Комітет ВР з прав людини вважає справу Коцаби «небезпечним прецедентом»

Комітет ВР з прав людини вважає справу Коцаби «небезпечним прецедентом»

12 Травня 2016
2029
12 Травня 2016
10:41

Комітет ВР з прав людини вважає справу Коцаби «небезпечним прецедентом»

2029
Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.
Комітет ВР з прав людини вважає справу Коцаби «небезпечним прецедентом»
Комітет ВР з прав людини вважає справу Коцаби «небезпечним прецедентом»

Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті Верховної Ради.

Комітет вважає, що справа Руслана Коцаби набула суспільного резонансу в Україні і за кордоном «через відсутність переконливих доводів сторони обвинувачення щодо інкримінування йому правопорушення за правовою кваліфікацією – державна зрада та перешкоджання діяльності Збройних Сил України, що передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від п’яти до п’ятнадцяти років».

Арешт і утримання блогера під вартою за відсутності відомостей щодо можливого скоєння ним інкримінованого злочину крім публічних висловлювань проти мобілізації, йдеться у заяві, «викликає у суспільстві недовіру до дій правоохоронних органів, в яких вбачається спроба обмеження свободи висловлення поглядів».

Коміет вважає, що справа Руслана Коцаби може стати небезпечним прецедентом,  коли «будь-якого журналіста, громадського діяча або пересічного громадянина може бути звинувачено у «державній зраді» за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади».

«Комітет вважає, що саме реальне, а не декларативне, забезпечення свободи слова, вільного вираження своїх поглядів і переконань та дотримання сучасних міжнародних стандартів у забезпеченні прав і свобод людини повинні стати одними із найважливіших завдань нашої держави, особливо з огляду на проголошений євроінтеграційний курс», - йдеться у заяві.

Заяву було підтримано на засіданні Комітету 11 травня, на якому були присутні: голова Комітету Григорій Немиря, перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан, заступник голови Комітету Георгій Логвінський, члени Комітету Василь Брензович, Ірина Суслова,  Рефат Чубаров.

Далі «Детектор медіа» подає текст заяви повністю:

«ЗАЯВА Комітету Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин щодо справи Руслана Коцаби

Комітет висловлює глибоке занепокоєння з приводу ситуації, що складається у зв’язку із арештом та тривалим утриманням під вартою івано-франківського журналіста і блогера Руслана Коцаби.

Комітет вважає, що справа Руслана Коцаби набула суспільного резонансу у громадському та правозахисному середовищі як в Україні так і за її межами через відсутність переконливих доводів сторони обвинувачення щодо інкримінування йому правопорушення за правовою кваліфікацією – державна зрада та перешкоджання діяльності Збройних Сил України, що передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від п’яти до п’ятнадцяти років.

Наразі загальновідомими є публічні висловлювання Руслана Коцаби, в яких він висловив свою негативну позицію з приводу оголошеної керівництвом держави мобілізації для участі у воєнному конфлікті на Донбасі. Подальший арешт Р. Коцаби на тлі відсутності будь-яких інші відомостей щодо можливого скоєння ним інкримінованого злочину викликає у суспільстві недовіру до дій правоохоронних органів, в яких вбачається спроба обмеження свободи висловлення поглядів.

Cитуація навколо арешту Руслана Коцаби також набула міжнародного розголосу.

На думку Комітету, ситуація із Русланом Коцабою завдає суттєвої шкоди іміджу України та є абсолютно неприйнятною у правовій та демократичній державі, якою себе на конституційному рівні проголосила Україна. Більше того дана судова справа може створити прецедент, який матиме вкрай негативні  наслідки. Коли будь-якого журналіста, громадського діяча або пересічного громадянина може бути звинувачено у «державній зраді» за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади.

Комітет вважає, що саме реальне, а не декларативне, забезпечення свободи слова, вільного вираження своїх поглядів і переконань та дотримання сучасних міжнародних стандартів у забезпеченні прав і свобод людини повинні стати одними із найважливіших завдань нашої держави, особливо з огляду на проголошений євроінтеграційний курс».

Нагадаємо, в січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. 8 лютого 2015 року його арештували на 60 днів і після цього неодноразово продовжували термін дії арешту. У ході слідства йому було висунуто звинувачення в перешкоджанні діяльності Збройних сил України та державній зраді.

Ще в лютому 2015 року представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити. В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебуває під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

Руслан Коцаба вже 15-й місяць перебуває під вартою в СІЗО. Йому інкримінують вчинення злочинів, передбачених частиною 1 статті 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) і частиною 1 статті 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. За першою статтею йому загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі, за другою – від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без неї.

Обвинувачення просить суд врахувати тяжкість інкримінованого злочину, особу обвинуваченого (його позитивну характеристику, відсутність притягнення до відповідальності, наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей) та призначити йому сумарне покарання за обома статтями у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна – на два роки менше максимального можливого покарання. Обвинувачення наполягає на конфіскації, оскільки, на його думку, Руслан Коцаба вчинював інкриміновані йому злочини «з корисливих міркувань».

Водночас адвокати Руслана Коцаби заявили про вибірковість звинувачень, пред’явлених пану Коцабі, на тлі відсутності реакції на протизаконні дії, а не слова, інших громадян. На думку захисту, обвинувачення не довело інкримінованих пану Коцабі злочинів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2029
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду