Путін помилував Савченко - опублікований указ (ОНОВЛЕНО)

Путін помилував Савченко - опублікований указ (ОНОВЛЕНО)

25 Травня 2016
1636
25 Травня 2016
15:35

Путін помилував Савченко - опублікований указ (ОНОВЛЕНО)

1636
Президент Росії Володимир Путін помилував Надію Савченко своїм указом. Водночас російські ЗМІ повідомляють, що прохання президенту РФ про помилування Надії Савченко подали родичі загиблих на Донбасі журналістів ВДТРК (канал «Россия 1»).
Путін помилував Савченко - опублікований указ (ОНОВЛЕНО)
Путін помилував Савченко - опублікований указ (ОНОВЛЕНО)

Указ президента РФ про помилування Надії Савченко опублікований на офіційному сайті Кремля.

«Помилувати засуджену Савченко Надію Вікторівну, яка народилася 11 травня 1981 року в Києві, звільнивши її від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі. Указ набирає чинності з дня його підписання», - йдеться в документі.

Указ датований 25 травня.

Як повідомили в Кремлі, родичі загиблих журналістів перед цим зустрічалися з головою громадського руху «Український вибір» Віктором Медведчукомйдеться на сайті президента РФ.

«23 березня ви зустрічалися з Віктором Володимировичем Медведчуком і тоді за результатами цієї зустрічі звернулися до мене з проханням про помилування Савченко, яка засуджена російським судом», - цитує ТАСС промову Володимира Путіна на зустрічі з родичами загиблих журналістів.

«Я зараз не буду повертатися до тієї трагедії, в результаті якої ви втратили своїх близьких, хочу вам тільки подякувати за цю позицію і висловити надію, що подібні рішення продиктовані, насамперед, міркуваннями гуманізму, приведуть до зменшення протистояння у певній зоні конфлікту і допоможуть уникнути подібних жахливих і непотрібних втрат», - сказав Путін.

Водночас адвокат Надії Савченко Марк Фейгін підкреслив, що вона не винна у загибелі російських журналістів.

«Тепер можна сказати вже після всього співвітчизникам! Савченко не скоювала злочинів, вона не причетна до загибелі Волошина і Корнелюка. Сподіваюся, саме невинуватість Савченко дала підстави родичам Волошина і Корнелюка звернутися до Путіна за помилуванням Надії», - написав він у Twitter.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Надія Савченко відмовилася подавати прохання президенту РФ про помилування, заявляючи, що не вважає себе винною у загибелі російських журналістів на Донбасі. За попередніми даними, засуджені в Україні військовослужбовці ГРУ РФ Євген Єрофєєв і Олександр Александров  подавали прохання про помилування, яке було задоволене Президентом України Петром Порошенком.

25-го травня відбувся обмін Надії Савченко на російських військовослужбовців. Станом на 15.00 стало відомо, що літак Президента України, на борту якого перебуває народний депутат Надія Савченко, приземлився Україні. Про це повідомив Петро Порошенко у себе в Twitter.

Надія Савченко в аеропорту «Бориспіль» під час спілкування з журналістам подякувала за підтримку. «Якби люди не говорили, то політики б мовчали вічно, тому дякую людям. Хочу сказати дякую тим, хто бажав мені добра, тому що завдяки вам я вижила. Дякую тим, хто бажав мені зла, тому що на зло вам я вижила. Дякую тим, хто був в байдужим, дякую за те, що не заважали», – сказала Надія Савченко, яку цитує «Радіо Свобода». 

«Хочу попросити вибачення у батьків, діти не повернулися з АТО, а я до сих пір жива. Хочу попросити вибачення у всіх матерів, діти яких сидять в неволі, а я на свободі. Я не можу повернути мертвих, але я готова ще раз покласти своє життя на полі бою, і я зроблю все для того, щоб кожна людина, яка сидить в неволі, був на волі», - цитує її «Інтерфакс-Україна».

Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко подякувала всім, хто вимагав звільнення Надії Савченко.

«Сьогодні з 5 години ранку ми переживаємо.. Дозвольте всім вам подякувати
за той важливий внесок задля звільнення Надії Савченко. Якби не увага ЗМІ,
Президента України, дипломатів, дякуємо всім людям доброї волі, героїчній
мамі і сестрі…Тільки завдяки спільним зусиллям  вдалося здійснити
операцію по звільненню Надії Савченко», – цитує її заяву у аеропорту «Борисполь» прес-служба фракції «Блоку Петра Порошенка».

«І Президент України, і я, як представник України в Мінській гуманітарній
підгрупі, інформували вас, що ми очікуємо позитивних новин до кінця
травня, тому що ця операція готувалася кілька останніх місяців, кілька
останніх тижнів. І ми звичайно переживали, щоби в останню хвилину щось не
зірвалося. І тому, насправді, ми приносимо вибачення за такий режим…. Що
ви дізналися про все тільки зараз, але коли ти на вагу ставиш звільнення
Надії і інформування, то ми обрали те, аби Надія сьогодні була на волі. І
ми щасливі», – наголосила Ірина Геращенко.

«Очевидно, що для української влади, для Президента це надзвичайно
важливо, але це тільки той перший крок по звільненню  всіх інших
політв’язнів, які на сьогодні утримуються в РФ. Ми очікуємо, що до кінця
травня так само будуть позитивні новини по ще двом політв’язням»,
зауважила політик.

Як повідомляє російське видання «Коммерсант», остаточна домовленість про обмін української льотчиці Надії Савченко на російських військовослужбовців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова була досягнута в ході вчорашніх нічних телефонних переговорів в «нормандському форматі». У бесіді брали участь лідери Німеччини, Франції, Росії та України.

Літак з військовослужбовцями ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгеном Єрофєєвим і Олександром Александровим приземлився в одному з аеропортів Москви, повідомило агентству «Інтерфакс-Україна» інформоване джерело.

Нагадаємо, 18 квітня  Колегія суддів Голосіївського районного суду Києва визнала винними російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова у веденні агресивної війни за попередньою змовою, сприянні терористичній організації, здійсненні теракту. Їх засудили до 14 років з конфіскацією майна.

Після  вироку стало відомо, що захист Надії Савченко обговорить свої дії щодо можливого обміну її на росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва із адвокатом ГРУшників. За словами її адвоката Іллі Новикова, обмін стане можливим після вступу вироку у законну силу в Україні (23 травня).

22 березня Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму. Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачували у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст. 

У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту. Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехливих репортажів про Україну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1636
Читайте також
20.06.2016 14:00
Борис Бахтєєв
1 444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду