Заступниця  Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО

Заступниця Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО

26 Травня 2016
2115
26 Травня 2016
13:34

Заступниця Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО

2115
Заступниця міністра інформаційної політики (МІП) Тетяна Попова звернулася до Служби безпеки України з неофіційним поки проханням з’ясувати обставини, за яких сепаратистський сайт міг отримати доступ до бази українських та іноземних журналістів акредитованих у зоні АТО.
Заступниця  Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО
Заступниця  Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО

Про це вона повідомила у Facebook.

Тетяна Попова зазначає, що доступ  до списків акредитованих в зоні АТО журналістів станом на жовтень 2014 року мали співробітники СБУ і прес-центру АТО.

«Так, попросила поки неофіційно СБУ розібратися. Основні питання, які мене турбують: Хто міг злити цю базу? Її на жовтень 2014 не мав МІП, бо міністерства тоді не існувало. Доступ до цієї бази мали або співробітники СБУ (вони також мають доступ і до бази 2016 року, але її не було злито), або прес-центр АТО. Хто тоді працював в прес-центрі АТО? Які ще структури могли мати в АТО доступ до бази? Хто мав доступ до баз в 2014 році, але не мав вже в 2015 чи 2016? Думаю, коли ми знайдемо відповіді на ці питання, ми зрозуміємо хто злив базу і навіщо. І найголовніше чи працюють ці люди на інтереси України?», - написала заступниця міністра.

Водночас Тетяна Попова стверджує, що журналісти і журналістські організації поки ще не зверталися з цього приводу. «Можливо тому, що в повідомленні при публікації цієї бази не було дезинформаціі: ніхто не називав журналістів "сотрудничающими с террористами" або "антиукраїнськими". Але все одно вважаю це неприйнятним», - написала вона.

Нагадаємо, сайт сепаратистів «ЛНР» «Оккупация.net» опублікував в рубриці «Журналісти Хунти» складені станом на 10.10.2014 року списки журналістів українських та іноземних ЗМІ, які висвітлювали події на Донбасі і в зоні АТО. У переліку – прізвища журналістів каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Громадського ТБ», «Еспресо», 5-го каналу, каналу 24, каналу «Україна» та ніших. Серед іноземних медійників у списку – журналісти телеканалу «Аль-Джазіра», агентства «Франс-Прес», каналу VІCE News, корпорації ВВС, американського каналу FoxNews та багатьох інших. Разом із прізвищем вказаний номер контактного телефону.

У зв’язку з публікацією сайтом «Оккупация.net» списку українських журналістів, акредитованих українськими органами влади для роботи в зоні проведення АТО, редакція ТСН висловлює глибоку стурбованість як самим фактом публікації, так і обставинами витоку такої інформації з баз даних українських силових відомств та звертається до Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства оборони та Служби безпеки України з вимогою про надання пояснень щодо вказаної ситуації.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов вважає обурливим той факт, що списки українських та іноземних журналістів, акредитованих СБУ для роботи в зоні АТО, опинилися в руках представників самопроголошених республік і були викладені для широкого доступу. Він заявив, що необхідно провести службове розслідування і не тільки виявити і покарати винних, але і вжити заходів для того, щоб така інформація не могла вийти за стіни СБУ і Міністерства оборони, які володіли цієї інформацією. За його словами, ці  списки підвищують ризики для кожного акредитованого журналіста бути викраденим, або й чогось гіршого.

Анонімний співрозмовник «Української правди» в СБУ повідомив, що Служба безпеки проводить розслідування, яким чином інформація про акредитацію у зоні АТО українських та іноземних журналістів могла потрапити в руки бойовиків сепаратистських угруповань на Донбасі.

Фото: МІП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2115
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду