Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)

Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)

22 Березня 2016
1588
22 Березня 2016
17:05

Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)

1588
Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна не визнає обвинувального вироку російського суду для Надії Савченко і закликає президента Росії Володимира Путіна повернути її в Україну в обмін на двох російських військових, затриманих минулого року на Донбасі.
Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)
Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)

Про це йдеться у відеозверненні Петра Порошенка.

«Шкода, що нічого, навіть віддалено схожого на суд в процесі проти Надії Савченко світ не побачив. Це було ганебне судилище, яке країна-агресор влаштувала проти українського Офіцера з великої літери, яка, як і належить, боронила свою землю від ворожих зазіхань. Україна ніколи, – ще раз наголошую, ніколи! – не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського», – сказав Президент України.

Петро Порошенко наголосив на запровадженні з боку України та міжнародної спільноти персональних санкцій проти всіх осіб, які причетні до переслідування Надії Савченко, Олега Сенцова та інших українських патріотів-заручників, які піддаються тортурам у тюрмах на території Росії.

Глава держави також наголосив, що боротьба за звільнення Надії Савченко та інших українських громадян відсьогодні вступає у вирішальну стадію. Петро Порошенко ще раз заявив, що робить для цього все можливе.

«Під час зустрічей на найвищому рівні у Нормандському форматі я неодноразово піднімав питання звільнення Надії та інших українських заручників. Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку», – йдеться в заяві президента.

Петро Порошенко заявив про готовність почати переговори щодо обміну засудженої.

«Я в свою чергу готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ перебуває на фінальній стадії. Одразу після їх завершення я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їхній виїзд до Російської Федерації», – заявив глава держави.

За його словами, такий підхід відповідає пункту шість Мінських домовленостей – про обмін всіх на всіх. «І це має бути зроблено негайно», – зазначив президент.

Петро Порошенко також висловив від всього українського народу солідарність з матір’ю і сестрою Надії Савченко, і запевнив, що вірить в повернення бранки в Україну.

Нагадаємо, сьогодні, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області Росії визнав Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство мирних громадян і незаконному перетині кордону і засудив її до 22 років позбавлення волі.

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачують у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1588
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду