В Австрії закрили справу про відмивання грошей щодо Ложкіна і Курченка на підставі відповіді ГПУ

В Австрії закрили справу про відмивання грошей щодо Ложкіна і Курченка на підставі відповіді ГПУ

12 Квітня 2016
1636
12 Квітня 2016
11:53

В Австрії закрили справу про відмивання грошей щодо Ложкіна і Курченка на підставі відповіді ГПУ

1636
Перевірка за підозрою у відмиванні грошей, проведена австрійською прокуратурою щодо глави Адміністрації Президента України, колишнього власника і президента медіахолдингу UMH Group («Український медіа холдинг») Бориса Ложкіна і бізнесмена Сергія Курченка, завершилася безрезультатно.
В Австрії закрили справу про відмивання грошей щодо Ложкіна і Курченка на підставі відповіді ГПУ
В Австрії закрили справу про відмивання грошей щодо Ложкіна і Курченка на підставі відповіді ГПУ

Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

Як стверджує видання, австрійська спеціалізована прокуратура, яка розслідує економічні злочини і випадки корупції, здійснювала перевірку за підозрою у відмиванні грошей щодо Бориса Ложкіна і фігуранта санкційного списку ЄС Сергія Курченка. Йдеться про 130 млн. євро., переказаних 2013 року офшорними фірмами Сергія Курченка на рахунки офшорних фірм Бориса Ложкіна в Австрії. За ці кошти «младоолігарх», який входив у найближче оточення екс-президента Віктора Януковича, купив у нинішнього глави АП «Український медіа холдинг».

2014 року австрійський підрозділ з боротьби з відмиванням грошей звернувся до антикорупційної прокуратури, вказавши, що переказ 130 млн. євро.  має ознаки відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом. Австрійська прокуратура, утім, не змогла довести незаконність операцій Бориса Ложкіна і Сергія Курченка. Як повідомили Deutsche Welle у цьому відомстві, справу було закрито за відсутності інформації від української сторони, яка могла би вказувати на злочин.

Віденська прокуратура зверталася до Генеральної прокуратури України, аби перевірити, чи не мають кошти, переказані Сергієм Курченком на австрійські рахунки Бориса Ложкіна, злочинного походження. Як зазначили в австрійському відомстві, відповідь української сторони не дає підстав говорити про злочинне походження цих грошей.

«В Україні не ведеться слідство у цій справі, і немає обставин, які давали би підстави для такого розслідування», - повідомили в австрійській прокуратурі.

Нагадаємо, днями глава Адміністрації Президента України Борис Ложкін прокоментував повідомлення у ЗМІ про продаж ним у 2013 році групи своїх медійних компаній, що входили до «Українського медіа холдингу» (UMH Group), бізнесмену Сергію Курченку начебто за допомогою фірми Integrity International Holding LTD, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, і не заперечив, що скористався офшором.

Коментуючи заяву народного депутата (БПП), колишнього журналіста-розслідувача Сергія Лещенка, що офшорна компанія Integrity International Holding LTD не вказана в декларації Бориса Ложкіна, а сума угоди не була предметом оподаткування в Україні, глава Адміністрації Президента заявив: «Це історія 2013 року. Це був звичайний бізнес ще до мого приходу на держслужбу. Структура бізнесу була складна, але нічого страшного, як це здається Лещенку, там не було».

Він також спростував інформацію, що документ про належність йому компанії Integrity International Holding LTD був переданий Україні від прокуратури Австрії, проте екс-генпрокурор Віктор Шокін не захотів розслідувати цю кримінальну справу.  «Там ніякої справи проти мене немає», - заявив Борис Ложкін.

Як зазначає Deutsche Welle, відповідь української прокуратури австрійським колегам іде в розріз з кримінальними справами, відкритими проти молодого українського олігарха, який переховується від слідства у Росії. У березні щодо Сергія Курченка було складено повідомлення про підозру «як керівника злочинної організації, яка протягом 2013 року і початку 2014-го вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у банківській галузі». За даними генпрокуратури, протягом цього періоду Сергій Курченко разом із очолюваним ним організованим злочинним угрупованням заволодів коштами Національного банку України, ПАТ АБ «Укргазбанк», ПАТ «Аграрний фонд», вкладників ПАТ «Брокбізнесбанк» та ПАТ «Реал Банк» на загальну суму 5,6 млрд. грн.

Після цього угруповання олігарха, заявляють слідчі, легалізувало незаконні доходи із використанням при цьому підприємств з ознаками фіктивності задля прикриття злочинної діяльності.

Крім того, у травні 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що компанії, які входять в холдинг Сергія Курченка СЄПЕК, за попередні два роки ввезли за фіктивними документами на територію України понад 5 мільйонів тонн нафтопродуктів на суму 36 млрд. грн.

Наразі Курченко оголошений у міжнародний розшук. Через свою близькість до екс-президента Віктора Януковича, який міг відіграти ключову роль у збагачення молодого бізнесмена, Сергій Курченко навесні 2014 року був внесений до санкційного списку ЄС.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року народний депутат Сергій Лещенко звинуватив голову  Адміністрації Президента Бориса Ложкіна у отриманні 315 млн. євро, які він начебто не задекларував. За словами Сергія Лещенка, австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердження переміщення 315 млн. євро. з рахунків компанії, пов'язаної із розшукуваним в Україні бізнесменом Сергієм Курченком, на рахунки офшорної компанії Integrity International Holding LTD, начебто пов'язаної з нинішнім главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним, під час продажу UMH Group («Український медіа холдинг»).

Депутат також стверджує, що у кримінальній справі щодо відмивання грошей фігурує крім Бориса Ложкіна Григорій Шверк, екс-член Нацради, колишній віце-президент UMH Group, а нині народний депутат від «Блоку Петра Порошенка».

Фото: argumentua.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1636
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду