Фігуранти програми «Слідства.Інфо» про офшори Президента спростовують подану в ній інформацію (ОНОВЛЕНО)

Фігуранти програми «Слідства.Інфо» про офшори Президента спростовують подану в ній інформацію (ОНОВЛЕНО)

20 Травня 2016
3376
20 Травня 2016
11:54

Фігуранти програми «Слідства.Інфо» про офшори Президента спростовують подану в ній інформацію (ОНОВЛЕНО)

3376
Фінансова група ICU, юридична компанія Avellum та аудиторська компанія Baker Tilly спростовують інформацію з випуску програми «Слідство.Інфо» «Жити по-офшорному», яка вийшла в ефірі «Громадського телебачення» та «UA:Першого» 18 травня. Про це свідчать документи, які редакція «Детектора медіа» отримала від агентства стратегічних комунікацій «Голуб і Шинкаренко»
Фігуранти програми «Слідства.Інфо» про офшори Президента спростовують подану в ній інформацію (ОНОВЛЕНО)
Фігуранти програми «Слідства.Інфо» про офшори Президента спростовують подану в ній інформацію (ОНОВЛЕНО)

Зокрема, ICU та Avellum стверджують, що іноземні банківські рахунки для компаній, які фігурують у розслідуванні «Слідство.Інфо», не відкривалися.

«Сам факт того, що журналісти «Слідства.Інфо» змогли припустити, що формальна реєстраційна форма може бути підтвердженням проведення розрахунків, викликає сумніви в рівні підготовки даного сюжету – це може підтвердити тільки банківська виписка», – йдеться в їхньому листі.

Baker Tilly закидає журналістам маніпулятивність: «Команда журналістів звернулася до нас із проханням дати коментарі щодо загальних питань практики застосування трастів. При цьому нам не було надано жодних з документів, наявних у журналістів і відображених у сюжеті. Ми вважаємо, що це було зроблено з метою відобразити сумніви Олександра Почкуна, як експерта, відносно факту існування трасту. Ми вважаємо такий метод розслідування некоректним, а спосіб подачі матеріалу – маніпулятивним».

Далі «Детектор медіа» публікує повністю усі отримані документи.

 

Клікніть для збільшення

У відповідь на це «Слідство.Інфо» оприлюднило коментар керівника кіпрської юридичної фірми Elena Constantinou Law Office Єлени Константіну, яка стверджує, що в оригінальному документі з кіпрського реєстру грецькою мовою поле «Тип платежу» насправді має два записи.

«Слово metrita може означати лише «готівка». Фраза se idos значить «сплата натурою», це можуть бути векселі, акції, кілограми металу тощо. Готівкою було сплачено лише частину. Ми не знаємо точної суми», – пояснює вона.

Стосовно тверджень юристів Порошенка, що за акції взагалі не було сплачено готівкою, Константіну підкреслює, що кіпрська фірма Dr. Chrysostomides & Co, що займається офшорами Порошенка, відома своєю якісною роботою з документами.

«Доктор Хрісостомідіс поважний адвокат і не дозволив би подібних помилок. Якщо вони подали такий документ, це означає, що транзакцію закрито і частину акцій сплачено готівкою. З юридичної точки зору заперечити це їм буде дуже складно», – сказала Константіну.

«Детектор медіа» готує детальне інтерв'ю з керівником «Слідства.Інфо» Дмитром Гнапом та авторкою сюжетів про президентські офшори Анною Бабінець.

Нагадаємо, програма «Слідство.Інфо» «Жити по-офшорному» вийшла в ефірі «Громадського телебачення» та «UA:Першого» 18 травня.

9 травня о 21:00 за київським часом Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) відкрив доступ до нової бази даних, яка грунтується на так званих «панамських документах» (Panama Papers).

На сайті Offshore Leaks міститься інформація про більш ніж 320 тисяч офшорних компаній, серед яких 469 пов'язані з Україною. Згідно з цими даними офшорами володіють 165 громадян України, також українці зареєстрували 195 офшорних фірм.

Як повідомляє «Українська правда», в документах є офшори, зареєстровані на Президента України Петра Порошенка, голову Адміністрації Президента Бориса Ложкіна, колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, мера Одеси Геннадія Труханова, який значиться як громадянин Росії.

Зокрема, глава Адміністрації Президента Борис Ложкін є акціонером компанії Integrity International Holding Limited, пов'язаної з Британськими Віргінськими островами та Кіпром. Крім нього акціонерами цієї офшорної компанії є його бізнес-партнери Валентин Резніченко (голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації), Олексій Логвиненко, Анатолій Бурбеза, Григорій Шверк (народний депутат), Вадим Горяінов, Олександр Михайлов. У жовтні 2015 року народний депутат, екс-журналіст Сергій Лещенко писав про компанію Integrity International Holding Limited та її акціонерів у контексті кримінальної справи щодо Бориса Ложкіна, Григорія Шверка та Світлани Шиян за підозрою у відмиванні грошей.

Крім того в офшори була виведена кондитерська компанія «Конті»,  бенефіціарами якої є брат бізнесмена Ріната Ахметова Ігор та екс-депутат, член «Опозиційного блоку» Борис Колесніков. Компанія була зареєстрована у грудні 2014 року у Британських Віргінських островах.

Крім Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова бенефіціарами вказані дружина пана Колеснікова  Світлана, екс-регіонали Сергій Кий та Юрій Чертков, син донецького бізнесмена Михайла Ляшка  В’ячеслав, а також дружина покійного гендиректора ФК «Шахтар» Жигана Такташева Раїса з дітьми Ельмірою та Ренатом.

У базі даних також можна побачити всі 26 офшорних компаній, зареєстрованих на сина екс-прем'єра Миколи Азарова Олексія. Всі фірми зареєстровані у 2012 році, коли його батько був прем’єром.

Також у документах вказаний Олександр Клименко, який є бенефіціаром компанії PROVECO SERVICES LIMITED, зареєстрованої ще в 1995 році на Британських Віргінських островах. Клименко - колишній депутат від «Нашої України»-«Народної Самооборони» у ВР четвертого скликання  з 2007 по 2012 рік. З  жовтня 2013 - голова УНП.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) опублікував матеріали, з яких випливає, що деякі глави держав і відомі люди мають відношення до офшорів у Панамі. Розслідування було засновано на документах юридичної фірми Mossack Fonseca.

У журналістів з усього світу виявилося близько 11,5 млн різного роду документів, в яких містяться дані про офшорні компанії і рахунки 128 політиків і офіційних осіб, а також 29 мільярдерів зі списку Forbes. Серед них - 12 світових лідерів, їх наближені і родичі.

Анонімне джерело, причетне до витоку «панамського досьє» фірми Mossack Fonseca, пояснило мотиви надання документів журналістам.  Чоловік, який назвав себе Джон Доу, звернувся до аудиторії, помістивши заяву у німецькій газеті Süddeutsche Zeitung, журналістам якої він передав документи Mossack Fonseca.  У заяві зазначено, що суди по всьому світу «абсолютно не впоралися зі своїм завданням - розібратися з метастазами офшорних зон, розкиданих по планеті». 

«Я вирішив розповісти про роботу Mossack Fonseca, бо вважаю, що її засновники, співробітники і клієнти повинні понести відповідальність за ту роль, яку зіграли в її злочинах, з яких поки що розголошена лише частина», - зазначено в заяві.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3376
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду