Нацрада хоче заповнити «білі плями» Херсонщини українським сигналом і готує конкурс FM-частот

Нацрада хоче заповнити «білі плями» Херсонщини українським сигналом і готує конкурс FM-частот

26 Квітня 2016
1903
26 Квітня 2016
13:09

Нацрада хоче заповнити «білі плями» Херсонщини українським сигналом і готує конкурс FM-частот

1903
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення хоче заповнити «білі плями» в Херсонській області сигналом українських телеканалів і радіостанцій. Із цією метою найближчим часом на конкурс може бути виставлено п’ять FM-частот на Херсонщині.
Нацрада хоче заповнити «білі плями» Херсонщини українським сигналом і готує конкурс FM-частот
Нацрада хоче заповнити «білі плями» Херсонщини українським сигналом і готує конкурс FM-частот

Про це «Детектору медіа» розповів член Нацради Сергій Костинський, голова робочої групи з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на територію тимчасово окупованого Криму.

22 квітня члени робочої групи на черговому засіданні проаналізували ситуацію з мовленням у всій Херсонській області, а не лише в її південних районах, та вирішили розробити план дій щодо поширення сигналу українських радіостанцій і телеканалів у так званих «білих плямах» – місцях, де покриття сигналом наразі немає.

За словами пана Костинського, нині за участі «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР) і Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) розробляється план дій. «З одного боку, вивчається можливість збільшення потужності наявних передавачів, з іншого боку, опрацьовується питання прорахунку нових частот. Сподіваюся, що після травневих свят ми вже будемо мати певну дорожню карту», – розповів голова робочої групи.

Сергій Костинський нагадав, що наприкінці минулого – на початку поточного року Нацрада замовляла в УДЦР прорахунок частот у Генічеську, Чаплинці, Чонгарі – тобто в прикордонних із Кримом населених пунктах. «Але це були окремі замовлення, а зараз ми реалізуємо системніший підхід. Наше завдання – максимально покрити всю Херсонську область (не лише її південь) радійним і телевізійним сигналом. І необхідно комплексно підійти до вирішення цієї проблеми», – наголосив він.

Прораховувати нові аналогові телевізійні частоти заборонено законодавством (можна лише цифрові, а такий прорахунок уже замовлено по всій Україні), тому наразі вивчається можливість збільшення потужності наявних аналогових передавачів на Херсонщині. Паралельно Нацрада хоче максимально покрити Херсонську область FM-сигналом українських радіостанцій.

Із цією метою Нацрада й УДЦР провели аудит FM-частот, які в різні роки замовлялися для потреб Херсонської області. «Ми підняли з архівів усі частоти, прорахунок яких замовляли за 16 років, але не всі вони дійшли до Нацради (наприклад, послуги УДЦР не були оплачені). Знайшли дев’ять частот. Із них п’ять уже на підході: найближчим часом ми отримаємо щодо них висновки УДЦР (про електромагнітну сумісність) і зможемо винести їх на конкурс», – розповів пан Костинський.

Також робоча група опрацьовує питання мовлення на окупований Крим з майбутньої телевежі в селищі Чонгар Херсонської області. «По будівництву вежі на Чонгарі питання вже вирішується за підтримки Херсонської ОДА, – поінформував Сергій Костинський на своїй сторінці у Facebook. – Параллельно з УДЦР відпрацьовується питання прорахунку FM-частот, на яких буде йти мовлення на Крим з цієї вежі. Вирішення цього складного питання потребує часу через необхідність довготривалої міжнародної координації частот із країнами Чорноморського басейну, такими як Туреччина, Румунія, Болгарія, Грузія, та проведення конкурсу, який триватиме три місяці».

Нагадаємо, 18 лютого Нацрада створила робочу групу з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на територію тимчасово окупованого Криму й Севастополя. Робочу групу очолив член Нацради Сергій Костинський.

Фото - Facebook Сергія Костинського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1903
Читайте також
13.05.2016 10:58
Ленур Ислямов, для «Української правди»
814
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду