«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії

«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії

12 Травня 2016
1444
12 Травня 2016
14:40

«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії

1444
Керівництво корпорації «Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода» (RFE/RL) засуджує блокування у Росії та в окупованому нею Криму доступу до сайту «Крим.Реалії» (проект української редакції «Радіо Свобода»).
«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії
«Радіо Свобода» заявляє, що блокування у Росії і Криму видання «Крим.Реалії» є актом агресії

Про це йдеться у новині «Крим.Реалії».

«Це акт агресії, використаний під обурливим приводом екстремізму задля запровадження цензури проти Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і унеможливлення доступу аудиторії у Росії і Криму до отримання правди про анексію», – заявив віце-президент «Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода» Ненад Пеїч.

«Ми засуджуємо це як посягання на роботу Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і право громадян на отримання вільного доступу до інформації», – наголосив пан Пеїч.

Нагадаємо, з 11 травня на території Росії і окупованого нею Криму частково блокується доступ до інтернет-видання «Крим.Реалії», яке є проектом української редакції «Радіо Свобода». Підконтрольна Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що готує матеріали для повного блокування сайту.

19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.  

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що кримський журналіст Микола Семена, співпрацюючи з виданням «Крим.Реалії» (проект «Радіо Свобода»), повинен був отримати акредитацію при МЗС РФ.

Водночас так званий «голова Держради» окупованого Росією Криму Володимир Константинов заявив, що вважає ворогами республіки журналістів інтернет-видання «Крим. Реалії».

За словами Миколи Семени, йому оголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода». Автор матеріалу в рубриці «Думка» – кримський політолог Валентин Гончар.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує  матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович  заявила, що  занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Водночас корпорація  «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» заявила, що у зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня, а також у зв'язку з обшуками та арештами кримських татар на півострові у «справі «Хізб ут-Тахрір».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1444
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду