У Черкасах відключено телеканал «Антена» - колектив протестує і вимагає від Нацради справедливого розгляду питання

У Черкасах відключено телеканал «Антена» - колектив протестує і вимагає від Нацради справедливого розгляду питання

11 Квітня 2016
3455
11 Квітня 2016
15:13

У Черкасах відключено телеканал «Антена» - колектив протестує і вимагає від Нацради справедливого розгляду питання

3455
8 квітня о 18.00 у Черкасах було припинено поширення сигналу незалежного телеканалу «Антена», якій вів цілодобове мовлення в форматі новинної ротації у кабельних мережах міста. У зв᾽язку з припиненням трансляції працівники «Антени» надіслали звернення до керівництва країни, профільних відомств, у якому наголосили на протиправності припинення діяльності ЗМІ.
У Черкасах відключено телеканал «Антена» - колектив протестує і вимагає від Нацради справедливого розгляду питання
У Черкасах відключено телеканал «Антена» - колектив протестує і вимагає від Нацради справедливого розгляду питання

Про відключення телеканалу і ситуацію навколо мовлення черкаської телекомпанії «Антена» повідомив у Facebook її директор і головний редактор телеканалу Валерій Воротник.

«18 лютого відповідно до вимог законодавства новоутворене ТОВ "Телекомпанія Антена" (якому я передав матеріальні та нематеріальні активи, внісши їх відповідно через засновника і яких достатньо для роботи телеканалу) подає пакет документів на отримання ліцензії на кабельне мовлення в м.Черкаси до Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення. Засновник товариства з обмеженою відповідальністтю - Громадська організація "Центр медіаініціатив". Так, така форма дозволена законом. Засновник крім того є неприбутковою організацією. Така форма організації підприємства доволі непоширена, але цілком відповідає букві закону», - повідомляє Валерій Воротник.

За його словами, Нацрада за законом мала певну кількість днів для повернення пакету документів на доопрацювання і 30 днів на винесення питання на засідання. «А далі - або вмотивована відмова, або видача ліцензії без конкурсу, бо конкурс на кабельне мовлення за законом не проводиться. Пройшло майже 60 днів, і нарешті ми отримали запрошення на участь в засіданні ліцензійного органу», - розказав головред.

Він стверджує, що до цього телекомпанія не отримала жодного письмового заперечення. «Всі технічні помилки були виправлені, як нам повідомили в ліцензійному відділі всі зауваження зняті крім юридичного відділу Нацради. Але все, підкреслюю, телефоном (зауважте на процедуру). Там виявилася у юристів претензія, що як кажуть, не налазить на голову - ми згідно антикорупційного законодавства не повідомили данні кінцевих беніфіціаріїв! Але ж власник - неприбуткове об'єднання громадян не має в собі ані засновників (таке визначення у громадських об'єднань відсутнє) і відповідно кінцевих беніфіціаріїв. Ми перелопачуємо законодавчу базу, бо і не проти подати данні членів громадської організації. Але це буде порушення закону і надання завідомо неправдивої інформації!», - повідомив Валерій Воротник.

Тим часом термін дії ліцензії «Антени-плюс» було вичерпано. Головред повідомив, що телеканал телефоном звернувся до працівників Нацради з питанням, як вчинити в даному випадку.

«І отримали відповідь - працюйте, домовившись і уклавши договори з кабельним оператором. Тим більш, що ліцензія в нашому випадку надається без конкурсу. Ми так і зробили. Але в останні дні на оператора в місті Черкаси "Воля" розпочався шалений тиск і погрози з боку місцевого представника Нацради Надія Горбаченко. Цілий день ми вели листування з працівниками "Волі", з Нацрадою, намагаючись знайти компроміс в цьому питанні. І нарешті приблизно в 18.00 телеканал було вимкнуто від кабельних мереж міста. Тим самим було припинено роботу засобу масової інформації», - стверджує Валерій Воротник.

Він також розповів про багаторічну працю телекомпанії у Черкасах. «4 квітня минув 10-річний цикл життя компанії. Я в ній був співзасновником і мав 50 % у статутному капіталі. Але років 7 назад виник конфлікт з власником контрольного пакету другого співзасновника - юридичної особи. До речі, в березні цієї людини не стало. Раптова смерть забрала життя можливо у непоганої людини, але яку зі мною розділили політичні та моральні суперечності. Всі спроби відшукати компроміси за його життя виявилися марними. І я протягом багатьох років самотужки утримував та підтримував телеканал, працюючі в ньому і журналістом, і поєднуючі ще з десяток різних напрямків роботи», - розповів директор ТК «Антена».

Він також нагадав, що в травні 2011 року телеканал було вимкнуто від мережі, а поновити роботу стало можливим лише в перші тижні після Революції Гідності в березні 2014-го року.

«З тих пореволюційних часів і працюємо. Кріхітний колектив однодумців, що цілодобово сконцентрувалися на виробництві новин. Важко, але ми отримували задоволення. Принаймні тричі за останні два роки на журналістів Антени нападали, били, безліч разів мало місце незаконне перешкоджання діяльності журналіста, і багато іншого. Ми отримали безліч доказів корупційних оборудок колишньої і вже нової влади. Публікували це і розповідали правду черкащанам такою, яка вона є насправді. Знов стали найпопулярнішим місцевим телеканалом, єдиним, до речі, що мав цілодобове мовлення в Черкасах», - зазначає Валерій Воротник.

9 квітня він повідомив, що звільняється з посади. «Я звільняюся з посади директора ТОВ "Телеканал "Антена" і взагалі йду з цієї телекомпанії. В понеділок засновник - громадська організація "Центр медіаініціатив" призначиме нового директора. Напевне це єдиний крок, який я можу зробити щоб допомогти телекомпанії, яку я з колегами будував та плекав стільки років», - заявив він.

Екс-директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської ОДА Сергій Пасічник написав, що здиваний підставами для непродовження ліцензії каналу «Антена».

«Можна по-різному ставитися і до Валерія особисто, і до каналу "Антена" зокрема, але є факт, що канал довгий час був одним з реально діючих саме черкаських медіапроектів. І аргументи, згідно яких ліцензію не продовжили, виглядають не зовсім адекватно», - зазначив Сергій Пасічник, якого цитує zmi.ck.ua.

У зв᾽язку з припиненням трансляції програм телеканалу колектив ТОВ «Телекомпанія «Антена» надіслав звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

«8 квітня 2016 року черкаський телеканал «Антена-плюс», несподівано для нас, журналістів телеканалу, а також для десятків тисяч глядачів м. Черкаси припинив своє мовлення. Наші програми, підготовлені до ефіру цього дня, не вийшли у світ. Також виявилися марними наші труди по підготовці підсумкових тижневих новин. Вважаємо, що така практика є не інакше як протиправним припиненням діяльності засобу масової інформації, порушує наші громадянські та журналістські права, конституційні права наших глядачів, мешканців 300-тисячного міста Черкаси», - йдеться у зверненні.

Колектив апелює до сумління посадовців Нацради і просить державні інституції стати гарантом конституційних прав та свобод журналістів каналу та прав і свобод громади Черкас.

«Ми нарешті здійснили мрію почати працювати в ЗМІ, яке має прозору та відкриту структуру, керується в своїй роботі принципами демократії та свободи слова, а ми, в свою чергу, можемо брати участь у роботі засновника — об’єднання громадян — з метою максимальної реалізації наших, і не тільки, прав та свобод», - йдеться у зверненні.

Співробітники телекомпанії просять Нацраду «забезпечити чесний, відкритий та прозорий розгляд заяви ТОВ «Телекомпанія "Антена" на засіданні, що відбудеться 14 квітня з метою негайного поновлення роботи телеканалу».

«Ми розуміємо, що наше питання виглядає дрібним на тлі драматичних подій, що відбуваються в Україні. Але просимо вас зауважити, що мова йде саме про один з основоположних принципів демократії. Наші права та права наших глядачів уже порушені. Але з огляду на демократичний курс, яким рухається Україна, просимо захистити право черкащан на безперешкодне отримання інформації; взяти під особистий контроль питання дотримання законодавства, унеможливлення корупційних впливів при розгляді заяви телеканалу "Антена"», - заявляє колектив телекомпанії.

Наразі «Детектор медіа» звернувся за коментарем щодо припинення мовлення телеканалу «Антена» до Нацради.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3455
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду