Лещенко вважає, що НАБУ має зайнятися зустрічами Грановського після розслідування «Схем»

Лещенко вважає, що НАБУ має зайнятися зустрічами Грановського після розслідування «Схем»

20 Травня 2016
1348
20 Травня 2016
15:07

Лещенко вважає, що НАБУ має зайнятися зустрічами Грановського після розслідування «Схем»

1348
Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» (БПП) Сергій Лещенко заявив, що депутати проситимуть Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) перевірити мету приватних зустрічей депутата БПП Олександра Грановського із суддями та прокурорами. Сюжет програми «Схеми: корупція в деталях» («Радіо Свобода») про зустрічі нардепа Грановського був показаний 19 травня.
Лещенко вважає, що НАБУ має зайнятися зустрічами Грановського після розслідування «Схем»
Лещенко вважає, що НАБУ має зайнятися зустрічами Грановського після розслідування «Схем»

Про це повідомляє «Українська правда».

«Були слухання антикорупційні в парламенті, було мало депутатів… На цих слуханнях виступали зірки української розсліду вальної журналістики: програма "Схеми", програма "Слідство", програма "Наші гроші". Вони борються з корупцією набагато ефективніше, ніж правоохоронні органи», – заявив Сергій Лещенко з трибуни Верховної Ради,

«Вчора в ефірі "Першого національного" ("UA: Першого". – Ред.) була програма "Схеми" про створення інституту "смотрящих", про те, як наш колега Грановський зустрічається з суддею Вовком, як він зустрічається з бізнесменами, як вони вирішують по ресторанах схеми, які будуть діяти, як робити незаконні рішення і як збагачуватимуться українські політики», – заявив Сергій Лещенко.

Він попросив глядачів подивитися цю програму в інтернеті.

«Але ми як депутати звернемося до НАБУ, щоб перевірили, які були підстави для цих зустрічей, чи немає тут порушення і тиску на суддів з боку депутатів, чи не є це ті самі "смотрящі", про яких ми говоримо», – заявив народний депутат.

Раніше програма «Схеми» показала відеозапис із ресторану Ink, у якому депутат Олександр Грановський провів декілька зустрічей цього депутата. Зокрема, у день зйомок нардеп БПП спілкувався з главою Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком, директором Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександром Рувиним. Тоді ж він поговорив із екс-міністром енергетики і вугільної промисловості Володимиром Демчишиним, а також із власником компанії «Укройлпродукт» Сергієм Тищенком. Раніше Олександра Грановського зафіксували під час зустрічі з одіозним прокурором Сергієм Лисенком із так званого прокурорського угрупування «Лисі птахи».

Голова Окружного адмінсуду міста Києва Павло Вовк повідомив через свою прес-службу інформагентству «Укрінформ», що зустрічався з народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Олександром Грановським, щоб обговорити, зокрема, питання обрання суддів, в яких сплив 5-річний термін повноважень, на посади безстроково.

Нагадаємо, 16 травня народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву «Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом».

Редакція програми журналістських розслідувань «Схеми» (проект «Радіо Свобода») заявила у відповідь на скаргу Олександра Грановського щодо «професійного стеження», що журналісти вели зйомку в публічному місці. Журналісти зняли відео з Олександром Грановським в ресторані «Інк» у центрі Києва, де народний депутат, якого журналісти програми «Схеми» називають куратором правоохоронних органів від БПП, проводив низку зустрічей із різними впливовими людьми. Зокрема, журналісти зафіксували, як до депутата на зустріч прийшов голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк.

За даними «Радіо Свобода», народний депутат вважає такі дії журналістів незаконними та повідомив колег по фракції, що планує через суд заборонити вихід матеріалу. Розслідування програми «Схеми» все ж вийшло в ефір 19 травня о 21.50 на «UA:Першому» та опубліковане на сайті «Радіо Свобода».

Як повідомила «Детектору медіа», эксперт, медиаюрист CEDEM Галина Чижик, у цій конкретній ситуації журналісти не порушили своїми діями права народного депутата, зокрема, право на приватність, що гарантоване йому Конституцією та Цивільнім кодексом України, частина перша статті 307 якого чітко передбачає, що відеозйомка особи може здійснюватися без її згоди в публічних місцях.

Між тим охоронці нардепа, які є співробітниками СБУ, оприлюднили персональні дані оператора програми Ярослава Бондаренка. Ці дані опублікували кілька українських ЗМІ. «Радіо Свобода» висловило обурення з приводу оприлюднення персональних даних.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до керівництва СБУ з пропозицією провести службове розслідування дій співробітників СБУ, які розповсюдили персональні дані журналіста.

Після цього Олександр Грановський звернувся до Ярослава Бондаренка з вибаченнями у зв’язку із появою у мережі копій документів, які належать журналістові.

Фото: radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1348
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду