального закону «Про поліцію» в діях співробітників російської «МВС по Республіці Крим» не встановлено.
Окупаційна «прокуратура Криму» не знайшла порушень в затриманні блогера Заїра Акадирова російською поліцією
Окупаційна «прокуратура Криму» не знайшла порушень в затриманні блогера Заїра Акадирова російською поліцією

Про це Заїр Акадиров написав у своєму Facebook.

«Поки мене не було в Криму, отримав практично повний пакет відповідей на мої численні звернення до різних інстанцій. У них я скаржився на дії співробітників кримської-російської поліції, які затримали мене в січні поточного року біля Верховного Суду Криму. Ця історія отримала резонанс завдяки втручанню громадськості, яка перебувала в той день поруч», - написав блогер.

Нагадаємо, 15 січня Заїра Акадирова без пояснення будь-яких законних підстав затримали співробітники ОМОН біля входу в будівлю Верховного суду Криму. Ініціатором затримання виступив співробітник Центру з протидії екстремізму МВС Криму Руслан Шамбазов. Він погрожував відвезти журналіста «на підвал» (в Центр протидії екстремізму «Е»), а також намагався вихопити з рук блогера смартфон, на якому збереглася аудіозапис його погроз.  Блогеру вдалося вирватися з машини і підключити до інциденту увагу громадськості.

Заїр Акадиров нагадує, що демонстрував Руслану Шамбазову документ, що засвідчує особу (що зафіксовано на відео). Але поліцейські, незважаючи на це, наполягли, щоб він пройшов в райвідділ для дачі пояснень.

«На мої неодноразові запитання: з чим це пов'язано - мені ніхто з людей у формі так і не дав чіткої відповіді, обмежившись черговими фразами з серії "на вас може бути орієнтування", "вам все пояснять", "якщо ви не згодні, то можете оскаржити дії співробітників правоохоронних органів в законному порядку ". Опитування-бесіда-допит в Залізничному райвідділі тривали близько 40 хвилин. Мною було дано необхідні пояснення, після чого мене відпустили», - нагадує блогер.

Журналіст написав скарги на дії поліцейських: в Адміністрацію президента РФ, Генпрокуратуру РФ, Слідчий комітет РФ, МВС РФ, Слідчий комітет Криму, прокуратуру Криму, до Уповноваженого з прав людини в Криму.

«Протягом наступних місяців всі мої звернення повернулися до Криму і довгий час ходили по колу, поки знов не потрапили в республіканську прокуратуру, яка зайнялася проведенням перевірки», - повідомив журналіст.

Так звана «прокуратура Криму» повідомляє, що дії журналіста, який вів зйомку у суді, викликали підозру у правоохоронців: «Ваші дії в холі першого поверху будівлі Верховного суду РК, спрямовані на фото і відеофіксацію обстановки і учасників кримінального процесу, в тому числі свідків і потерпілих, викликали підозру в їх правомірності, в зв'язку з чим, з метою попередження можливих провокаційних дій, встановлення особи, перевірки документів та наявності дозволу на здійснення фото-і відеозйомки в залі суду, до вас звернувся співробітник ЦПЕ МВС по РК Шамбазов Р.Р., пред'явивши своє службове посвідчення і законну вимогу про надання документів, що засвідчують Вашу особистість».

Далі прокуратура стверджує, що Заїр Акадиров відмовився пред'явити для огляду документ, що засвідчує особу, хоча протилежне зафіксоване на відео.

«У зв'язку з відмовою належним чином на місці пред'явити для огляду документ, що засвідчує особу, з метою встановлення особи і достовірності документів, Вам (тобто мені) було запропоновано в добровільному порядку пройти до відділу поліції № 1 "Залізничний", куди Ви самостійно пройшли спільно з Шамбазовим і співробітниками ОМОН. У відділі поліції Ваша особа була встановлена, перевірені необхідні документи, отримано пояснення, після чого Ви самостійно покинули відділ поліції. Будь-яких відомостей про затримання Вас співробітниками поліції, в тому числі Шамбазовим, складання відносно Вас адміністративних матеріалів, немає. Заходів фізичного впливу на Вас здійснено не було», - заявляє так звана «прокуратура Криму».

Таким чином, прокуратура зазначає, що «проведеною перевіркою встановлено, що порушень Федерального закону "Про поліцію" в діях співробітників МВС по РК щодо Вас не встановлено. З огляду на викладене, підстав для вжиття заходів прокурорського реагування на даний час немає».

За словами адвокатів, з консультувався журналіст, кожне з цих пояснень можна оскаржити, оскільки для цього є всі підстави, адже результати перевірки містять суперечливі відомості. Крім того, незрозуміло, чому в наглядовому відомстві не врахували факт прямих погроз, що пролунали на адресу блогера, а також ту обставину, що документ, що засвідчує особистість, був продемонстрований в присутності кількох десятків людей, що знаходилися поруч.

Нагадаємо, 15 січня поліція затримала Заїра Акадирова у Верховному суді Криму. Затримання відбувалось як викрадення – журналіста намагалися доправити до Центру протидії екстремізму, створеного РФ в окупованому Криму, і погрожували «відправити у підвал». Заїра Акадирова  відпустили тільки після допиту у відділку поліції. Після звільнення він заявив, що за ним ведеться стеження.

27 січня  Заїр Акадиров звернувся до російської прокуратури окупованого Криму з проханням провести перевірку й ужити заходів прокурорського реагування за фактом неправомірних дій співробітників поліції, які затримали його 15 січня в Сімферополі, погрожуючи «відправити в підвал». Він також подав скарги на дії поліції до Слідчого комітету РФ по Криму і Уповноваженому з прав людини в Криму. 

19 квітня російські силовики провели обшук у помешканні Заїра Акадирова в Криму. Це четвертий обшук у кримського журналіста цього дня, перед цим стало відомо про обшуки та допити російськими силовиками журналіста Миколи Семени, журналістки Леньяри Абібулаєвої та Руслани Люманової.

20 квітня стало відомо, що ФСБ викликає журналіста на допит. В цей час він перебував за межами півострова. Водночас журналіст заявив, що ховатися від слідства не має наміру.

У травні Заїр Акадиров був затриманий російською ФСБ для допиту під час в'їзду до окупованого Криму з території України. Після короткої бесіди із співробітниками ФСБ його відпустили.

На фото – затримання Заїра Акадирова у січні

Фото: QHA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1229
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду