Мін'юст Росії вимагає від України визнання сфабрикованих вироків Сенцову, Кольченку, Афанасьєву і Солошенку

Мін'юст Росії вимагає від України визнання сфабрикованих вироків Сенцову, Кольченку, Афанасьєву і Солошенку

14 Квітня 2016
1531
14 Квітня 2016
14:33

Мін'юст Росії вимагає від України визнання сфабрикованих вироків Сенцову, Кольченку, Афанасьєву і Солошенку

1531
Мін'юст Росії заявив, що рішення про передачу Україні засуджених в РФ Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Юрія Солошенка прийматимуть суди тих регіонів Росії, де вони утримуються за гратами. Водночас російські суди розглядатимуть їх справи після того, як українські суди підтвердять свою згоду з вироком, винесеним у Росії за сфабрикованими звинуваченнями українських громадян у тероризмі.
Мін'юст Росії вимагає від України визнання сфабрикованих вироків Сенцову, Кольченку, Афанасьєву і Солошенку
Мін'юст Росії вимагає від України визнання сфабрикованих вироків Сенцову, Кольченку, Афанасьєву і Солошенку

Заяву прес-служби Мін'юсту Росії наводить російське інформагенство «Интерфакс».

«При надходженні з держави виконання вироку згод і інших необхідних документів на передачу засуджених, в тому числі судових рішень про визнання та виконання вироків російських судів, Мін'юст Росії направить їх у ФСВП (Федеральна служба виконання покарань. – Ред.) для внесення подань до судів за місцем відбування покарання засудженими», - повідомляє російське відомство.

Мін'юст Росії стверджує, що згода держави, яка просить видати засудженого, з винесеним в іншій країні вироком регламентується Конвенцією Ради Європи 1983 року про передачу засуджених осіб.

ФСВП направить до Мін'юсту РФ зібрані на Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Юрія Солошенка документи для передачі Міністерству юстиції України. Як стверджує російське відомство, потім «український суд повинен буде перетворити вироки російських судів в свої рішення, замінюючи призначене в РФ покарання покаранням, передбаченим законами України за вчинення такого ж злочину».

Джерело, знайоме з ситуацією, повідомило «Интерфаксу», що всі ці процедури можуть зайняти в цілому близько півроку, а безпосередньо процес видачі засуджених, таким чином, відбудеться, можливо, восени цього року.

За даними ЗМІ, Олег Сенцов відбуває покарання в одній з виправних колоній Якутії (Республіка Саха), Олександр Кольченко – Челябінської області, Геннадій Афанасьєв – близ Сиктивкару (Республіка Комі), Юрій Солошенко – близ Нижнього Новгорода.

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що міністерство юстиції РФ доручило підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні режисера Олега Сенцова, засудженого у Росії до 20 років тюрми за сфабрикованим звинуваченням у начебто підготовці терактів у Криму, а також трьох інших українських громадян, які також відбувають покарання у Росії за сфабрикованими справами.

Раніше Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Водночас українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У цій справі були також затримані російськими спецслужбами громадяни України Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, які наразі засуджені в Росії. Геннадій  Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Фото: Валерій Матицин, ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1531
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду