Аваков повідомив, що слідчі перевіряють, чи порушив сайт «Миротворец» закон

Аваков повідомив, що слідчі перевіряють, чи порушив сайт «Миротворец» закон

30 Травня 2016
2287
30 Травня 2016
14:40

Аваков повідомив, що слідчі перевіряють, чи порушив сайт «Миротворец» закон

2287
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що після публікацій сайтом «Миротворец» списків українських та іноземних журналістів, які отримали так звану «акредитацію» в «ДНР», слідчі в рамках порушеної кримінальної справи за ст. 182 КПК перевіряють, чи був порушений закон про персональні дані.
Аваков повідомив, що слідчі перевіряють, чи порушив сайт «Миротворец» закон
Аваков повідомив, що слідчі перевіряють, чи порушив сайт «Миротворец» закон

Про це він сказав в інтерв’ю ІА «Укрінформ».

Міністр також повідомив, що Нацполіція розслідуватиме факт будь-якої погрози журналістам, які могли надійти після публікацій «Миротворца»,  з боку громадян України. За словами Арсена Авакова, правоохоронці діятимуть превентивно і швидко - як тільки отримають такі факти.

Водночас очільник МВС повідомив у відповідь на питання, чи обіцяв він після зустрічі з послом ЄС Яном Томбінським і послом ФРН Крістофом Вайлем видалити спискі журналістів з сайту «Миротворец», що не може впливати на сайт «Миротворец»», але у нього є своя особиста оцінка ситуації.

«Не як держслужбовець, а як політик, який займається МВС, я висловив свою точку зору, що тут є дві сторони медалі. Так, є питання безпеки, і якби я був головним редактором "Миротворца", то не публікував би ці списки. Але є питання етичне, а є питання законності. Журналісти, які відвідали Україну, заїхавши в неї через Російську Федерацію, порушили українські закони. А ті, хто зайшов через український кордон, мали на це право», - сказав він.

Міністр також зняв з себе відповідальність за ризики журналістів, які змушені були «акредитуватися» в «ДНР», заявивши, що це – їх вибір.

«Ще один момент: журналісти, отримуючи акредитацію у Гіркіна і Безлера з товаришами, не боялися надавати свої персональні дані визнаним терористам, а тепер переживають, що це стало комусь відомо? Ну, соррі, у нас тут така ситуація, я не можу керувати всіма емоціями в цій країні. І ніхто не може. Це був вибір журналістів», - сказав Арсен Аваков.

При цьому він виявив гарну обізнаність у діяльності «Миротворца», хоча вдруге заперечив, що не може впливати на сайт.

«І тут не треба звинувачувати "Миротворец" - він за півтора року роботи на ниві контрпропаганди зробив досить багато. І те, що вони хакнули базу ДНР/ЛНРівців на 7 терабайт і передали нашим спецслужбам, – теж правда. Причому це було не вперше. Так, вони вдалися до такого юнацького максималістського вчинку. Але реальність така, що я не можу сказати всім радикально налаштованим людям: "Не робіть того чи цього", і мене всі послухають...», - сказав міністр.

Арсен Аваков також заявив, що нічого не знає про так звану «інформаційну спецоперацію» сайту «Миротворец», про яку стало відомо 26 травня, і назвав міфами інформацію, що «Миротворец» пов’язують із його радником, народним депутатом Антоном Геращенком.

«Ну що я можу з цим зробити! Мені, наприклад, кажуть, що я спеціально організовую марші "азовців", щоб показати Порошенку свою силу. Таких міфів безліч! Давайте оперувати фактами! І знаєте, я розумію корпоративність журналістського цеху, але - давайте думати і про корпоративність, і про специфіку воюючої країни...», - підсумував міністр.

Варто нагадати, 24 травня голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські та Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль зустрілися з Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим і закликали вжити заходів щодо безпеки журналістів, які постраждали від звинувачень центру «Миротворец» у співпраці із сепаратистами на основі списків так званої «акредитації» журналістів у «ДНР».

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворец» був оприлюднений перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в «ДНР», отриманий начебто завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів. При цьому сайт «Миротворец» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Кілька десятків українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворец» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ.

Своє занепокоєння публікацією персональних даних журналістів на сайті «Миротворец» висловили «Репортери без кордонів»Комітет захисту журналістів, Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, агенція«Франс-Пресс», а також заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська,Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Тим часом українські журналісти зі списку, опублікованого «Миротворцем»,почали отримувати погрози.

11 травня Прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів шляхом оприлюднення їхніх персональних даних (на сайті «Миротворець».).

13 травня проект «Миротворец»оголосив про своє закриття. Але вже 19 травня на сайті «Миротворец» знову стали оступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів з їхніми персональними даними. До того ж «Миротворец» опублікував новий список журналістів різних країн світу, які отримали так звану «акредитацію» в «ДНР». При цьому центр вибачився за попередню публікацію списку акредитованих журналістів, бо він був «не першої свіжості».

Після цього медійні громадські організації Інститут масової інформації, «Детектор медіа», Незалежна медіапрофспілка України та Національна спілка журналістів України висловили вимогу до української влади негайно вжити заходів, щоб зупинити цькування українських та іноземних журналістів, розгорнуте редакцією сайту «Миротворець» і деякими політиками.

Міжнародні журналістські правозахисні організації Комітет захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» в офіційних листах на адресу Президента України Петра Порошенка закликали його засудити дії сайту «Миротворец» і спонукати Міністерство внутрішніх справ розслідувати оприлюднення персональних даних журналістів, яке поставило їхні життя під загрозу.

Опитані «Детектором медіа» журналісти й експерти пов’язують скандал із сайтом «Миротворцем» зі спробою встановити контроль за інтернет-сайтами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2287
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду