У Києві презентували Інформаційну карту Донецької області (інфографіка)

У Києві презентували Інформаційну карту Донецької області (інфографіка)

26 Травня 2016
2921
26 Травня 2016
23:38

У Києві презентували Інформаційну карту Донецької області (інфографіка)

2921
26 травня експерти аналітичного центру «Фабрика думки "Донбас"» презентували інтерактивний онлайн-ресурс «Інформаційна карта Донецької області».
У Києві презентували Інформаційну карту Донецької області (інфографіка)
У Києві презентували Інформаційну карту Донецької області (інфографіка)

Цей інструмент містить дані про медіа на підконтрольній та непідконтрольній території регіону, повідомляє сайт Донецького комітету виборців України.

Інформаційну карту Донецької області можна переглянути тут. Карта відображає зону покриття та місця розташування ретрансляторів телеканалів і радіостанцій, а також інформацію про друковані видання в Донецькій області. Окрім цього, інструмент містить перелік регіональних інтернет-ЗМІ та найбільш чисельних груп у соціальних мережах, що тематично або територіально пов’язані з регіоном.

Інструмент включає такі дані:

• зону мовлення та місця розташування ретрансляторів 14 українських національних, 17 місцевих, 23 російських телеканалів, 4 регіональних телеканалів, що здійснюють мовлення на непідконтрольній території області;

• розташування ретрансляторів 23 українських радіостанцій та 4 регіональних радіостанцій непідконтрольної території області;

• перелік з 43 українських друкованих видань, що розповсюджуються на підконтрольній території, та 15 місцевих видань, що поширюються на непідконтрольній території області; 

• перелік з 50 місцевих інтернет-ЗМІ з проукраїнським контентом та 56 антиукраїнських інформаційних порталів;

• перелік з 36 груп у соціальних мережах Facebook, «Одноклассники», «Вконтакте» з проукраїнським контентом і 82 груп у мережах «Вконтакте» та «Одноклассники» з антиукраїнським контентом.

Інформаційна карта Донецької області розроблена аналітичним центром «Фабрика думки "Донбас"», що є частиною команди Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України». Підтримку проекту надали Міжнародний фонд «Відродження» та Національний фонд на підтримку демократії (National Endowment for Democracy). Партнерами виступили Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, інтернет-портал «Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні», Донецька обласна державна адміністрація. Розробником інтернет-ресурсу є digital агенція Plus One.

За словами координатора проекту Віктора Литвінова, на непідконтрольній території Донецької області майже повністю заблоковане мовлення українських телеканалів та доступ до інтернет-сайтів з проукраїнським контентом. Окрім цього, мовлення російських телеканалів та телеканалів «ДНР» впевнено ведеться на звільнену територію Донецької області. Також, на думку експерта, проблемою є співвідношення кількості членів публічних груп проукраїнської та проросійської спрямованості у соціальних мережах. Зокрема, загальна кількість учасників найбільш популярних серед жителів Донецької області  проукраїнських груп у «Фейсбуці» коливається в межах 10 тисяч проти 300-400 тисяч у проросійських групах «Вконтакті» та «Одноклассниках».

«Особливістю Інформаційної карти є її інтерактивність: кожен користувач може надати та уточними інформацію для внесення до ресурсу. Інформаційна карта як інструмент демонструє процес відновлення українського мовлення на Донбасі та експансію неукраїнського мовлення. Окрім цього, карта показує реальний стан справ із ЗМІ в регіоні», - підкреслив він.

Як зазначив керівник «Фабрики думки "Донбас"» Дмитро Ткаченко, фінальним завданням проекту є створення та формування на Донбасі українського ментального поля. Для цього вже розробляється комунікаційна стратегія, яка буде готова до кінця літа-початку осені. «Для аналітичного центру "Фабрика думки "Донбас" створення Інформаційної карти – це перший крок у розробці комунікаційної стратегії для жителів підконтрольної та непідконтрольної території Донецької області. Наразі експерти проводять соціологічне дослідження серед жителів області, яке дозволить зрозуміти, що і яким чином потрібно говорити мешканцям регіону, аби інтегрувати їх в український простір та сформувати у них громадянську свідомість», - повідомив він.

Фото - сайт Донецького комітету виборців України, скріншот карти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду