Росія вимагає помилування для своїх спецпризначенців і тюрми для Савченко - Фейгін

Росія вимагає помилування для своїх спецпризначенців і тюрми для Савченко - Фейгін

12 Травня 2016
1551
12 Травня 2016
12:27

Росія вимагає помилування для своїх спецпризначенців і тюрми для Савченко - Фейгін

1551
Марк Фейгін, адвокат української льотчиці Надії Савченко, засудженої у Росії до 22 років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1», повідомив, що російська сторона висуває у переговорах про обмін української громадянки вимогу помилування спецпризначенців РФ, засуджених в Україні за ведення війни на українській території.
Росія вимагає помилування для своїх спецпризначенців і тюрми для Савченко - Фейгін
Росія вимагає помилування для своїх спецпризначенців і тюрми для Савченко - Фейгін

Про це адвокат сказав в інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, інша вимога російської влади – аби українська сторона гарантувала відбування покарання Надією Савченко на території України.

«Від компетентного інформованого джерела знаю, що Москва наполягає на тому, щоб Єрофєєва і Александрова помилували. А Савченко - щоб відпустили в Україну лише під гарантії відбування терміну», - сказав Марк Фейгін.

22 квітня російські ЗМІ повідомили, що Україна і РФ домовилися про механізм і терміни обміну Надії Савченко на російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, засуджених в Україні за ведення агресивної війни на українській території і тероризм.

Раніше Президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, ув’язненої в Росії.

Питання видачі засуджених вирішуються на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року і кримінальних кодексів Росії і України. Як пояснили в російському Мін'юсті, сторони повинні обмінятися пакетом документів, які в тому числі передбачають, що рішення судів повинні бути визнані обома країнами, а вироки виконані. Якщо Москва чи Київ оголосять про намір звільнити засуджених, то це стане підставою для відмови у видачі.

Однак по Конвенції кожна сторона може оголосити помилування, амністію або зменшити міру покарання відповідно до чинної Конституції або іншими правовими актами. Перешкодити видачі може і той факт, що на батьківщині засудженого будуть переслідувати за додатковими статтями, не зазначених у запиті.

Міністерства юстиції обох країн, отримавши відповідні запити про видачу, за чинним законодавством звертаються в службу виконання покарань, яка в свою чергу готує матеріали і свій відгук на запит, після чого передає документи в суд. Остаточне рішення про видачу приймає суд. Справу розглядає інстанція, яка розташовується за місцем перебування засудженого.

Адвокат Надії Савченко Микола Полозов сказав, що російські відомства за місяць повинні розглянути запит про передачу, але можуть запросити додатковий час. У конвенції терміни розгляду запиту не вказані.

Нагадаємо, 18 квітня  Колегія суддів Голосіївського районного суду Києва визнала винними російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова у веденні агресивної війни за попередньою змовою, сприянні терористичній організації, здійсненні теракту. Їх засудили до 14 років з конфіскацією майна.

Після  вироку стало відомо, що захист Надії Савченко обговорить свої дії щодо можливого обміну її на росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва із адвокатом ГРУшників. За словами її адвоката Іллі Новикова, обмін стане можливим після вступу вироку у законну силу в Україні (23 травня). Водночас стало відомо, що захисники Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва  планують оскаржити вирок, що означатиме відтермінування обміну.

Раніше інший адвокат українки Марк Фейгін повідомляв, що рішення щодо обміну Надії Савченко  не варто очікувати протягом кількох днів після оголошення вироку росіянам.

22 березня Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму. Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1551
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду