Мер Полтави вимагає покарати ЗМІ, які поширили його неправдиву інформацію

Мер Полтави вимагає покарати ЗМІ, які поширили його неправдиву інформацію

6 Квітня 2016
2523
6 Квітня 2016
18:53

Мер Полтави вимагає покарати ЗМІ, які поширили його неправдиву інформацію

2523
Міський голова Полтави Олександр Мамай звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ із скаргою на рішення Апеляційного суду Полтавської області, який визнав недостовірною заяву мера щодо начебто шахрайських дій брата голови Полтавської обласної державної адміністрації Володимира Головка. Вищий спеціалізований суд постановив задовольнити клопотання мера, який у своїй касаційній скарзі заявив, що недостовірну інформацію поширював не він, а полтавські ЗМІ, які розповсюдили відповідне відео.
Мер Полтави вимагає покарати ЗМІ, які поширили його неправдиву інформацію
Мер Полтави вимагає покарати ЗМІ, які поширили його неправдиву інформацію

Про це повідомляє полтавське видання «Коло».

Міський голова Полтави Олександр Мамай у своїй касаційній скарзі апелює до того, що оскаржуване ним рішення Апеляційного суду Полтавської області – незаконне та протиправне, а сам він не вчиняв жодних дій щодо поширення інформації про Володимира Головка. За переконанням мера, його заява під час сесії міськради, що пан Головко нібито шахрайським способом зареєстрував торговельні павільйони, не є розповсюдженням недостовірної інформації.

Раніше Апеляційний суд Полтавської області визнав недостовірною інформацію щодо Володимира Головка, яку озвучив у квітні 2015 року мер Полтави Олександр Мамай, та зобов’язав спростувати сказані мером слова. Також суд постановив стягнути з міського голови на користь пана Головка моральну шкоду у розмірі 1000 грн.

Володимир Головко у судовому порядку вимагав визнати недостовірною та спростувати інформацію щодо його особи, озвучену міським головою Полтави Олександром Мамаєм 23 квітня 2015 року на засіданні сесії міськради, а саме слова: «Пан Головко шахрайськими діями вкрав у людей 1000 павільйонів та зареєстрував за собою їх, тим самим вкравши у людей все майно».

Олександр Мамай вважає винними у поширенні скандальної інформації журналістів місцевих ЗМІ.

«Частиною 4 ст. 277 Цивільного кодексу України визначено, що спростування недостовірної інформації здійснюється особою, яка її поширила. Спростування інформації, яка була поширена під час прийняття рішення 49 сесії Полтавської міськради 6 скликання «Про розгляд звернення підприємців, що здійснюють свою діяльність на комунальному ринку "Речовий" від 23.04.2015 могло бути покладене виключно на інтернет-видання "Коло" та "Полтавщину"», – йдеться у скарзі міського голови.

Авторами поширеної інформації мер називає журналістів Надію Кучер, Ольгу Матвієнко, Яна Пругла.

За словами адвоката, медіа-юриста ІРРП Людмили Опришко, журналісти та засоби масової інформації не можуть притягатись до відповідальності за поширення недостовірної інформації, якою принижується честь, гідність, ділова репутація осіб у випадках, коли такі відомості є дослівним відтворенням публічних виступів або повідомлень будь-яких фізичних та юридичних осіб, а не тільки суб’єктів владних повноважень.

Нагадаємо,

16 листопада 2015 року начальник управління звернень громадян, організаційної роботи та загальних питань Полтавського міськвиконкому Ігор Верига перешкоджав журналісту видання «Коло» поставити питання меру Полтави Олександру Мамаю. Журналіст хотів спитати мера щодо встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі. Інцидент стався під час зустрічі міської влади з представниками німецького товариства міжнародного співробітництва й в присутності гостей із Німеччини.

Октябрський відділ Головного управління Національної поліції в Полтавській області заявив, що не вбачає кримінального правопорушення у ситуації, коли начальник управління звернень громадян, організаційної роботи та загальних питань Полтавського міського виконкому Ігор Верига не дав можливості журналісту інтернет-видання «Коло» поставити питання меру міста Олександрові Мамаю.

Фото, відео: «Коло» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду