Мінкульт заявляє про підтримку музикантами і радійниками збільшення квот для української музики - НАМ і «Радікомітет» заперечують

Мінкульт заявляє про підтримку музикантами і радійниками збільшення квот для української музики - НАМ і «Радікомітет» заперечують

25 Березня 2016
2810
25 Березня 2016
14:14

Мінкульт заявляє про підтримку музикантами і радійниками збільшення квот для української музики - НАМ і «Радікомітет» заперечують

2810
24 березня відбулась нарада з питань впровадження механізмів збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра культури В’ячеслава Кириленка. Міністерство культури повідомляє, що більшість присутніх підтримали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» (№ 3822). Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) та міжгалузеве об'єднання «Радіокомітет» заявляють про недостовірність заяви Мінкульту.
Мінкульт заявляє про підтримку музикантами і радійниками збільшення квот для української музики - НАМ і «Радікомітет» заперечують
Мінкульт заявляє про підтримку музикантами і радійниками збільшення квот для української музики - НАМ і «Радікомітет» заперечують

Про це йдеться на сайті Мінкульту та в розповсюдженій прес-службою НАМ заяві.

«Присутність україномовного музичного контенту в радіоефірі не є проблемою лінгвістичною чи соціолінгвістичною, не є суто музичною і музично-індустріальною — це питання національної безпеки. Тому-що український гуманітарний простір до сих пір перебуває під атакою російського імперського дуже агресивного до нас простору», - сказав у своєму виступі В’ячеслав Кириленко.

За його словами, україномовній пісні пробитися на канали мовлення ФМ-станцій  досить складно як відомим, так і молодим виконавцям.

«Сподіваюсь така ситуація не влаштовує нікого, в тому числі і радійників. Треба з неї виходити. Є декілька ініціатив. Наприклад, повна заборона російського аудіовізуального продукту. Також є ініціатива щодо запровадження квоти в радіоефірі на україномовну пісню. Відповідний законопроект зареєстрований в парламенті, авторами якого є представники чотирьох фракцій. Він передбачає рівномірне розподілення квоти для україномовної пісні протягом усього дня у обсязі 37,5%», - сказав віце-прем’єр.

Він також підкреслив, що усвідомлює, що не можна йти лише шляхом заборон. «Але ми повинні забезпечити на законодавчому рівні присутність україномовного контенту саме тому, що це є питання національної безпеки і захисту нашого гуманітарного простору», - зазначив В’ячеслав Кириленко.

Мінкульт повідомляє, що в нараді 24 березня взяли участь українські виконавці Антін Мухарський, Олександр Ярмола, Володимир Шерстюк, Тарас Компаніченко, Сашко Лірник,  Євген Романенко, представники громадських організацій Катерина Чепура, Тарас Шамайда, Оксана Левкова, керівники радіоорганізацій України. Представники громадськості підготували та продемонстрували присутнім презентацію «Квотування ефіру як ефективний інструмент культурної політики».

«Питання присутності "руського міра" в ефірі наших радіостанцій є дуже наболілим і актуальним, оскільки єдиним маркером українства може служити лише мова, інших маркерів немає. Тому просто необхідна підтримка держави щодо введення квоти 37,5% для україномовного музичного продукту», — заявив Антін Мухарський.

Тарас Компаніченко звернувся до радійників: «Тут сидять люди, які все життя займаються музикою, не зважаючи на комерційний успіх чи не успіх, на формат чи не формат, і будуть займатися цим, не зважаючи ні на які обставини. Але ми маємо подумати про наших дітей. Тут в залі є багато українських гуртів і вони можуть підтвердити, що звертаючись на радіо чи телебачення їм кажуть: «україномовне — це не формат». Нам це болить. Життя проходить, ми живемо "под еті пєсні", скільки можна! Ми їздимо по світу і знаємо як в Європі, ми підтримуємо квоти, бо всі кажуть, що треба виконувати закони і ми, музиканти, хочемо цього закону».

«За результатами наради більшість присутніх підтримали законопроект "Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)" (реєстр. № 3822), зареєстрований народними депутатами України Олегом Медуницею, Ігорем Артюшенком, Іваном Крульком, Олегом Ляшком», - повідомляє Мінкульт.

Також було вирішено створити робочу групу за участю відомих українських виконавців, представників провідних українських радіоорганізацій та громадськості з метою напрацювання додаткових пропозицій щодо підтримки та просування в радіоефірі україномовного музичного контенту.

Незалежна асоціація телерадіомовників та міжгалузеве об'єднання «Радіокомітет» заявляють про недостовірність заяви Міністерства культури України про підтримку провідними українськими музикантами та радіокомпаніям запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі, опублікованої на сайті міністерства.

«Так звана нарада, що відбулась вчора у Будинку звукозапису Українського радіо під головуванням віце-прем'єр-міністра - міністра культури України В’ячеслава Кириленка носила відверто маніпулятивний характер. Пан віце-прем'єр-міністр та запрошені ним учасники грубо відмовились не лише взяти до уваги позицію представників музичної та радіомовної індустрії, але й навіть заслухати їхні презентації», - йдеться у заяві НАМ і «Радіокомітету».

Автори заяви також стверджують, під час зустрічі було поінформовано, що низка співаків та музикантів, серед яких Ірина Білик, Руслана, Віктор Павлік, виступають проти ініціативи квотування.

«У своїх виступах на зустрічі продюсер співачки Джамали Ігор Тарнопольський та Вадим Лисиця, продюсер співачки Альоши, заявили про шкідливість запропонованих змін, проте їх позиція була проігнорована. Презентація руху "Простір свободи" "Квотування ефіру як ефективний інструмент культурної політики", що була продемонстрована на зустрічі, містить низку недостовірних даних. Представники індустрії повідомили про це учасників зустрічі, проте їх заява також не була взята до уваги, а сама презентація вже розміщена на сайті Міністерства культури України», - йдеться у заяві.

НАМ і «Радіокомітет» вважають дії  В’ячеслава Кириленка «неприпустимим порушенням етики поведінки державного службовця».

«Звертаємося до прем’єр-міністра України та Верховної Ради України з вимогою надати відкритій брехні та діям віце-прем'єр-міністра Кириленка належну оцінку і розглянути питання про його відповідність займаній посаді», - пишуть автори заяви.

Нагадаємо, голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко заявив у коментарі «Детектор медіа», що його відомство підтримує проект про так зване квотування україномовного контенту в радіоефірі. За його словами, законодавча та виконавча гілки влади разом з медіаспільнотою поступово наближає законодавство в сфері засобів масової інформації до європейських стандартів.

«Автори законопроекту №3822 пропонують в рамках існуючої 50% квоти зробити 75% українською мовою. Тобто загалом десь 37% українською мовою. Після першого читання проект закону треба направити на експертизу в Раду Європи і в цілому затвердити з її зауваженнями та побажаннями. Якщо згадати європейський досвід, то у Польщі діє 33% квота контенту польською мовою, у Франції 40%», – зауважив він.

На думку Олега Наливайка, абсолютно прийнятною є вимога того, щоб українські пісні звучали рівномірно, протягом усього ефірного часу, а не вночі, як сьогодні чинять радіостанції щоб формально виконати квоти.

Він вважає, що квотування повинно стати фактором стимулювання розвитку галузі, оскільки підштовхнуть індустрію вкладати кошти в якісний продукт українською мовою.

Як повідомлялося, народні депутати пропонують встановити для радіоринку квоти не лише музичних творів українських авторів і виконавців, а й пісень українською мовою. Відповідний законопроект № 3822 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» зареєстрували 28 січня народні депутати Олег Медуниця («Народний фронт»), Ігор Артюшенко («Блок Петра Порошенка»), Іван Крулько («Батьківщина») та Олег Ляшко («Радикальна партія»).

З ініціативою подібного законопроекту виступив на початку січня віце-прем’єр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, який закликав прийняти зміни до закону, які дозволять відбирати ліцензії у FM-радіостанцій, що не транслюють в ефірі пісні українською мовою. 

Фото: сайт Мінкульту

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2810
Читайте також
19.02.2016 20:15
Мар'яна Закусило
6 544
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
strata33@rambler.ru
2921 дн. тому
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬★☭★☭★▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Если безопасности вашего "государства" угрожают названия улиц, городов, памятники, геральдика, люди, которые там живут и язык, на котором они говорят и поют: вероятно вы строите своё "государство" на чужой территории... Давай, Славон, больше ада!) ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬★☭★☭★▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду