Кінофестиваль Docudays UA–2016 оголосив переможців (ДОПОВНЕНО)

Кінофестиваль Docudays UA–2016 оголосив переможців (ДОПОВНЕНО)

31 Березня 2016
4126
31 Березня 2016
20:50

Кінофестиваль Docudays UA–2016 оголосив переможців (ДОПОВНЕНО)

4126
Сьогодні, 31 березня, у Червоній залі Будинку кіно відбулася церемонія закриття XIII Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
Кінофестиваль Docudays UA–2016 оголосив переможців (ДОПОВНЕНО)
Кінофестиваль Docudays UA–2016 оголосив переможців (ДОПОВНЕНО)

На кінофорумі, що тривав із 25 березня, було продемонстровано 93 стрічки з 43 країн світу. Попри те, що цього року організатори вперше запровадили платний вхід, покази проходили з аншлагом.

До конкурсної програми фестивалю ввійшли 45 документальних робіт у чотирьох категоріях: DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА (вперше за історію кінофестивалю), переможців серед них обирали три склади журі. Ці стрічки змагалися й за спеціальний приз від студентського журі, приз Андрія Матросова від організаторів фестивалю, а також приз глядацьких симпатій.

«Детектор медіа» стежив за нагородженням і повідомляв вам результати прямо з зали Будинку кіно.

Отже, лауреати Docudays UA–2016:

DOCU/ЖИТТЯ:

Головний приз отримала стрічка "Крісло твого батька" Алекса Лора та Антоніо Тібальті (Італія, США, Іспанія).

Члени журі зазначили, що "режисери прекрасно усвідомлюють завдання кінематографічного успіху, що створює один з найбільш всеохопних людських портретів серед тих, які ми мали нагоду коли-небудь побачити. Це простий, але великий фільм".

Особлива відзнака категорії дісталася фільму "Varta1, Львів, Україна" Юрія Грицини (Україна). 

"Зображуючи мистецьку мужність, режисер наважився обрати позашляхову оповідь епічної події, повністю розриваючи при цьому форму документалістики в захопливий спосіб", - аргументувало журі.

Члени журі конкурсу Docu/Життя:  Вієстур Кайріш, Наталя Гуменюк, Памела Кон

DOCU/ПРАВО:

Переможцем стала документальна драма "Звіть мене Маріанною" Кароліни Бєлявської (Польща).

Стрічку відзначено "за людяність, вміння відстоювати свої права, не зважаючи на зовнішні та внутрішні перешкоди, всупереч фізичному болю і несприйняттю оточення".

Особливою відзнакою журі нагородило фільм "Серед вірян" Гемаля Тріведі та Могаммеда Алі Накві (США-Пакистан) -

"за відображення складних суперечностей всередині мусульманського світу і здатності громадянського суспільства чинити спротив безвихідному колу насильства. За надання слова кожній зі сторін, коли здається, що діалог неможливий".

Ще одна особлива відзнака дісталася стрічці "Цензуровані голоси" Мори Луші (Ізраїль-Німеччина).

Її відзначили "за сильну і важливу історичну та архівну роботу. За роздуми над складними питаннями через сумніви солдатів, які оголюють потворне обличчя війни".

DOCU/КОРОТКО:

Головний приз – "Кінець світу" Моніки Павлючук (Польща).

Члени журі вважають, що "ця водночас чуттєва, виважена та добре структурована стрічка розглядає самотність, бажання, турботу, причетність та мужність у буденному житті, роблячи сильне твердження про визначальний вплив через людяність та мистецтво слухати".

Особлива відзнака – "Саламанка" Руслана Фєдотова та Аляксандри Кулак (Росія).

"Фільм вибудований навколо потужних візуальних композицій, які насправді залишаються з тобою. Цей гармонійний і поетичний фільм розглядає вирішальні миті, в які ми приймаємо найскладніші рішення у нашому житті, з дитинства до старості, з винятковим поглядом всередині ізольованої спільноти", - зазначили члени журі.

DOCU/УКРАЇНА: 

Головний приз - "Люди, які прийшли до влади" Олексія Радинського й Томаша Рафи.

"Цей фільм є водночас жорстким, суперечливим та зрозумілим. Він створений з безпосередністю, від якої неможливо відвернутися, і висуває здогадки та надає доступ до надзвичайно складної ситуації насилля, конфлікту та ілюзій", - прокоментували судді.

Особлива відзнака - "Реве та стогне" on tour Надії Парфан.

"Солодко-гірка, трагікомічна та універсальна історія про мистецьку боротьбу та дружбу стала емоційним улюбленцем журі. Фільм показує дивовижну симпатію двох героїв та створює атмосферу щиро і органічно".

Члени журі конкурсу Docu/Україна Ееро Таммі, Мелані де Фохт і Ольга Райтер вручають нагороду Олексію Радинському

Приз студентського журі: "Панорама" Юрія Шилова (Україна).

Приз фестивального дистриб'ютора Letter to fest (сертифікат на безкоштовну подачу фільму на 50 міжнародних кінофестивалів) - "Панорама" Юрія Шилова (Україна). 

Приз імені Андрія Матросова від організаторів Docudays UA - "10 секунд" Юлії Гонтарук (Україна).

Приз глядацьких симпатій - "Девід і я" Рея Клонські та Марка Леймі (Канада).

За результатами всеукраїнського пітчингу «The Guardian прямує в Україну», у якому змагалося шість проектів документальних фільмів, грант у 5000 фунтів від британського видання The Guardian отримав проект «Матч її життя» Аліси Коваленко. Свого фаворита також обрали Docudays UA та Британська Рада в Україні. Docudays UA вручив 3000 фунтів Семенову Мозговому «Історія зимового саду». Британська Рада вручила грант (3000 фунтів) проектові «Ленінопад» Світлані Шимко.

Щороку організатори Docudays UA створюють нові символічні призи, що покликані відображати дух часу. У 2014 році це були шматки бруківки з Майдану, минулого року – танкові гільзи. Сьогодні переможцям вручали магічні кола, приурочені до теми фестивалю "Крізь ілюзії". Крім того, кожен з них отримає 1000  доларів США. 

Церемонія розпочалася акцією на підтримку українського режисера Олега Сенцова, що в травні 2014 року був незаконно затриманий і звинувачений у підготовці терористичного акту в Криму. У серпні 2015 Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Флеш-моб на підтримку Олега Сенцова

Ведучими церемонії стали модератори фестивалю режисерка Марина Степанська та піар-менеджер фонду «Ізоляція» Лесь Виноградов

Після нагородження переможців відбувся показ документальної стрічки литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс». Її представила знімальна група. 

Усі фільми-переможці можна побачити завтра, 1 квітня, у Червоній залі Будинку кіно. Показ почнеться о 15:00. За традицією, вхід вільний.

 

Фото: Docudays UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4126
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду