Канал «Інтер» належить Фірташу, Хорошковському, Льовочкіну та Плужніковій

Канал «Інтер» належить Фірташу, Хорошковському, Льовочкіну та Плужніковій

4 Квітня 2016
18897
4 Квітня 2016
18:41

Канал «Інтер» належить Фірташу, Хорошковському, Льовочкіну та Плужніковій

18897
Канал «Інтер» належить Фірташу, Хорошковському, Льовочкіну та Плужніковій
Канал «Інтер» належить Фірташу, Хорошковському, Льовочкіну та Плужніковій

Телеканал «Інтер» (ПрАТ «Телеканал «Інтер») розкрив інформацію про свою структуру власності. Згідно оприлюднених на сайті телеканалу документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Дмитро Фірташ, власниками істотної участі – Валерій Хорошковський, Сергій Льовочкін та Світлана Плужнікова.

У документах також відображено угоду, датовану 2 лютого 2015 року, згідно якої ВАТ «Перший канал» продав 29% цінних паперів ПрАТ «Телеканал «Інтер» кіпрській компанії Vacea Ventures Limited. Власником останньої є так само зареєстрована на Кіпрі Inter Media Group Limited, 50% належать Хорошковскому, і ще 50% – кіпрській же компанії GDF Media Limited, яка на 80% належить Фірташу і на 20% – Льовочкіну. Повну інформацію про структуру власності можно подивитися на сайті телеканалу.

Клікніть для збільшення

З документів також можна дізнатися, що дружина та двоє з трьох дітей Дмитра Фірташа є громадянами Російської Федерації.

Нагадаємо, згідно вимог закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення», до 31 березня цього року всі телерадіокомпанії в Україні зобов’язані опублікувати на своїх веб-сайтах:

– відомості про структуру власності станом на 31 грудня звітного року;

– відомості про зміни у структурі власності, що відбувалися впродовж звітного року;

– відомості про всіх осіб, які володіють або володіли впродовж звітного року прямою або опосередкованою істотною участю, із зазначенням підстав такого володіння (дата укладення відповідних правочинів або настання інших юридичних фактів), включаючи відомості про осіб, які діяли на підставі відповідних доручень, а також відомості про всіх пов’язаних осіб (для кожної з осіб – прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, громадянство, адреса).

Згідно закону, інформація, «оприлюднена на офіційному веб-сайті та надана Національній раді, дає змогу визначити всіх осіб, які мають пряму та/або опосередковану істотну участь у юридичній особі чи можливість значного або вирішального впливу на управління та/або діяльність юридичної особи, у тому числі відносини контролю між усіма особами в ланцюгу володіння корпоративними правами щодо цієї юридичної особи, а також визначити кінцевого бенефіціарного власника».

Відповідно до вимог закону, телерадіоорганізація не може належати юридичній чи фізичній особі, зареєстрованій в офшорній зоні з переліку Кабміну (наразі туди не входить Кіпр) – але лише напряму.

До розкриття «Інтером» інформації про свою медіавласність вважалося, що в нього лише два власники: Дмитро Фірташ (мажоритарій) та Сергій Льовочкін (міноритарій).

Канал раніше повідомляв, що 1 лютого 2013 року компанія K.H. Media Limited Валерія Хорошковського уклала угоду з продажу 100% акцій компанії Inter Media Group Limited компанії GDF Media Limited Дмитра Фірташа, виходячи з оціночної вартості $ 2,5 млрд. 7 лютого того ж року стало відомо, що Сергій Льовочкін стане партнером Дмитра Фірташа і йому належатиме частка 20%, яку він передасть в управління GDF Media Limited.

У січні 2015 року Генеральна прокуратура України за зверненням народного депутата з «Блоку Петра Порошенка» Сергія Лещенка почала кримінальне провадження щодо можливої підробки підпису нині покійного Ігоря Плужнікова при відчуженні телеканалу «Інтер» у 2009 році.

За офіційною інформацією, Ігор Плужніков володів 71% акцій телеканалу «Інтер». Незабаром 61% був проданий удовою Плужнікова Світланою компанії Валерія Хорошковського. Згідно з розслідуванням Мустафи Найєма та Сергія Лещенка в «Українській правді», угода про продаж каналу відбулася 19 квітня 2005 року, а активні дії зі зміни власності «Інтера» збіглись із раптовою хворобою і смертю Плужнікова. Політики, зокрема Володимир Сівкович і Володимир Нечипорук, звертались до СБУ та Генпрокуратури з вимогою розслідувати обставини смерті Плужнікова, пов'язуючи його смерть із начебто невдалою угодою з продажу контрольного пакету акцій «Інтера».

Раніше «Детектор медіа» також повідомляв про те, що свою структуру власності розкрив телеканал «1+1» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1»). Згідно оприлюднених на сайті телеканалу документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року є Ігор Коломойський, власником істотної участі – Ігор Суркіс.

Фото - iamir.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18897
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду