У Мінкульту є повноваження формувати власні «чорні списки» діячів мистецтв – заступник гендиректора StarLightMedia

У Мінкульту є повноваження формувати власні «чорні списки» діячів мистецтв – заступник гендиректора StarLightMedia

12 Квітня 2016
1909
12 Квітня 2016
19:05

У Мінкульту є повноваження формувати власні «чорні списки» діячів мистецтв – заступник гендиректора StarLightMedia

1909
Заступник генерального директора групи StarLightMedia Анатолій Максимчук заявляє, що у Міністерства культури України є повноваження та законні права для самостійного формування так званого Переліку діячів культури, фільми і серіали за участі яких будуть заборонені до показу в Україні.
У Мінкульту є повноваження формувати власні «чорні списки» діячів мистецтв – заступник гендиректора StarLightMedia
У Мінкульту є повноваження формувати власні «чорні списки» діячів мистецтв – заступник гендиректора StarLightMedia

Про це він написав у своєму блозі у виданні «Новое время».

Анатолій Максимчук стверджує, що згідно чинного законодавства Міністерство культури на основі складеного СБУ переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці України, повинно скласти власний список митців культури. Саме на підставі цього, складеного Мінкультом, а не СБУ списку Держкіно повинно приймати рішення про заборону показу фільму чи серіалу в Україні.

«А Міністерство культури на основі цього (складеного СБУ. – Ред.) списку (в законі дослівно "на підставі Звернення") складає свій список. Супроводжуючи це, як того вимагає процедура, власним внутрішнім наказом по відомству. А не бере "список осіб, яким заборонений в'їзд в Україну" від СБУ і один в один копіює його в новинну стрічку сайту Міністерства, без будь-якого внутрішнього розпорядження (що показав наш запит на доступ до публічної інформації, адресований Мінкульту)», - зазначає пан Максимчук.

Далі, як наголошує він, включається «норма прямої дії», на яку посилається міністерство, що виключає будь-чиї рішення і яка веде до автоматичної заборони фільмів і серіалів за участю діячів культури з «чорного списку».

«І один артист "у літах" здатний створити заборону в середньому для 150 фільмів», - пише заступник генерального директора StarLightMedia.

«Також в законі зазначено, що Міністерство культури має "оновлювати" список осіб, що створюють загрозу національній безпеці у сфері культури. Поєднуючи "складати" і "оновлювати", отримаємо розуміння, що саме Міністерство культури здатне зараз зупинити абсурд, що відбувається, і оновити список в сторону його зменшення. Справа в підході. Чи бере центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв, контроль над культурними заборонами в країні на себе чи ні? Як юрист скажу, що закон це дозволяє», - стверджує Анатолій Максимчук.

За його словами,  Мінкульт «вперто не хоче займатися цим», і нагадує, що міністерство відповіло на  пропозицію голови Служби безпеки України ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту тим , що воно «не може бути реалізовано Міністерством культури України з огляду на норми чинного законодавства».

Як зазначає Анатолій Максимчук, можливості для заборони шкідливих, пропагандистських, антиукраїнських фільмів, незалежно від того, хто брав участь в їх створенні, в законодавстві вже є. За його словами, це гарантовано нормами чинного законодавства про заборону розповсюдження і демонстрування в Україні «фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора і їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, фільмів, які виправдовують або визнають правомірним окупацію території України», вироблених з 1 серпня 1991 року. Також забороняється трансляція будь-яких фільмів, «вироблених фізичними і юридичними особами держави-агресора» після 1 січня 2014 року.

«Якщо ми хочемо бути європейською державою, то давайте поважати Конвенцію про захист прав і основних свобод людини (підписантом якої є і Україна), Стаття 10 якої говорить, що кожна людина має право на свободу вираження своєї думки. Це загалом фундаментальне правило західної цивілізації. Звичайно, свобода вираження поглядів може бути обмежена, це теж прописано в Конвенції, наприклад, якщо людина своїми діями створює загрозу нацбезпеці. І це теж правильно», - зазначає представник StarLightMedia.

За його словами, Мінкульт зараз, не порушуючи закон і відповідаючи на запит галузі, може зробити визнати свою відповідальність за це питання і скоротити список заборонених осіб на своєму сайті  до тих людей, які дійсно своїми діями створювали загрозу нацбезпеці.

«У тому ж листі СБУ вони частково названі: Пореченков, Охлобистін, Кобзон, Циганова. Це, звичайно, не всі, кого варто туди занести. Але хто і за якими критеріями повинен потрапити в заборонений список - це друге важливе питання. Критерії, за якими той чи інший діяч культури створює проблеми для всіх своїх колег по фільму, повинні бути зрозумілими (в тому числі європейцям), адекватними і обговорюватися як з органами влади, так і з громадськістю та індустрією», - наголошує Анатолій Максимчук.

Нагадаємо, голова Служби безпеки України Василь Грицак надіслав листа віце-прем’єр-міністру - міністру культури В’ячеславу Кириленку, у якому заявив, що Мінкульт забороняє показ російських фільмів на підставі складених СБУ списків діячів культури, що загрожують національній безпеці, «без їх виваженої оцінки і детального аналізу». На думку СБУ, Мінкульт нехтує функцією, яка покладена на Держкіно – як на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

СБУ також заявила, що спосіб заборони вказаного контенту викликав негативну реакцію у суспільстві. За твердження Служби, це «негативно сприймається суспільством, посилює у ньому розкол і додатково дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в країні, що в умовах гібридної війни дає додаткові переваги державі-агресору».

СБУ з метою вказаних негативних чинників просить ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту із залученням фахівців Експертної комісії при Держкіно. На думку Служби, це дозволить виділити із загального переліку заборонених для показу в Україні фільмів «дійсно шкідливий контент».

Міністерство культури України відкинуло звинувачення СБУ та заявило, що «законодавчі норми прямої дії встановлюють автоматичну заборону демонстрування і розповсюдження тих фільмів, у яких хоча би одна особа, що брала участь у створенні фільму, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці».

На думку Мінкульту, пропозиція голови СБУ ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту не може бути реалізована Мінкультом з огляду на норми діючого законодавства.

Міністерство запропонувало, якщо СБУ вважає за доцільне скасувати заборону на розповсюдження і демонстрування фільмів за участі конкретних акторів, яких внесено до Переліку осіб, надати офіційне звернення щодо цих конкретних осіб.

Після цього голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко закликав віце-прем’єр-міністра – міністра культури В’ячеслава Кириленка терміново визначити й оприлюднити критерії до формування Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, – так званого «чорного списку» діячів культури.

Голова Нацради поділяє точку зору голови Служби безпеки України Василя Грицака, що цей перелік у культурній сфері не повинен ототожнюватися з переліком осіб, в’їзд яким яким заборонено на територію України.

На думку пана Артеменка, формування Переліку осіб має відбуватися відкрито, прозоро, з усебічним дослідженням та аналізом суспільної думки та висновків фахівців, експертів. Як приклад відкритої та прозорої діяльності він навів роботу Національної ради.

Нагадаємо, оприлюднений на сайті Мінкульту Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, станом на сьогодні містить 83 осіб.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду