Кіновідлуння прем’єріади. Медіапідсумки 21–27 березня 2016 року

Кіновідлуння прем’єріади. Медіапідсумки 21–27 березня 2016 року

27 Березня 2016
2574
27 Березня 2016
17:24

Кіновідлуння прем’єріади. Медіапідсумки 21–27 березня 2016 року

2574
Кіновідлуння прем’єріади. Медіапідсумки 21–27 березня 2016 року
Кіновідлуння прем’єріади. Медіапідсумки 21–27 березня 2016 року

Здавалося б, прем’єріада не має стосунку до медіаринку. Але насправді це не так: в риториці очільників медійної сфери почали з’являтися сподівання на зміну міністра культури, пов’язану зі зміною Кабміну. Зокрема, під час засідання Нацради 24 березня її голова Юрій Артеменко сказав: «Коли зміниться уряд, думаю, що одним із перших питань буде наша спільна розмова з новим міністром культури. Ми знову повернемося до теми “чорних списків”, прокатних посвідчень і решти питань. Новий уряд, новий міністр – нова розмова та новий поштовх».

Не менш цікавим є питання, на яке таким чином відповів пан Артеменко. Мова про висловлену на тому ж засіданні пропозицію директора-президента телеканалу ICTV Олександра Богуцького замінити систему державної підтримки кіно- і серіального виробництва системою державного замовлення. Свою пропозицію телеменеджер і член експертної комісії Держкіно аргументував, зокрема, тим, що далеко не всі хороші режисери подавали свої пропозиції на восьмий пітчинг: «Можливо, через власний консерватизм вони вважають неприпустимим і недоречним для себе, що різні діячі будуть ставити під сумнів їхню геніальність». У результаті, за словами очільника ICTV, в секції про Крути не переміг жоден фільм, оскільки подані на неї пропозиції були недостатньо сильними.

Довкола пітчингів Держкіно зараз дійсно тривають цікаві дискусії, за якими варто пильно стежити. Зокрема, члени експертної комісії пропонують агентству фінансово підтримати розраховані на широку глядацьку аудиторію проекти, які вже знято приватними компаніями і які потребують коштів на завершення. І при цьому, знову ж таки, не проводити публічного пітчингу таких стрічок. З іншого боку, серед прибічників ідеї відмови від пітчингів і переходу до системи держзамовлення є й ті, хто пропонують розміщувати такі замовлення лише на державних студіях. Як бачимо, де ділять гроші – там виникають конфлікти. І навряд чи будь-яка зміна міністра здатна їх зараз угамувати.

До речі, на засідання Нацради цього тижня завітав не лише Олександр Богуцький: воно видалося досить представницьким завдяки своїй основній темі – результатам позапланових перевірок телеканалів «1+1», «Україна», ICTV та «Інтер» через трансляцію заборонених російських фільмів і серіалів. Не покарали нікого: майже в усіх каналів на показаний ними контент були й залишаються чинні прокатні посвідчення, видані Держкіно (окрім «України», але в неї виявилися особливі обставини). Відтак, Нацрада вирішила взяти результати перевірок до відома та звернутися до Держкіно, аби там ще раз проаналізували фільми та, можливо, переглянули прокатні посвідчення. Щоб вас розважити, скажу, що підставою для перевірок були скарги громадян, нерідко ініційовані фактично одними телегрупами проти інших. Така собі «саморегуляція» ринку: інколи здається, що навіть регулятор менше стежить за порушеннями з боку телеканалів, ніж вони – один за одним.

Того ж дня Мінкульт примудрився викликати нову порцію гострої критики на свою адресу. 24 березня міністерство провело нараду з питань впровадження механізмів збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі, за результатами якої оголосило, що більшість присутніх підтримали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» (№ 3822). У відповідь НАМ та «Радіокомітет» заявили про недостовірність цієї заяви Мінкульту: «Так звана нарада, що відбулась у Будинку звукозапису Українського радіо під головуванням віце-прем'єр-міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка, носила відверто маніпулятивний характер. Пан віце-прем'єр-міністр та запрошені ним учасники грубо відмовились не лише взяти до уваги позицію представників музичної та радіомовної індустрії, але й навіть заслухати їхні презентації».

А загалом тиждень видався дуже сумним: в Бельгії сталися жахливі теракти, в Росії засудили до 22-річного у’вязнення Надію Савченко, а в Києві через понад 15 років після вбивства поховали Георгія Гонгадзе. Ми щиро шкодуємо за всіма невинними жертвами та співчуваємо їхнім рідним та близьким.

Фото - cultprostir.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду