Нацрада перевірить телеканал «Гамма» через показ звернень Симоненка

Нацрада перевірить телеканал «Гамма» через показ звернень Симоненка

12 Травня 2016
1803
12 Травня 2016
13:40

Нацрада перевірить телеканал «Гамма» через показ звернень Симоненка

1803
12 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Гамма» (ТОВ «Гамма-консалтинг») через трансляцію звернень Петра Симоненка, у яких є ознаки заперечення або виправдання злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму.
Нацрада перевірить телеканал «Гамма» через показ звернень Симоненка
Нацрада перевірить телеканал «Гамма» через показ звернень Симоненка

Це питання на розгляд Нацради вніс із голосу голова Нацради Юрій Артеменко.

За результатами моніторингу Нацрадою ефіру «Гамми» зафіксовано трансляцію 9 травня програми «Опозиційна думка». Показ цієї ж програми Нацради фіксувала і в березні-квітні та надсилала запис ефіру на аналіз до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді. Також 1 квітня «Гамма» транслювала програму «Наголос. Підсумки». Учасником усіх цих програм був Петро Симоненко, представлений лідером Лівого руху України. До речі, сини Петра Симоненка є міноритарними власниками каналу «Гамма».

У виступах Петра Симоненка на телеканалі «Гамма» Нацрада вбачає ознаки порушення:

- абзацу 14 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» (неприпустимість використання телерадіоорганізацій для здійснення вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність);

- ч. 2 ст. 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» (мовник не має права розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких заперечується або виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму);

- ч. 1 ст. 28 закону «Про інформацію» (інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини);

- ознаки злочину, передбаченого статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

За словами Юрія Артеменка, також до Нацради надійшов лист від Служби безпеки України, яка зафіксувала трансляцію на каналі «Гамма» виступів Петра Симоненка, у яких є ознаки пропаганди комуністичної символіки, виправдання тоталітарного режиму. СБУ попросила Нацраду здійснити аналіз ефіру та вжити заходів.

Члени Нацради одноголосно призначили каналу позапланову перевірку, а також вирішили звернутися до незалежних експертів по висновки щодо наявності в ефірі «Гамми» порушень чинного законодавства.

Нагадаємо, 9 травня телеканал «Гамма» показав у своєму ефірі відеозвернення Петра Симоненка, у якому той виправдовував комуністичний режим в Україні. Теперішню українську владу він назвав «неонацистким отребьем, пришедшим к власти в Украине после вооруженного переворота в феврале 2014 года». Петро Симоненко також звинуватив владу в перейменуванні «тисяч улиц и населенных пунктов, названных в честь героев Великой Отечественной войны» і висміяв ідею Дня пам’яті і примирення, який відзначають в Україні 9 травня. «С кем и чем примириться? Нам предлагают помириться с пособниками фашистов, полицаями и предателями Родины», – заявив він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1803
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду