«Наші гроші» каналу ZIK провели розслідування щодо Гонтаревої на основі «Панамських паперів»

5 Квітня 2016
2436
5 Квітня 2016
10:59

«Наші гроші» каналу ZIK провели розслідування щодо Гонтаревої на основі «Панамських паперів»

2436
Журналістське розслідування щодо голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої, засноване на документах панамського реєстратора Mossack Fonseca, показало існуючий взаємозв’язок між капіталами українських та російських високопосадовців. Про це в ефірі «Громадського ТБ» заявив автор та ведучий програми «Наші гроші» каналу ZIK Денис Бігус.
«Наші гроші» каналу ZIK провели розслідування щодо Гонтаревої на основі «Панамських паперів»

Про це йдеться у новині на сайті «Громадського ТБ».

Журналісти програми «Наші гроші» з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, які були оприлюднені у ході розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і отримали назву «Панамські папери», представили розслідування про бізнес голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої.

Згідно матеріалу, вона до призначення на посаду очільниці НБУ була бізнес-партнером російського високопосадовця. Однак після секторальних санкції США і ЄС проти Росії Валерія Гонтарева начебто припинила спільний бізнес з російським держфінансистом, який позичав їй до цього десятки мільйонів гривень.

«Ми дізналися набагато більше про те, як працюють відносини між українським капіталом, причетним до голови Нацбанку України, і капіталом, причетним до уряду РФ. Це перший крок, від якого можна ці ниточки тягнути в різні боки та їх досліджувати», — сказав Денис Бігус.

За словами журналіста, «коли наступного разу російський банк ВТБ отримає якісь преференції на українському ринку – можна буде дуже ґрунтовно описати, чому так сталося».

Нині розслідування програми «Наші гроші» щодо бізнесу Валерії Гонтаревої опубліковано на сайті bihus.infо.

«Для того, щоб компанія самої Гонтарєвої – Фінансова група ICU - розірвала стосунки з російським капіталом та російськими чиновниками, теж знадобились санкції. Та не РНБО, а США та ЄС.

Фінансова група ICU, яку очолювала Гонтарєва з 2007 року до переходу в НБУ, створена 2006 року. Складається з КУА "Інвестиційний капітал Україна", однойменної інвестиційної компанії та банку Авангард (з 2013 року). Співзасновником КУА «Інвестиційний капітал Україна» з моменту заснування був чоловік Гонтарєвої Олег. Нині головна юридична особа групи оформлена на компанію ICU holdings limited (Британські віргінські острови)», - зазначається у розслідуванні «Наших грошей».

Нагадаємо, 3 квітня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував розслідування про офшори, пов'язані з панамським реєстратором Mossack Fonseca.  Виток матеріалів з панамської юридичної фірми Mossack Fonseca склав 11 мільйонів документів.

У матеріалах йдеться про угоди і офшорах 12 діючих і колишніх світових лідерів, 128 політиків та офіційних осіб і 29 мільярдерів зі списку найбагатших людей Forbes. Зокрема, згадуються угоди, до яких причетні Президент України Петро Порошенко, король Саудівської Аравії Салман, прем'єр-міністри Ісландії і Пакистану, родичі голови КНР Сі Цзіньпіна і президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Після виходу розслідування Петро Порошенко прокоментував наявність трьох офшорних компаній, які були виявлені в результаті розслідування. «Ставши Президентом, я відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям», — написав він у Facebook.

Водночас міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що офшорні компанії Президента України Петра Порошенка не створювалися під час Іловайської трагедії, як про це було сказано у розслідуванні журналістки Ганни Бабинець «Подвійне життя президента» для програми «Слідство.Інфо» на «Громадському ТБ». «Говорити, що створення офшорної структури в час подій в Іловайську — це не зовсім правда. В цьому і полягає маніпулятивний момент в цій програмі», — зазначив міністр.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2436
Читайте також
07.04.2016 16:26
Роман Кульчинський, Павло Солодько, для «Тексти.org.ua»
4 071
03.04.2016 20:04
Діана Дуцик
для «Детектора медіа»
3 501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду