Прес-конференція Надії Савченко: переможна адекватність

Прес-конференція Надії Савченко: переможна адекватність

29 Травня 2016
2820
29 Травня 2016
15:00

Прес-конференція Надії Савченко: переможна адекватність

2820
Нечасто в Україні трапляються резонансні події, які настільки приголомшують, і приголомшують позитивно.
Прес-конференція Надії Савченко: переможна адекватність
Прес-конференція Надії Савченко: переможна адекватність

Якою уявлялася Надія Савченко до прес-конференції? Героїчна жінка, взірець незламності та сили духу, але — не політик. Бо різка й прямолінійна, бо не готувалася до політичної кар'єри й, імовірно, взагалі мала іншу, суто військову, сферу інтересів. Такі уявлення підігрівали й публікації у ЗМІ після її звільнення (не наводитиму посилань, але таких було чимало). Надію Савченко називали радикалом, і всі обставини, нібито, змушували саме цього від неї й очікувати.

А ще якось непомітно, ніби тихцем, одразу ж по звільненні почали формувати не вельми серйозний образ героїні, якесь таке поблажливе ставлення до неї — мовляв, і відпочити їй треба замість поринати в політичні бої, й узагалі політична сфера — не для неї, й загальний рівень її викликає сумніви; Надія Савченко в політиці буцімто неодмінно приречена розгубити свій авторитет і свою славу. Чого вже зовсім не зрозуміти — то це появи в деяких інтернет-ЗМІ десь поруч із публікаціями про Савченко та її звільнення банерів, що вели на російські публікації про неї, причому старі публікації.

Й от прес-конференція. Так, відповіді Надії Савченко були різкими. Так, украй лаконічними — риса, за якою ми так скучили в нашій політиці: в нас уже стало нормою, що навіть фразу “на вулиці йде дощ” політик неодмінно має розтягнути на півгодини, й у цьому й полягає політична майстерність. (І хай хтось скаже, що великоформатні телевізійні ток-шоу не мають жодного стосунку до вкорінення такої традиції.) Так, Савченко кричала на журналістів — але, погодьмося, й журналісти не так уже й рідко поводяться не вельми тактовно, ставлячись до інтерв'юйованого, мов до частини робочого знаряддя.

Але вслухаймося, вчитаймося у зміст відповідей Надії Савченко. Радикалізм? Якщо вважати за нього наявність чітких уявлень про добро та зло — мабуть, радикалізм. Але у відповідях Савченко найменшою мірою не було ані популізму, ані догматизму, ані, тим паче, екстремізму. Не було ані натяку на віру в політичне чудодійство, в можливість легкого й миттєвого розв'язання складних проблем. Якщо це й був радикалізм, то й близько не кавалерійський; у репліках Савченко й близько не було нічого подібного до “вперед, в атаку!”. Так, різкість форми подеколи затуляла собою виваженість і глибоку осмисленість змісту, не давала їх усвідомити. Але Надія Савченко продемонструвала граничну адекватність — от у чому полягав позитивний шок. Вона була незрівнянно адекватнішою за звичних трибунних словопльотів, за завсідників телевізійних ток-шоу.

До того ж, вона зробила застереження: вона востаннє виступає НЕ ЯК ПОЛІТИК. Й — отаке: “Я на два роки випала, зараз не можу до кінця знати, чи правильна моя думка”. Це, як за нашими традиціями, теж політична нефаховість — визнати можливість помилки? “Я поки що не спеціаліст у політиці”, - це що завгодно, тільки не те, що досі можна було почути від наших політиків. Як на мене, Надія Савченко показала гідний приклад політичної публічності, гідний приклад того, що зветься PR, у його відпочатковому розумінні — тобто як зв'язки з громадськістю. Головне ж: Надія Савченко на прес-конференції була собою, а не хотіла здаватися кимось, ким не є, або кращою, ніж є.

Я теж хочу миру. І компроміси повинні бути. Війни закінчуються компромісами. Ми будемо йти до миру будь-якими шляхами, але не ціною зради”. Це — радикалізм? Це — політична нефаховість? “Стосовно мови, якою я говорю. Я з дитинства говорю українською. Я не вважаю, що комусь треба щось нав'язувати. Кожен говорить мовою, якою вміє, а потім буде говорити тією, якою серце захоче” - може, це ультрарадикалізм? На цю саму тему мови було ще сказано: силою нічого не досягнути. “Є противники, які задурені Росією, а є ворог - це Росія” - чесно кажучи, дуже значну частину прес-конференції так і кортить розтягнути на цитати.

А оцінки мінських домовленостей як, можливо, не ефективних зараз, але таких, що зіграли позитивну роль? Про війну: “Там не святі воюють”, “Війна ведеться страшними способами, це не часи лицарства, розумійте”. Навіюваний образ мілітаристки, мало не солдафонки миттєво розсипається.

Я знаю, що я хочу виправити. Ми поїздимо, подивимося, і знайдемо, як виправити цю пострадянську систему”. Традиційні радикали зазвичай добре знають, що й як усім належить робити, вони ніколи не сумніваються. То й у Савченко — радикалізм?

Чимало ЗМІ акцентували увагу на нібито президентських амбіціях льотчиці. А от як це було мовлено: “Ні, на Банкову завтра я не збираюся. Коли буду готова і зможу, і якщо люди скажуть, що я там потрібна, я туди піду. Я ще не готова йти на Банкову. Але якщо український Майдан мені скаже іди - я не буду чіплятися за крісло”. Це — амбіції? Та й, узагалі-то, яке запитання, така й відповідь — не переконувати ж усіх, що “ні, я ніколи й нізащо не буду президентом, хоч тут що”? Це було би щонайменше нещиро. Інша репліка на ту ж тему: “Українці, якщо вам треба, щоб я стала президентом, добре, я стану президентом. У нас ще люди не навчилися голосувати не за гречку. Але я хочу літати”. Чи не було в ній легенької втоми, ніяковості від подібних запитань?

Узагалі ж, чи мені лише здалося, що в деяких оглядах репліки Савченко було вирвано з контексту й витлумачено явно не так, як вони лунали в контексті? Це стосується,зокрема, репліки про буцімто бажаність третьої світової війни. От як її подано в розшифровці https://fakty.ictv.ua/ru/index/read-news/id/1585747: “Стосовно того, як повертати Крим - війною? Треба було Крим не віддавати. Якщо буде Третя світова війна, то Крим повернеться. Якщо ні - то Крим повернеться великою роботою з міжнародним правом”. Так, формулювання не дуже акуратне — але де в ньому проглядає, що ніби Савченко бажає світової війни? Ніде. В іншій репліці вона казала, що це Росія націлена на таку війну.

Подеколи Надія Савченко видавалася адекватнішою навіть за журналістів, що ставили їй запитання. Хтось додумався спитати про спорт — у тому дусі, що він нібито є мало не тією самою війною, тільки іншими засобами. Савченко його обірвала: “Спорт — це чесне змагання... Перемагає українець — ми радіємо, перемагає росіянин — ми радіємо, бо перемагає найсильніший... Спорт — це не війна, це чесне змагання, й не треба його сюди ліпити”.    

***** 

Я не скурвлюся”, - неодноразово повторювала визволена полонянка. Але найбільшої небезпеки вона, можливо, ще не усвідомила. Зважаючи на її недосвідченість як політика, зважаючи на те, що вона два роки була поза українським контекстом і не має цілісної інформаційної картини, зважаючи на те, що їй нема з чого скласти власну, не залежну від сторонніх впливів оцінку ситуації в країні, її неодмінно намагатимуться використати. А можливо, навіть підставити, спонукавши наговорити або наробити дурниць. Бо не зовсім зрозуміло, як складуться стосунки в ”Батьківщині”, чи зможе Юлія Тимошенко ділити з Надією Савченко іміджеве лідерство. Що натомість точно зрозуміло, то це те, що Надія Савченко являє загрозу для наших “глянцевих” телевізійних радикалів усіх мастей: на її тлі вони виглядатимуть або напівбожевільними фанатиками, або простими базіками.

Тож у студії в Савіка Шустера того ж таки 27 травня спроби використати ім'я Савченко не змусили на себе чекати. Тим паче що сам Шустер, за заведеним форматом, мило посміхався й узагалі був приємним з усіх боків, але не поспішав по-справжньому модерувати. Тож усі присутні мали змогу досхочу наліплювати портрети Савченко на свої власні партійні знамена, виставляти її нібито своїм однодумцем та освячувати її ім'ям будь-які свої нісенітниці. І якби ж тільки це: її ім'я використовували для звичних міжусобних чвар. Пролунало навіть щось про те, що Порошенко найбільше заважав (а чи перешкоджав?) поверненню Надії.

А ще впало в око, як абсолютно не знайомі з нею люди по-панібратськи (й за її відсутності) звали її Надею, ліплячи тим самим із неї образ такого собі “смішного дівчиська”...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду