На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)

На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)

22 Березня 2016
1902
22 Березня 2016
15:11

На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)

1902
Сьогодні, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму.
На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)
На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)

Про це в судовому засіданні, оголошуючи вирок Надії Савченко, заявив суддя Леонід Степаненко, повідомляє «Радіо Свобода».

«Провина Савченко підтверджується свідченнями потерпілих і свідків, які не мають суттєвих суперечностей», – відзначив він.

«Вірити свідкам, які говорять, що Савченко потрапила в полон до обстрілу, підстав немає», – додав суддя.

«Імунітет делегата ПАРЄ Савченко згідно Генеральної Угоди проігнорований судом! Все, вирок обвинувальний!», - написав у своєму Twitter адвокат Надії Савченко Марк Фейгін.

Суд визнав Надію Савченко винною у загибелі журналістів каналу «Россия 1», незаконному перетині кордону РФ і обстрілі мирних жителів.

«Не є можливим виправлення Савченко поза ізоляції від суспільства», - постановив суд.

За повідомленням «Укрінформ», Донецький міський суд Ростовської області не встиг оголосити точний термін ув'язнення. Суддя взяв перерву на 5 хвилин, оскільки, коли він почав оголошувати термін ув'язнення, Надія Савченко почала співати «Горіла шина, палала!».

Згодом адвокат Микола Полозов написав у Twitter: «Вбивство - 18, замах - 10, перетин кордону - штраф. Разом: 22 роки і штраф 30 тисяч рублів. #FreeSavchenko».

Як повідомляє коресподент ТСН із зали суду, Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

«Я закликаю вийти активістів з мирним протестом проти злочинного вироку щодо невинної Савченко! Просто зараз #FreeSavchenko», - написав Марк Фейгін.

Раніше стало відомо, що до зали суду Донецька Ростовської області Росії, де триває 22 березня оголошення вироку у справі Надії Савченко, після перерви не пропустили багатьох журналістів, натомість провели «тітушок». Про це повідомив її адвокат Микола Полозов.

«У суді скандал. Журналістів, крім двох українських і федеральних російських каналів не пускають в зал. А «тітушок» запустили»,написав він у Twitter.

Донецький міський суд Ростовської області Росії 22 березня продовжує зачитувати вирок Надії Савченко. Очікується, що сьогодні суддя завершить процедуру зачитування вироку і буде винесено вердикт суду.

Раніше російська прокуратура зажадала засудити Надію Савченко до 23 років ув’язнення, а захист пропонував повністю виправдати.

Нагадаємо, у червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачують у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

21 березня у Росії суд почав оголошувати вирок у справі Надії Савченко.

Фото: AFP

Відео: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1902
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду