«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів містить дані про надання коштів телеканалам (ДОПОВНЕНО)

«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів містить дані про надання коштів телеканалам (ДОПОВНЕНО)

31 Травня 2016
3951
31 Травня 2016
11:12

«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів містить дані про надання коштів телеканалам (ДОПОВНЕНО)

3951
Колишня Партія регіонів з червня до жовтня 2012 року витратила «на політику» 66 млн.дол., частина з них – на піар на українських телеканалах. Про це свідчать записи у книзі витрат Партії регіонів, яку оприлюднили колишній журналіст, нині народний депутат («БПП») Сергій Лещенко і екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак.
«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів містить дані про надання коштів телеканалам (ДОПОВНЕНО)
«Чорна бухгалтерія» Партії регіонів містить дані про надання коштів телеканалам (ДОПОВНЕНО)

Дані записів публікує «Українська правда».

«Десятки мільйонів доларів, витрачені на політику. Документи, які публікує "Українська правда", показують таємницю кланово-олігархічної системи, побудованої в Україні в останні 20 років… Витрати на політику розписані до копійки, загальна сума витрат становить понад $ 66 мільйонів. Ці гроші регіонали витратили "на партійні потреби" менш ніж за шість місяців 2012 року.

Нами проаналізовані і оприлюднені лише ті окремі сторінки, які є в розпорядженні редакції. Частина інформації в документах відсутня. Наприклад, ми не маємо дані про витрати регіоналів з початку жовтня по 23 листопада 2012 року. Тобто, за основний період парламентської кампанії. Калейдоскоп прізвищ вражає уяву: як колишні, так і нинішні депутати, екс-міністри, члени Центральної виборчої комісії, топ-менеджери телеканалів, керівники соціологічних служб і політтехнологи», - повідомляє видання у публікації «Рукописи не горять. Чорна бухгалтерія Партії регіонів: прізвища, дати, суми».

Зокрема, дев’ять платежів загальною сумою 8 млн.42 тис. дол. начебто отримав В.Варениця. Як зазначає «Українська правда», «особа з таким прізвищем та ініціалами є директором рекламного агентства Mindshare Ukraine» (до жовтня 2012 році Валерій Варениця очолював медійне агентство Mindshare Ukraine, яке було рекламним підрядником Партії регіонів, а з 15 жовтня очолив сейлз-хаус «Плюси» в структурі «1+1 медіа». - ДМ). На це прізвище було записано платежі за рекламні послуги.

На піар на телеканалах «Інтер» та ICTV загалом було начебто витрачено 6 млн. 650 тис. дол.  Так, згідно з записами, В. Грановському було видано 2 млн.дол. для піару на телеканалі «Інтер». З цією ж метою А. Прищепі було начебто надано 1 млн.500 тис. дол.

З метою піару на телеканалі ICTV 1 млн. 500 тис.дол. були начебто передані через А.Терійкова, 1 млн. 500 тис.дол. -  через О. Періблова та 150 тис.дол.- через В.Бессараба.

У документах є також виплати за новини в інтернеті.

Серед витрат – також кошти на баннери, розміщені на сайтах «Української правди» та УНІАН, за зйомку програм студії «Ого», загальні витрати у сумі 269 тис.356 дол. – на регіональну пресу і ТБ.

Народний депутат Сергій Лещенко зазначив, що згідно з розписками на витрати для Партії регіонів пішли десятки мільйонів доларів, але частина документів щодо основного етапу виборчої кампанії 2012 року відсутня, тому насправді було витрачено ще більше коштів.

Про це він заявив на брифінгу «"Рукописи не горять". Чорна бухгалтерія Партії регіонів: прізвища, суми, дати», повідомляє «Укрінформ».

«Ці документи були і в нашому розпорядженні. Вони потрапили до нас декілька місяців тому. Фактично це розписки про отримання коштів, великих сум у готівці на здійснення політичної діяльності... Загалом в нашому розпорядженні є 22 сторінки документів, які стосуються другого півріччя 2012 року. Загалом видатки за цей період становили близько 66 млн дол. на українську політику для Партії регіонів. Частина документів у нас відсутня, вони стосуються основного етапу виборчої кампанії 2012 року, тому я думаю, що насправді було витрачено ще більше грошей», - сказав Сергій Лещенко, додавши, що документи він отримав від анонімного джерела.

Він також пояснив, що гроші з оприлюднених документів Партією регіонів розподілялися зокрема на хабарі членам Центральної виборчої комісій та депутатам опозиційних сил від партії «Наша Україна» і колишньої Комуністичної партії України.

Сергій Лещенко закликав правоохоронні органи зацікавитися оприлюдненими документами та відкрити кримінальне провадження проти хабарників з ЦВК.

Нардеп також зазначив, що з анонімних документів можна дізнатися, через кого мільйони доларів передавалися за піар-супровід Партії регіонів на каналах Інтер і ICTV, в регіональній пресі і FM-радіостанціях.

Він наголосив, що в анонімних документах можна знайти прізвища та ініціали, які повністю збігаються з прізвищами колишніх міністрів, народних депутатів,  політтехнологів Костя Бондаренка, Олексія Мустафіна (зараз генеральний директор телеканалу «Мега») і Володимира Грановського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду