Нацрада взяла до відома результати перевірки «ЧП.info» за скаргою захисників тварин

Нацрада взяла до відома результати перевірки «ЧП.info» за скаргою захисників тварин

19 Травня 2016
4235
19 Травня 2016
19:30

Нацрада взяла до відома результати перевірки «ЧП.info» за скаргою захисників тварин

4235
19 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати позапланової перевірки ТОВ «Магнолія-ТВ» (супутниковий телеканал «ЧП.info»), призначеної після скарг захисників тварин і констатувала порушення законодавства. Але пожаліла канал і взяла результати перевірки до відома.
Нацрада взяла до відома результати перевірки «ЧП.info» за скаргою захисників тварин
Нацрада взяла до відома результати перевірки «ЧП.info» за скаргою захисників тварин

На канал «ЧП.info» Нацраді поскаржився адвокат Андрій Руденко. Його обурила трансляція 20 січня програми «Відкритим текстом», у якій обговорювалося питання поводження з безпритульними собаками, зокрема, один з учасників програми виступав за необхідність вбивства собак.

18 лютого Нацрада призначила позапланову перевірку каналу.

Перевірка встановила, що випуск програми «Відкритим текстом» на тему «У Києві отруїли бродячих собак» вийшов у прямому ефірі 14 січня о 20:00. У програмі брали участь ведучий Олександр Васильєв і гості студії – Олексій Коваленко та Олексій Святогор. Олексій Святогор виправдовував отруєння безпритульних тварин, тоді як Олексій Коваленко говорив, що це є незаконним.

За висновком Нацради, в програмі відсутні матеріали, що демонструють жорстоке поводження з тваринами. Але враховуючи тематику програми, можливість її перегляду неповнолітніми та відсутність попереджень про зміст програми, Нацрада звернулася по експертний висновок до заступниці директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Любові Найдьонової.

На думку пані Найдьонової, небезпеку моральному розвитку дітей молодшого шкільного і раннього підліткового віку несуть «пропоновані учасниками передачі моделі поведінки стосовно тварин, імпліцитна (неявна) підтримка догхантера, які нормалізують насильство, конкретний опис дій (місце, препарат, їжа), який уможливлює повторення спроб завдання насильницької смерті собакам». А інтелектуальному розвитку дитини загрозу шкоди несуть «порушення причинно-наслідкових зв’язків і викривлення логіки при спілкуванні».

Виходячи з висновку експерта, Нацрада зробила висновок, що програма каналу «ЧП.info» може завдати шкоди моральному та інтелектуальному розвитку неповнолітніх, тобто не відповідає вимогам частини 2 статті 6 та частини 2 статті 62 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Крім того, відповідно до статті 5 закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» забороняються пропаганда жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними, а також пропаганда мисливства в системі дошкільної, загально-середньої, професійно-технічної і вищої освіти. Забороняється використання в розважальних або комерційних цілях матеріалів, що демонструють жорстоке поводження з тваринами.

Додатково Нацрада звернулася до Асоціації психологів України та громадського об’єднання «Київський еколого-культурний центр» з проханням оцінити зміст іще однієї програми «ЧП.info» - «Тема дня» (випуск 2014 року), в якій теж брав участь Олексій Святогор і яка розміщена на сайті каналу. На думку Нацради, поява Олексія Святогора в кількох програмах свідчать про систематичність порушення законодавства телеканалом.

Асоціація психологів України констатувала наявність шкідливого психологічного впливу на дитячу психіку. Програми такого змісту можуть спонукати дитину або підлітка до девіантної поведінки, вивільнити підсвідомі агресивні інтенції. На думку Асоціації психологів України, подібні передачі можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва.

«Київський еколого-культурний центр» у своїй відповіді Нацраді нагадав норми статей 16 і 17 закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», згідно з якими «умертвіння тварин, які не утримуються людиною, але знаходяться в умовах, повністю або частково створених діяльністю людини, може проходити з метою регулювання чисельності за допомогою лише методу евтаназії. Інші шляхи регулювання чисельності бродячих собак, в т.ч. шляхом їх вбивства в Україні, заборонені». «Київський еколого-культурний центр» вважає, що передача «Тема дня» має антигуманний зміст, суперечить законодавству України та підлягає покаранню.

Проект рішення Нацради передбачав визнати порушення ТОВ «Магнолія-ТВ» ч. 2 ст. 6 і ч. 2 ст. 62 закону «Про телебачення і радіомовлення» та оголосити компанії попередження.

На засідання Нацради прийшли близько десятка громадських активістів – захисників тварин. Вони закликали Нацраду вказати всім медіа, як правильно висвітлювати тематику поводження з тваринами. Зокрема, на їхнє переконання, не можна називати тварин «бродячими» - вони «безпритульні». Також зоозахисники виступають проти терміну «догхантер» - вони закликають називати таких людей «живодерами».

Генеральний директор каналу Євгенія Ткаченко під час засідання Нацради принесла публічні вибачення захисникам тварин. На її думку, канал не порушив законодавства, але порушив моральні норми. Вона пояснила обговорення в ефірі «ЧП.info» теми отруєння бродячих собак недосвідченістю журналіста і запевнила, що надалі канал інакше ставитиметься до висвітлення цієї тематики.

Члени Нацради Олег Черниш і Катерина Котенко запропонували колегам не оголошувати «ЧП.info» попередження, а взяти результати перевірки до відома та вказати каналу на неприпустимість порушення законодавства в подальшому.

Під час голосування думки шістьох присутніх членів Нацради розділилися. Ольга Герасим’юк, Уляна Фещук і Сергій Костинський голосували за попередження, а Катерина Котенко, Олег Черниш та Олександр Ільяшенко – за взяття результатів перевірки до відома.

Після короткої перерви в засіданні члени Нацради більшістю голосів (утримався лише Сергій Костинський) проголосували за те, щоб узяти результати перевірки до відома і вказати каналу на неприпустимість порушень у подальшому, а також за розробку рекомендацій для мовників щодо висвітлення теми поводження з тваринами. Нацрада запропонувала зоозахисникам приєднатися до розробки таких рекомендацій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду