«Рошен» Порошенка вимагає від програми «Радіо Свобода» «припинення спекуляцій» і спростування фактів

«Рошен» Порошенка вимагає від програми «Радіо Свобода» «припинення спекуляцій» і спростування фактів

18 Березня 2016
2763
18 Березня 2016
10:38

«Рошен» Порошенка вимагає від програми «Радіо Свобода» «припинення спекуляцій» і спростування фактів

2763
Редакція програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого», отримала листа від ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен»» з вимогами спростувати «недостовірну інформацію», наведену у розслідуванні «Солодкі гектари для «Рошен», і «припинити спекуляції» щодо теми із виділенням компанії землі під будівництво.
«Рошен» Порошенка вимагає від програми «Радіо Свобода» «припинення спекуляцій» і спростування фактів
«Рошен» Порошенка вимагає від програми «Радіо Свобода» «припинення спекуляцій» і спростування фактів

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У програмі «Схеми» стверджувалось, що структурний підрозділ «Рошен» начебто обійшов базовий принцип отримання комунальної землі в оренду – земельний аукціон. На відкритому конкурсі міська влада має отримати різні цінові пропозиції від учасників та віддати землю в оренду за найвищою для громади ціною. «Схеми» стверджують, що президентський бізнес знайшов обхідні шляхи з допомогою лояльної місцевої влади.

У програмі повідомлялося, що у місті Борисполі (Київська область) ТОВ «Бісквітний комплекс "Рошен"» отримало землю для будівництва начебто не через прозорий конкурс, а взявши землю в суборенду в комунального підприємства, якому ці підготовані для «Рошену» території раніше передала міська рада.

У листі директор ТОВ «Бісквітний комплекс "Рошен"» К.Півень звинуватив журналіста «Схем» у необ’єктивності і заангажованості. Програма у відповідь заявляє, що після редакційної та юридичної перевірки викладених у розслідуванні фактів усі вони підтвердилися.

Редакція також зазначає, що обвинувачення суперечать твердженням компанії, що викладені наприкінці листа. Наприклад, редакцію просять спростувати тезу, що підприємство землю «отримало на позаконкурсних умовах – без конкурентів і земельного аукціону», а потім компанія підтверджує, що відкритого аукціону не було, а був підписаний договір суборенди.

При цьому у листі на ім’я головного редактора «Радіо Свобода» Інни Кузнецової компанія вимагає «усунути норми законодавства і принципи журналістської етики».

«Зважаючи на все викладене, просимо Вас вжити заходів з метою усунення вищезазначених норм законодавства та принципів журналістської етики», - дослівно йдеться у листі, підписаного директором ТОВ «Бісквітний комплекс "Рошен"».

Водночас компанія пропонує редакції запросити для проведення «незаангажованого альтернативного журналістського розслідування» фактів передачі компанії земельних ділянок іншого журналіста.

«Сподіваємось, що редакція "Радіо Свободи", фахово розібравшись в питанні виділення земельних ділянок під промислове виробництво у Борисполі, припинить спекуляції щодо цієї теми та публічно спростує недостовірну інформацію», - заявляє керівництво ТОВ «Бісквітний комплекс "Рошен"».

Нагадаємо, перший заступник генерального директора «Укрзалізниці» Максим Бланк подав позов до Голосіївського районного суду столиці проти журналістки програми розслідувань «Схеми. Корупція в деталях» Анастасії Іванцової та Київського бюро «Радіо Свобода». Невдовзі стало відомо, що він звільнений з посади.

Ілюстрація: Максим Савчук, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду