Нищук вважає, що врегулювати питання «чорних списків» митців має нова агенція Мінкульту

Нищук вважає, що врегулювати питання «чорних списків» митців має нова агенція Мінкульту

25 Квітня 2016
1269
25 Квітня 2016
10:14

Нищук вважає, що врегулювати питання «чорних списків» митців має нова агенція Мінкульту

1269
Новопризначений міністр культури України Євген Нищук має намір створити агенцію, яка б регулювала питання виступів в Україні митців із проросійською позицією.
Нищук вважає, що врегулювати питання «чорних списків» митців має нова агенція Мінкульту
Нищук вважає, що врегулювати питання «чорних списків» митців має нова агенція Мінкульту

Про це повідомляє «Громадське ТБ» з посиланням на інтерв’ю міністра культури телеканалу.

«Є ідея про створення агенції, яка би здійснювала концертну, театральну і гастрольну діяльність. Функція якої б ще була в тому, щоб виробити ті закони, які б унеможливлювали гастролі, приїзди і професійної діяльності тих людей, які так висловлюються», - сказав Євген Нищук.

При цьому міністр зазначив, що він проти складання списків.

«Я проти того, щоб складати не те, що списки – чорні чи білі. Однозначно список повинен бути і дуже жорсткий, але я би його в колір не обрамлював. Я би його обрамлював у санкції. І механізм його, ми власне маємо домовитися з СБУ і з іншими органами, як це здійснюється. Звичайно, люди, які принижують гідність української держави, спотворюють українську історію, наших героїв, однозначно, їм не місце тут», - сказав Євген Нищук.

З його слів, для механізму заборони російського контенту має бути проведена внутрішня ґрунтовна робота «без прес-конференцій і без винесення на люди багатьох речей».

«Сам механізм буде пропрацьовуватися. Я зустрічаюся з головою СБУ, я буду зустрічатися з усіма керівниками і директорами, телевізийниками і радійниками», - сказав Євген Нищук.

Він зазначив, що виступає за те, щоб боронити інформаційний простір та наповнювати його своїм національним контентом.

«Так робить Франція, яка бореться від англомовного засилля, так роблять інші країни», - додав міністр.

Раніше Євген Нищук заявив про намір змінити практику заборони показу фільмів на основі Переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці країни, і розробити конкретний механізм реагування на антиукраїнські прояви митців. «Я зустрінуся з главою СБУ та з іншими відповідними органами, і ми знайдемо певну кореляцію в цьому механізмі», - сказав міністр культури. На його думку, «ми не можемо створити заборону на діячів культури з 700 осіб». При цьому Євген Нищук підкреслив, що люди, які дозволяють собі таку поведінку по відношенню до України, не повинні приїжджати і заробляти гроші на гастролях.

Нагадаємо, голова Служби безпеки України Василь Грицак надіслав  листа тодішньому віце-прем’єр-міністру - міністру культури В’ячеславу Кириленку, у якому заявив, що Мінкульт забороняє показ російських фільмів на підставі складених СБУ списків діячів культури, що загрожують національній безпеці, «без їх виваженої оцінки і детального аналізу». На думку СБУ, Мінкульт нехтує функцією, яка покладена на Держкіно – як на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

СБУ також заявила, що спосіб заборони вказаного контенту викликав негативну реакцію у суспільстві. За твердження Служби, це «негативно сприймається суспільством, посилює у ньому розкол і додатково дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в країні, що в умовах гібридної війни дає додаткові переваги державі-агресору».

СБУ з метою вказаних негативних чинників просить ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту із залученням фахівців Експертної комісії при Держкіно. На думку Служби, це дозволить виділити із загального переліку заборонених для показу в Україні фільмів «дійсно шкідливий контент».

Міністерство культури України відкинуло звинувачення СБУ та заявило, що «законодавчі норми прямої дії встановлюють автоматичну заборону демонстрування і розповсюдження тих фільмів, у яких хоча би одна особа, що брала участь у створенні фільму, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці».

На думку Мінкульту, пропозиція голови СБУ ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту не може бути реалізована Мінкультом з огляду на норми діючого законодавства.

Міністерство запропонувало, якщо СБУ вважає за доцільне скасувати заборону на розповсюдження і демонстрування фільмів за участі конкретних акторів, яких внесено до Переліку осіб, надати офіційне звернення щодо цих конкретних осіб.

Після цього голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко закликав віце-прем’єр-міністра – міністра культури В’ячеслава Кириленка терміново визначити й оприлюднити критерії до формування Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, – так званого «чорного списку» діячів культури.

Голова Нацради поділяє точку зору голови Служби безпеки України Василя Грицака, що цей перелік у культурній сфері не повинен ототожнюватися з переліком осіб, в’їзд яким яким заборонено на територію України.

На думку пана Артеменка, формування Переліку осіб має відбуватися відкрито, прозоро, з усебічним дослідженням та аналізом суспільної думки та висновків фахівців, експертів. Як приклад відкритої та прозорої діяльності він навів роботу Національної ради.

Нагадаємо, оприлюднений на сайті Мінкульту Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, станом на сьогодні містить 83 осіб.

Фото: firtka.if.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1269
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду