Набув чинності указ Порошенка щодо санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ

Набув чинності указ Порошенка щодо санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ

31 Травня 2016
1607
31 Травня 2016
10:29

Набув чинності указ Порошенка щодо санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ

1607
31 травня в газеті «Урядовий кур'єр» опубліковано указ №224/2016 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року «Про деякі персональні спеціальні обмежувальні заходи (санкції)»», підписаний Президентом України Петро Порошенко 27 травня, який таким чином з цього дня набуває чинності.
Набув чинності указ Порошенка щодо санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ
Набув чинності указ Порошенка щодо санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомлялося, указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року «Про деякі персональні спеціальні обмежувальні заходи (санкції)»» запроваджує санкції щодо 17 російських медійників, відповідальних за російську пропаганду.

Це, зокрема, генеральний директор телекомпанії «Первый канал» Костянтин Ернст, генеральний директор ВДТРК Олег Добродєєв, головний редактор газети «Московский комсомолець» Павло Гусєв, головний редактор «Российской газеты» Владислав Фронін, головний редактор журналу «Русский репортер» Віталій Лейбін, головний редактор сайту Novorus.info Андрій Сурков, власник холдингу «Правда.Ру» Вадим Горшенін, генеральний директор інформаційного агентства ТАСС Сергій Михайлов, головний редактор «Комсомольской правды» Володимир Сунгоркін, колишній генеральний директор телеканалу LifeNews Ашот Габрелянов, головний редактор телеканалу Russia Today Маргарита Симоньян та інші.

Водночас тим самим указом Петро Порошенко звільнив від санкцій 29 іноземних журналістів, у тому числі - російських.

Нагадаємо, 16 вересня 2015 року Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 2 вересня щодо застосування санкцій проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за здійснення злочинної діяльності проти України.

До санкційного списку потрапили 44 журналісти та блогери (а також публіцисти, редактори та ведучі). На рівні з російськими журналістами-пропагандистами, а також співробітниками просепаратистських ЗМІ в списку фігурували троє журналістів британської корпорації BBC, троє іспанських журналістів та публіцист німецького видання Die Zeit. Також до санкційного списку потрапили чотири телеканали - ВАТ «Первый канал», ВАТ «Телекомпания НТВ», «РТР-планета» і «Россия-24», а також виробники антивірусів «Лаборатория Касперского» (та його дочірня українська компанія) і «Доктор Веб».

Після критичної реакції українських і міжнародних журналістських організацій 17 вересня 2015 року Президент України Петро Порошенко доручив РНБО вилучити прізвища журналістів ВВС зі списку осіб, щодо яких Україною застосовано санкції.

Того ж дня РНБО виконала доручення Президента і скасувала санкції щодо шести європейських журналістів: трьох журналістів BBC, двох іспанських журналістів та одного німецького. Санкції щодо решти 38 медійників залишилися в силі. 18 вересня 2015 року Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО. Тим часом при Міністерстві інформаційної політики було створено робочу групу з напрацювання пропозицій щодо застосування санкцій стосовно представників ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду