Про Джамалу та «п'яту графу»

Про Джамалу та «п'яту графу»

26 Травня 2016
2230
26 Травня 2016
09:00

Про Джамалу та «п'яту графу»

2230
Чому в ЗМІ постійно акцентують на етнічному походженні Джамали?
Про Джамалу та «п'яту графу»
Про Джамалу та «п'яту графу»

Понад тиждень минуло з часу славетної перемоги Джамали на конкурсі «Євробачення». Й досі ця перемога та пов'язані з нею обставини є темою численних матеріалів у ЗМІ. Й от же дива: майже не пригадати, щоб у цих матеріалах Джамалу називали українською співачкою й не давали при цьому ніяких застережень. А тим паче щоб називали українкою.

Іноді це виглядає так: «Українська співачка Джамала кримськотатарського походження». Або, навіть іще частіше, так: «Кримськотатарська співачка Джамала, що представляла Україну». Цього року турецький співак представляв Сан-Марино — то так само, виходить, і Джамала представляла Україну? А взагалі вона, виходить, до України безпосереднього стосунку не має? А коли й має, то якийсь особливий, непрямий, опосередкований?

Так, переможну пісню співачки присвячено трагедії кримськотатарського народу. «Пісня на кримськотатарську тематику», як сказали б у радянських партійно-чиновницьких колах. Але спитаймо себе: чи є це підставою для того, щоб будь-яку згадку про Джамалу супроводжувати згадкою про її етнічне походження? Навіть коли про пісню й близько не йдеться? Навіть коли контекст узагалі безпосередньо не пов'язаний із тією піснею? А до речі: хіба пісню про кримськотатарську трагедію 1944 року, взагалі-то, не міг би проспівати артист іншого, ніж кримськотатарське, етнічного походження — нізащо й ані за яких обставин не міг би? «Ваша трагедія — ваші проблеми», — коли ми де треба й де не треба наголошуємо на «п'ятій графі» Джамали, саме такий меседж до кримських татар виходить від наших ЗМІ.

А може, віднині треба — на радість Ірині Фаріон — зазначати етнічне походження всіх співаків, що виступали в конкурсах «Євробачення»? «Єврейська співачка Тіна Кароль, що представляла Україну». Або: «Співачка конголезького походження Гайтана» — так і ніяк інакше. Дико? Стає очевидним: у такий спосіб артисти виявляються ніби відокремленими від України, ніби загнаними до якихось гетто.

Тоді візьмімо поп-музику Франції. Народжена у Єгипті етнічна італійка Даліда. Американський єврей, чиї предки вийшли з України, Джо Дассен. Німкеня Патрісія Каас. Англійка Аманда Лір. Італієць Серрон. Іспанець Патрік Ернандес — той, у балеті якого починала свій шлях до вершин Мадонна. Араб Еф Ар Дейвід. Греки Вангеліс та Деміс Руссос, що створили французький гурт Aphrodite's Child. Пізніші десятиліття — ще більше етнічне розмаїття, етнічно й расово «нетитульних» французьких зірок можна перелічувати десятками. Або візьмімо «найфранцузькішу» епоху шансону, із етнічними вірменами Шарлем Азнавуром, Розі Армен, Сільві Вартан, етнічним євреєм — сином вихідців з України Сержем Генсбуром, етнічною італійкою Катериною Валенте... А французькі кінозірки? Німкеня Ромі Шнайдер. Італійка Летиція Каста. Арабка за батьком та німкеня за матір'ю Ізабелль Аджані. «Чистокровних» етнічних французів там, здається, й не знайти.

То що ж, за кожної згадки про них писати про етнічне походження — або, краще, аби не мучитися, одним помахом руки викреслити їх усіх до біса з французької культури? Але ні: попри все, всіх їх ми звемо французами. А от назвати Джамалу українкою — язик не повертається? Або хоча б українською співачкою — без згадки про походження?

До відома: тицяння людині в обличчя її етнічним походженням — це й є найперший індикатор шовінізму.

Але й це ще не все. Дедалі частіше в різних медіаматеріалах доводиться зустрічати: «Джамала (Сусана Джамаладінова)»; йдеться в тих матеріалах зовсім не про біографію співачки, її може бути взагалі згадано мимохідь. То, виходить, у нас тепер заведено розкривати псевдоніми — щоб жоден «нацмен», жоден «безрідний космополіт» за тим псевдонімом не сховався? Тоді привіт, 1952 рік — бо саме тоді, у розпал сталінської кампанії боротьби з космополітизмом, оце розкриття псевдонімів у дужках і практикували. Кажуть, у нас триває декомунізація — чи я нічого не переплутав?

Скидається на те, що в наших ЗМІ всі раптом забули про те, що існує поняття «політична нація».

А ноги ростуть звідти ж, звідки й завжди. З російських ЗМІ. Бо це вони згадують Джамалу так і тільки так: «Крымскотатарская певица, представлявшая Украину». І щодо них це цілком зрозуміло: «кримнаш», і в такій системі координат кримськотатарська співачка за визначенням не може бути українською. Оцю думку й навіюють російські ЗМІ — що Україну на конкурсі «Євробачення» цього року представляла іноземка. Співачка, яка мала б носити паспорт Російської Федерації. У крайньому разі, іммігрантка з «російського» Криму. От тому, зокрема, у російських ЗМІ й панує така лють: Джамала для них — своя, російська, тільки зрадниця. «Відщепенка». Це все дуже нагадує повторення історії з присудженням Нобелівської премії Борисові Пастернаку.

Дуже хотілося б сподіватися, що українські ЗМІ не ставлять собі за мету навіяти ту саму думку.

Але схоже, що в українських ЗМІ за надмірним і недоречним нагадуванням про «п'яту графу» Джамали теж ховається позиція. Ховається ставлення до кримських татар як до «інших», «чужих», «окремих». Неготовність визнати їх органічною й інтегрованою частиною нашої загальноукраїнської спільноти.

Фото - офіційна сторінка Джамали на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2230
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду